Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Hétkezdő meditáció 2012. augusztus 27-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-08-27 07:54:42

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de az ő lelkében kárt vall? Avagy micsoda váltságot adhat az ember az ő lelkéért?

 

Az olimpia ideje alatti hétkezdő meditációinkban három alkalommal is szóltunk a Szentírás gondolatmenete szerint a világraszóló londoni eseménnyel összefüggésben. Legutóbb Szent István ünnepe miatt a sor megszakadt. Most azonban még néhány gondolat erejéig tekintsünk vissza e grandiózus seregszemle lelki hatásainak összefüggéseire. Hogy aztán e gondolatok jegyében történhessék meg a lelkünkben az olimpia végső lecsengése, mérlegének megvonása.

tovább

AZONNAL CSELEKEDJ! - Angol-magyar ifjúsági hét Veszprémben

Rásky Miklós / 2012-08-23 08:00:13

Írta és beküldte: Závádi Zsuzsanna lelkipásztor

Az angliai kongregacionalista gyülekezetek fiataljai érkeztek Veszprémbe 2012. augusztus 15-22 között, hogy a négy éve tartó ifjúsági cserekapcsolatot tovább mélyítsék.

Tavaly veszprémi és budapesti fiatalok látogattak Angliába az Egyesült Református Egyház ifjúsági házába. Most az ifjúsági hét céljai között szerepelt, hogy elmélyítsük tudásunkat, elkötelezettségünket a gyülekezeti szolgálatokban. A hét mottója a nagy vacsora bibliai mondata volt: Íme, minden kész! Cselekedj hezitálás nélkül!

A hat brit fiatalból álló csoportot Stephen Howard lelkipásztor, ifjúsági referens vezette, aki azt emelte ki a beszélgetésekből, hogy Krisztusért cselekedni jó, szívet melengető.

tovább

Munkahét kezdő meditáció 2012. augusztus 21-én, kedden reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-08-21 07:45:52

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Ahol nincs vezetés, elvész a nép; a megmaradás pedig a sok tanácsos által van.

 

A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató.

 

Tegnap ünnepelte a magyarság határainkon innen és túl országalapító Szent István apostoli királyunk ünnepét. A karizmatikus királyról sokan nyilatkoztak már, sokféle nézőpontból. Lehet különféle megközelítésben szólni Róla, mint kétségkívül rátermett, sokoldalúan művelt, korát messze túlhaladóan modern gondolkodású vezetőről, diplomáciai és hadászati szempontból is kitűnő tehetségű államférfiról, szigorú, ám szigorában is kegyes uralkodóról. Életművét lehet vezetéselméleti szempontból bonckés alá venni - és így tovább. Egy dolog azonban így évezredes távolból is nagyon szembeötlő. Az ugyanis, hogy Szent István király alakja úgy emelkedik a történelem horizontja fölé, hogy személyiségének és uralkodásának legmeghatározóbb eleme a mély vallásosság, ezen belül az egy-Isten-hit, még közelebbről a keresztyén hitvallás szerinti következetes magatartás. Államalapító tevékenysége, az európai jogállamiság és a belső jogrend megteremtése érdekében kifejtett fáradozása, a politikai érdekek mérlegelése és az uralkodásával együtt járó hétköznapi tevékenysége során, szigorú keresztyén etikai meggyőződésének szempontjai domináns szerepet töltöttek be.

tovább

Csákváry Ferenc szentgáli lelkipásztor posztumusz díszpolgári címe

Rásky Miklós / 2012-08-20 14:11:10

Írta és beküldte: Nagy Lajos lelkipásztor


Csákváry Ferenc egykori szentgáli lelkipásztornak Szentgál Község Önkormányzata posztumusz díszpolgári címet adományozott.
A "Szentgál Község Díszpolgára" cím ünnepélyes átadására az augusztus 20-i ünepség keretében került sor. Ünnepi beszédet mondott Steinbach József dunántúli református püspök, Csákváry Ferenc nagytiszteletű úr laudációjának szolgálatát Nagy Lajos szentgáli lelkipásztor végezte.
A posztumusz kitüntetést Ifjabb Csákváry Ferenc, a néhai szentgáli lelkipásztor fia vette át. Közreműködött a Katolikus Ifjúsági Énekkar, a Nyugdíjas Kör és a Református Énekkar. Az új kenyeret megszentelte és megáldotta Kovács Mihály római katolikus esperes-plébános és Nagy Lajos református lelkipásztor.

