Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

A veszprémi gyülekezet többgenerációs tábora

Rásky Miklós / 2012-07-27 07:34:20

írta: Kocsis Laura, beküldte: Závodi Zsuzsanna lelkipásztor

 

Idén, immáron 3. alkalommal került megrendezésre a Veszprémi Református Egyházközösség többgenerációs tábora közel 80 fő részvételével, melynek Zselickisfalud adott otthont. A somogyi kis községben négy napot töltött együtt gyülekezetünk apraja-nagyja, egészen a legkisebb egy éves gyermektől a már 70. életévét is betöltő idősebb egyháztagjainkig.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. július 23-án, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-07-25 17:03:47

írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: Ésaiás 55:10,11 Mert mint leszáll az eső és a hó az égből, és oda vissza nem tér, hanem megöntözi a földet, és termővé, gyümölcsözővé teszi azt, és magot ád a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek: Így lesz az én beszédem, amely számból kimegy, nem tér hozzám üresen, hanem megcselekszi, amit akarok, és szerencsés lesz ott, ahová küldöttem.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. július 16-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-07-16 08:24:09

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: I.Mózes 2:16,17

 

Ezt parancsolta az Úristen az embernek: A kert minden fájáról szabadon ehetsz, de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert ha eszel róla, meg kell halnod.

 

Az idei július során már két tragédia híre rázta meg a világot, elsősorban is Oroszországot. Elébb az ukrajnai Kijev-Csernyihiv autópályán egy orosz zarándokokat szállító autóbusz járt szerencsétlenül. A Pocsajszakaja Lavra kolosorba tartó zarándokok balesetének mérlege: 14-en elhunytak, 22-en megsérültek. Néhány nappal későbben pedig a Dél-oroszországi Kubany vidékén az özönvízszerű esőzések következtében pusztító árvíz alakult ki, melynek bizonyos hírügynökségi jelentések szerint már több száz áldozata van. A két tragédia kapcsán Vlagyimir Putyin államfő múlt hétfőre országos gyásznapot rendelt el az Orosz Föderáció területére. Az országrészben kaotikus helyzet állott elő. Közben az orosz médiákban élénk találgatás folyik arról, hogy az árvíz kialakulásában csak a hatalmas esőzés játszott-e szerepet, vagy van más körülmény is? Némely hírforrások szerint ugyanis a bajt a Krimszk melletti gigantikus víztározó zsiliprendszerének megnyitása okozta. Más lappangó híradások arról szólnak, hogy a víztározó gátja egyszerűen átszakadt. Putyin elnök utasította a rendkívüli helyzetek minisztériumát az ügy teljes feltárására...

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. július 9-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-07-09 09:04:41

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: Zsoltárok 126:5,6

 

Akik könnyhullatással vetnek, vígadozással aratnak majd. Aki vetőmagját sírva emelve megy tova, vígadozással jő elő, kévéit emelve.

 

Péter és Pál névünnepe, Szent László napja és a katolikus Sarlós Boldogasszony ünnepe után vagyunk immár. Ez két objektív tényt tudatosít bennünk. Az egyik, hogy kétséget kizárón mögöttünk hagytuk az esztendő felét és mi még itt vagyunk s Isten kegyeleméből tehetjük a dolgunkat. A másik pedig az, hogy elindult a földkerekség emberisége számára mindenképpen legszentebb, grandiózus munkafolyamat, az aratás. A modern civilizáció és különösen is a városi ember meglehetősen hiányos ismeretekkel rendelkezik az aratás munkafolyamatának fogalmát s így természetesen a jelentőségét illetően is.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. július 2-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-07-04 09:30:47

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház-lelkipásztor

 

Olvasandó: Máté 5:13a

 

„Ti vagytok a föld sója..."

 

Tegnap fejeződött be Székesfehérváron, a felsővárosi sportcentrumban az ötödik REND fesztivál, a Református Egyházi Napok Dunántúl egyidejűleg számos helyszínen zajló, változatos programokban bővölködő, színpompás monstre tömegrendezvénye. A péntek délutántól vasárnap délutánig tartó non stop programok keretében volt számos hitmélyítő lelki alkalom, a MTV 1-es csatornája által élőben közvetített több ezer résztvevős istentisztelet, iskolák és intézmények műsoros bemutatkozása, különböző amatőr együttesek, néptánc csoportok és zenekarok fellépése, számos fórum- és kerekasztal beszélgetés, melyek keretében meghívott prominens személyek, híres emberek vallottak arról hogyan lettek keresztyénné, több előadás, kiállítás, könyv- és lemez bemutató, kórus- és orgona koncert, Pitti Katalin hangverseny, Ghymes együttes- és Republic együttes-est. Ez a felsorolás természetesen egyáltalán nem teljes, hiszen számos további, itt nem említett műfaj szólalt meg, illetve valósult és nyilvánult meg a fesztivál különböző helyszínein. A két évenként sorra kerülő, ezúttal ötödik alkalommal megtartott rendezvényre több mint hétezren regisztráltak. A fesztivál kezdettől fogva vallási-, illetve világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül mindenki számára absolut nyitott. A sokadalomban így ez alkalommal is felfedezhetők voltak más hitvallású csoportok és a csak - mintegy - a „kultúrvallásosság" szintjén érdeklődők is. Mindez csak egy szerény ízelítő a gazdag lelki élményt nyújtó eseménysorozatról - a teljesség ígénye nélkül.

