Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Üzentek a Kárpát-medence református püspökei - Reménységben megmaradni

Polgár Tibor / 2020-04-01 11:00:39

 

 

Bogárdi Szabó István, Csűry István, Fazekas László, Fekete Károly, Kató Béla, Steinbach József, Szenn Péter a Magyar Református Egyház püspökei otthonaikból, Skype-on keresztül osztották meg gondolataikat a koronavírus járvány idején.

tovább

Szeretettel bátorításul - Márk evangéliuma 5,25-34

Polgár Tibor / 2020-03-31 06:34:30

 

 

 

Igét hirdet Nagy Mariann kozármislenyi lelkipásztor.

tovább

Gyermek-istentisztelet 2020. március 29.

Polgár Tibor / 2020-03-29 14:36:56

 

Áldás, békesség Gyerekek!

 

A mai napon a vak Bartimeus történetét hoztam a számotokra!

 

Olvassátok el anyáékkal a Bibliából!

 

Lukács 18:35-43.

A jerikói vak meggyógyítása

 

„Történt pedig, amikor Jerikóhoz közeledett, hogy egy vak ült az út mellett, és koldult. Hallotta, hogy sokaság megy el mellette, kérdezősködött, hogy mi ez. Megmondták neki, hogy a názáreti Jézus megy arra. Ekkor így kiáltott fel: "Jézus, Dávid Fia, könyörülj rajtam!" Akik elöl mentek, rászóltak, hogy hallgasson el, de ő annál inkább kiáltozott: "Dávid Fia, könyörülj rajtam!" Jézus megállt, és megparancsolta, hogy vezessék hozzá. Amikor közel jött, megkérdezte tőle: "Mit kívánsz, mit tegyek veled?" Ő így szólt: "Uram, hogy lássak." Jézus ezt mondta neki: "Láss! A hited megtartott." És azonnal megjött a szeme világa, és követte őt, dicsőítve az Istent. Amikor ezt látta az egész nép, dicsőítette Istent.”

 

Kedves Gyerekek!

 

Most képzeljétek bele magatokat valamelyik szereplő helyébe!

 

Lehet, hogy a vak Bartimeus helyébe képzelted magad. Akkor gondolatban, de akár valóságosan is, csukd be a szemed, ülj oda a szobád sarkába, vagy az ajtódba, és figyelj a zajokra, amik körbevesznek. Te persze nem vagy igazi vak, emlékszel a szobád színeire, a játékaidra, hogy mi hol van, hol az ágyad, hol az asztalod. És ha anya hívna a konyhából, hogy gyere ebédelni, valahogy oda tudnál botorkálni hozzá. Milyen hangokat ismersz fel? Milyen hangok jönnek a lakás többi pontja felől? Hallod, ahogy az utcán elhalad egy autó? Hogy ketyeg az óra? Hogy kint csiripelnek a madarak? De azért sokkal könnyebb, ha nyitva a szemed, ugye?

 

De nem így volt Bartimeus. Ő már nagyon régen vak volt. Hiába nyitotta ki a szemét, akkor is sötét vette körül. A barátai kikísérték reggelente egy forgalmas utcára, ahol sok ember járt, azért, hogy kolduljon. Hogy legalább annyi pénze legyen, hogy ennivalót tudjon magának venni. Kitette kérőn az üres tenyerét, és arra várt, hogy jöjjön arra valaki, aki jószívű, és dob neki egy kis adományt.

tovább

Tájékoztató 2020. március 29-én

Polgár Tibor / 2020-03-29 09:38:43

 

Kedves Testvéreink!

 

Már egy hete is jeleztük, hogy ha bárkinek, bármiben tudunk segíteni, akkor kérjük, hogy jelezzék felénk a Testvérek! Forduljanak hozzánk bizalommal!

 

Szívesen segítünk postai ügyintézésben (levelek feladásában, csekkek befizetésében), gyógyszerkiváltásban, bevásárlásban.

 

Ha tudunk olyan idősebb Testvérünkről a gyülekezetben, aki egyedül van és nincs segítsége, akkor kérjük, ezt is jelezzék felénk!

 

Ezen a vasárnapon egy korábban írásban megjelent igehirdetést osztunk meg a gyülekezettel.