LAUDÁCIÓS BESZÉD - Nagy Lajos lelkipásztor

 

tovább

Kovács Endre "Transzparenciák" című kiállítása Alsóörsön

Rásky Miklós / 2012-08-17 06:51:32

Írta Kovács Piroska, fényképezte: Zórád Ferenc

 

Újabb kiállítással gazdagodott az alsóörsi templom-galéria. Az elmúlt szombaton az egyházközség gondnokának, Kovács Endre fotóművésznek „Transzparenciák” című kiállításának megnyitójára került sor. A tárlaton bemutatott fotográfiák három részre tagolhatók: egy „idézetre”, Caspar David Friedrich: Két férfi a tengerparton, holdfelkeltekor című festményére Kovács Endre módján, velencei élményeire a 2009. évi biennáléról Spencer Finch alkotása, a „Holdfény” kapcsán, és egy naplementéről készült felvételre a franciaországi Angersben.

tovább

Test és lélek műhelye lesz az alsóörsi iskola - Kulcsátadási ünnepség a vallás- és a sport szellemében

Rásky Miklós / 2012-08-16 22:40:09

Írta: Kovács Piroska, fényképezte: Beke G. László (balaton.vehir.hu)

 

Hosszú évtizedek múltán ismét egyházi iskolája lesz Alsóörsnek. A kulcsátadásra ünnepélyes keretek között került sor augusztus 16-án.
Bár a becsengetésig néhány nap még hátra van, az első ünnepi aktus már lezajlott az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda - Utánpótlásközpont udvarán. A jeles eseményen jelen voltak a község vezetői, a református egyház- és az iskola képviselői, valamint meghívott vendégek, köztük Kuti Géza, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese, keszthelyi lelkipásztor és Juhász László, a Diákok Egészségéért, Veszprém Megye Kézilabdasportjáért Alapítvány elnöke.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. augusztus 13-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-08-13 07:20:12

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: II.Péter 1:5-8

 

...Minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban kegyességet, a kegyességben testvéri szeretetet, a testvéri szeretetben pedig minden ember iránti szeretetet. Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem lesztek a mi Urunk Jézus ismeretében sem tétlenek, sem terméketlenek.

tovább

Zenei hétvége a Dunántúli Református Egyházkerület 400 éves jubileumán Alsóörsön

Rásky Miklós / 2012-08-10 10:12:13

Írta: Kovács Piroska, fényképezte: Zórád Ferenc és Rásky Miklós

Második alkalommal rendezte meg augusztus 3 - 5 között az Alsóörs- Lovasi Református Társegyházközség zenei hétvégéjét, melynek külön aktualitást adott az a tény, hogy négyszáz évvel ezelőtt született meg a Dunántúli Református Egyházkerület. A jubileumi ünnepséget - párhuzamosan a török fesztivállal - számos színvonalas rendezvény kísérte.
A sort a neves gitárművész, Paulikovics Pál koncertje nyitotta meg a templomban. A népszerű vendég nem először jár nálunk. Ő, aki otthonos a világ hangversenytermeiben, elragadtatással nyilatkozott az alsóörsi református templomról (ahol már lemezfelvételt is készített), dicsérve annak szépségét és akusztikáját. Ez alkalommal az 1400 - 1500-as évek zenei világában tehettünk vele kirándulást. Thelemann, Bach és a spanyol Albeniz művei, többnyire átiratok, méltán arattak sikert tolmácsolásában.

 

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. augusztus 6-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-08-06 23:48:59

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Filippi 3:14b - I.Péter 1:9

 

...Ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé...

 

...Elértétek hitetek célját, lelketek üdvösségét.

 

Még egy hétig tart az olimpia. Érdemes lenne mérleget készíteni: ki mennyi időt fordított eddig a szurkolásra, a drukkolásra, az esélyek és az eredmények latolgatására. Valószínűsíthetően érdekes számok jönnének ki. De nem is annyira ez itt a lényeg, hanem az: van-e s ha van, milyen üzenete, hozadéka van az emberi lélekben tanulságként egy-egy ilyen négy évente ismétlődő monstre rendezvénynek?

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. július 30-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-08-06 23:46:04

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: II.Timóteus 2:5,4:7,8

 

Ha pedig küzd is valaki, nem koronáztatik meg, ha nem szabályszerűen küzd.

 

Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam: Végezetre eltétetett nékem az igazság koronája, melyet megád nékem az Úr ama napon, az igaz Bíró; nemcsak nékem pedig, hanem mindazoknak is, akik vágyva várják az ő megjelenését.

tovább