tovább

„Az evangéliumot, nem magunkat tegyük hírré" - közéleti kerekasztal beszélgetés a REND-en

Rásky Miklós / 2012-07-03 07:54:03

Írta és fényképezte: Rásky Miklós lelkipásztor-újságíró, a Veszprémi Református Egyházmegye Honlapszerkesztője

 

Az idei fesztivál egyik kiemelkedő eseménye volt, a rendezvény nagysátrában tartott keresztyén-közéleti fórum, ahol egyházi és világi vezetők vallottak hitükről, és arról, hogy a keresztyénség miként van jelen a társadalmi életben, folyamatokban, illetve, hogy a keresztyénség és a keresztyén egyházak tudták-e, és ha igen, akkor hogyan tudták formálni a rendszerváltás utáni társadalmi, szociológiai folyamatokat.

tovább

Az Úrnak irgalmát örökké éneklem – Dr. S Lackovics Emőke tanulmánykötetének bemutatója a REND fesztiválon

Rásky Miklós / 2012-07-01 15:36:14

Írta és fényképezte: Rásky Miklós lelkipásztor-újságíró, a Veszprémi Református Egyházmegye honlapszerkesztője

 

A Református Fesztivál programjába szorosan illeszkedve került sor a Kissátorban a Veszprémben élő néprajzkutató, Dr. S. Lackovics Emőke tanulmánykötetének bemutatójára, amelye a Dunántúli Református Egyházkerület támogatásával és kiadásában jelent meg.

A kora délutáni rekkenő hőség ellenére rokonon, barátok, a veszprémi gyülekezet számos tagja és a református népi kultúra iránt érdeklődők foglalták el a sorokat.

tovább

Ünnepi istentisztelet és Igazgatótanácsi eskütétel Alsóörsön

Rásky Miklós / 2012-06-26 09:56:06

Írta: Kovács Piroska, fényképezte: Zórád Ferenc, beküldte: Rásky Miklós lelkipásztor

 

Ünnepi istentisztelet keretében tettek esküt az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda Utánpótlás Központ Igazgatótanácsának tagjai A református istentisztelet liturgiájának méltósága foglalta keretbe június 24-én, vasárnap délelőtt annak a tizenhat igazgatótanácsi tagnak az ünnepi eskütételét, akik elkötelezett módon, tudásuk legjavát adva vállalják a megtisztelő feladatot, hogy élve a kezükbe adott szép, ám rendkívül felelősségteljes lehetőséggel, megteremtik a jövő záloga, gyermekeink számára a biztos tudás felé vezető utat a református értékek mentén.

tovább

Régi korok zenéje az ősi falak között - Meghívó Vörösberénybe

Rásky Miklós / 2012-06-25 12:48:42

A Vörösberényi Refomátus Gyülekezet tisztelettel és szeretettel meghívja Önöket a műemlék erődtemplomban tartandó következő hangversenyére 2012 június 28-án, péneteken este 20 órai kezdettel.


tovább

Hétkezdő meditáció 2012. június 25-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-06-25 10:08:57

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Lukács 1:57-65

 

Amikor pedig eljött Erzsébet szülésének ideje, fiút szült. Meghallották a szomszédai és rokonai, hogy milyen nagy irgalmat tanusított iránta az Úr, és együtt örültek vele. A nyolcadik napon eljöttek körülmetélni a gyermeket, és apja nevéről Zakariásnak akarták nevezni. Anyja azonban megszólalt, és ezt mondta: „Nem, hanem János legyen a neve." Mire ezt mondták neki: „De hiszen senki sincs a te rokonságodban, akit így hívnak." Ekkor intettek az apjának, hogy minek akarja neveztetni. Ő táblát kért, és ezt írta rá: „János a neve." Erre mindenki elcsodálkozott. És egyszerre csak megnyílt Zakariás szája, megoldódott a nyelve, beszélni kezdett, és áldotta az Istent. Félelem szállta meg a körülöttük lakókat, és Júdea egész hegyvidékén beszéltek minderről.

tovább