Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

PEZSGŐS KOCCINTÁS - A 100 ÉVES KENESEI ORGONÁÉRT - A koncertsorozat ünnepélyes bezárása és a további tervek

Rásky Miklós / 2011-09-29 21:35:27

Írta: Némethné Sz. Tóth Ildikó beosztott lelkész, beküldte: Németh Péter lelkipásztor

 

2011. augusztus 27-én este öt óra tájban sorra érkeztek a vendégek a Balatonkenesei Református Egyházközség ünneplőbe öltözött Gyülekezeti Termébe. A meghívottak közt voltak mindazok, akik a református templom karzatán „lakó", 100. születésnapját idén megért orgonájának a felújítása ügyében eddig - bármilyen módon - részt vettek. A házigazda gyülekezet presbitériuma házi pogácsával és friss ásványvízzel várta a nyáresti állófogadásra érkezőket.

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. szeptember 26-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-09-26 08:12:48

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Ésaiás 40:6-8

 

Egy hang szól: Kiálts! Én kérdezem: Mit kiáltsak? Minden test csak fű, és minden szépsége, mint a mezei virágé. Elszárad a fű, elhervad a virág, ha ráfúj az Úr szele. - Bizony csak fű a nép! Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje örökre megmarad. 

 

      Szeptember vége van. Az ezerszínű ősz - ha palettája még nem is teljesedett ki egészen - vitathatatlanul, félreismerhetetlenül és kérlelhetetlenül kopogtat. Amikor az iménti próféciát hallja az ember, óhatatlanul arra asszociál: vajon nem parafrázisa-e ennek az Igének a világlíra legszebb költeménye, a Petőfi Sándor: „Szeptember végén"? A mindenki által kívülről tudott első strófa után a második így indít: „...Elhull a virág, eliramlik az élet..." Szóval: tetszik, nem tetszik, az ősz, akármilyen tüneményes lelki élmény is a látványa, kétséget kizárón az elmúlást idézi. Ez nem közhely.  Ez még csak nem is giccsesnek mondható melankolizálás, hanem: tény.

tovább

Erdélyi Valéria a sólyi-hajmáskéri református társegyházközség szolgálatában

Rásky Miklós / 2011-09-26 06:28:51

Írta: Erdélyi Valéria, beküldte: Bikádi László lelkipásztor

„Nem, aki lángot ölel, nem az a bátor, hanem, aki embert, egészen lassan égőt ölel, csak az a bátor."

 /Ancsel Éva/

 

Embert szerető és Istent tisztelő bátorsággal vitték több, mint 2000 évvel ezelőtt a járni nem tudót barátai Jézushoz, ahogyan Márk evangéliumában olvassuk.

„...megbontották annak a háznak a tetejét, ahol ő volt, és nyílást vágva leeresztették az ágyat, amelyen a béna feküdt. Jézus pedig látva a hitüket,... szólt..." Márk ev. 2, 4

 De hogyan? Ez a kérdés az, ami minden történetnek lehet gátja és motiváló ereje is. Az ajtók zárva a tömeg nagy és az idő kevés. Hogyan lehet? Irányt változtatva, túl látva a látható lehetőségeken.  A járni nem tudó embert társai megemelték ágyával együtt és nem a tömegen átgázolva, nem hangos szóval, nem elölről, nem hátulról, hanem egy másik irányból, fentről közeledtek a  megoldáshoz.  Érezni ennek a szónak az üzenetét: fent;  vagyis abból az irányból, ami nem az emberi, hanem a Gondviselői ötlettárban van elrejtve. Ehhez azonban tetőt kellett bontani, ehhez kellett az embert ölelő bátorság!

tovább

Papp Gábor emléknap Vilonyán

Rásky Miklós / 2011-09-26 06:24:00

Írta és beküldte: Erdélyi Valéria

„Fogom kezed,
fogják mások is.
Lehet abban boldogság
lehet átok is.

Fogom kezed,
fogják mások is.
Lehet erő lesz bennem,
lehet várom is.

Fogom kezed,
fogják mások is.
Lehet kiáltás vagy sírás,
lehet álom is.

Fogom kezed,
fogják mások is
Lehet függöny előttünk
lehet látom is."

 

    Így fogtuk meg egymás kezét Vilonyaiak, környezőbeliek, gyermekek, felnőttek, emlékezők és emléket adók 2011.szeptember 18-án Pap Gábor Református püspökre emlékezve a vilonyai református templomban.

tovább

Hétkezdő meditáció 2011. szeptember 19-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-09-21 09:05:41

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: I.Korintus 1:18

 

...A keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje.  

 

      Biztos, bátor trombitazengés szerű apostoli szavak ezek. A világkeresztyénség két évezrede alatt megacélozódott e hittétellé magasztosult Ige. Jöhettek ellenében századonként is akár különféle más eszmeáramlatok, azonban Luther Márton szavaival élve: „Az Ige kőszálként megáll, / Megszégyenül, ki bántja..." (Református Énekeskönv, 390. dícséret 1.) A keresztyén ökumenikus világ immár megbonthatatlan egységben vallja a keresztről szóló beszéd megváltó üzenetét.   

tovább

Hétkezdő meditáció 2011.szeptember 12-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Refdunántúl Adminisztrátor / 2011-09-12 08:15:57

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Jakab 1:5

Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.



 

Jakab apostol leveléből vettük múlt hétfői meditációnk alapigéjét is, az így hangzott: „Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak.” (Jakab 4:17) Ez az Ige az apostoli levél vége felé található, a mai pedig mindjárt a prológusban.

 

tovább

Hétkezdő meditáció 2011.szeptember 5-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2011-09-06 07:59:02

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Jakab 4:17

 

Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak.

  

      Legutóbbi hétkezdő meditációnkban a búcsúzó augusztus folklór kegyességi-, valamint szekuláris- és vallási néprajzi adalékait vettük számba. Ezek mentén preferáltan vizsgáltuk a legtartalmasabb aktualitás sprituális üzenetét. Eszerint: Augusztus az Újkenyéri hálaadás hava. Lássuk mi a folytatás, mi várható - szeptemberben?    

tovább

Ifjúsági Csereprogram Angliában

Rásky Miklós / 2011-09-02 11:27:34

Írta: Závodi Emese, beküldte: Závodi Zsuzsanna

 

2011. augusztus 8-17 között 30 fő részvételével ifjúsági csereprogramon vettünk részt Yardley Hastingsben, a United Reformed Church (URC, Egyesült Református Egyház) szervezésében.

A csereprogramban az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda budapesti, illetve veszprémi fiatalokkal, az erdélyi Sajószentandrási Egyházközség fiataljai és angol református fiatalok vettek részt. A csoportban 13-20 év közötti fiatalok ismerkedtek különböző témákkal. A program vezetői Závodi Emese és Molnár Helén lelkésznők illetve Colin Udall ifjúsági referens voltak a meghívó angol református egyház részéről.

tovább