 

Krisztusban szeretettel:

 

Polgár Tibor lelkipásztor és Kovács Péter gondnok

 

 

tovább

„Ne félj, Zakariás, meghallgatásra talált a te könyörgésed…” (Lukács 1,13)

Polgár Tibor / 2020-03-24 11:56:32

 

Talán sokan istentisztelet közvetítéseket, vagy prédikációkat keresnek most a neten, facebookon, mivel nem mehetünk templomba, sem a gyülekezetbe. Lehet, arra vártak sokan, kérdezték is páran, hogy én is teszek-e fel valamit, fogok-e interneten keresztül is prédikálni? Azt hiszem, van elég lehetőség a netet böngészve, hogy aki szeretne, „élőben” is bekapcsolódhat egy-egy gyülekezet vagy lelkipásztor élő közvetítésébe. Engem most valami másra indított Isten. Nem fogok prédikációt, de még áhítatot sem írni és közzétenni ma. Igen, pont ma, pont vasárnap, amikor istentiszteletnek kellene lennie! Inkább csak egy bátorítást írok oldalunk olvasóinak, főleg Jim Cymbala pásztor gondolatai alapján, akitől mostanában itthon sokat olvasok.

 

Először is nagyon sokszor az életben azt látjuk, hogy Isten vár. Addig vár míg a rossz még rosszabbra fordul. Úgy tűnik, szereti megvárni, míg a határainkhoz érünk és azt nem mondjuk: „Nem megy! Mindent megpróbáltam már, de nem megy!” Nos, általában EZ AZ A PONT, amikor Isten következik, és azt mondja: „Végre! Erre vártam! Akkor csak figyelj! Most jövök én!” Mikor jönnek a bajok, és teljesen reménytelennek tűnik – valójában akkor KEZDŐDIK minden! Isten ugyanis a saját erejét és hatalmát akarja megmutatni, s nem a miénket megsegíteni! Azért, hogy minden tekintetben ŐT dicsőítsük és ne gondoljuk, hogy bármi is a mi érdemünk, a mi bölcsességünk, a mi képességünk volt abban, amit VALÓJÁBAN Ő TETT! A jelen helyzet is szerintem ilyen, amikor Isten arra vár, hogy meddig bírunk saját képességeink szerint küzdeni, és mikor mondjuk ki: „Úr Jézus! Nincs erőnk, nincs tudásunk, nincs orvosságunk! Mi már mindent megtettünk, amit tudtunk, de a problémát nem tudjuk kezelni! Túl sok már a kár! Mi elfáradtunk, forrásaink kifogytak, a tiéidre van szükségünk. TE JÖJJ, ÉS CSELEKEDJ! MI PEDIG HADD DICSŐÍTSÜNK TÉGED AZÉRT, AMIT TE TESZEL!”

 

Másodszor hiszem, hogy Ő most nem a bibliaismeretünket, meg a hitünket akarja növelni prédikációk által, hanem másképp akar hozzánk lépni! Azt akarja, hogy most SAJÁT TAPASZTALATBÓL ismerjük meg ŐT! Soha ne felejtsük el, és ne csak az eszünkkel tudjuk, hanem szívvel és hittel, hogy ha a „lehetetlennel” nézünk is szembe, Ő még mindig UGYANAZ a hatalmas Isten, aki a Biblia lapjain volt!

tovább

Szeretettel bátorításul

Polgár Tibor / 2020-03-23 06:42:53

 

 

Igét hirdet Nagy Mariann kozármislenyi lelkipásztor.

 

tovább

Gyermek-istentisztelet 2020. március 22.

Polgár Tibor / 2020-03-22 13:10:48

 

Áldás, békesség Gyerekek!

 

Ez az első vasárnap, hogy nem találkozhatunk személyesen, de azért mára is van üzenete Istennek a számunkra!

 

Olvassuk el Isten igéjét a Bibliából, az Efézusi levélből:

 

„Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. Öltsétek magatokra az Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben. Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak.”

 

Úgy gondolom, hogy mindannyiunk lába megremeg, ha halljuk a tévéből, rádióból a híreket, milyen nagy bajban vannak Európában, a mi földrészünkön, és szerte a világon az emberek. Kérdések vetődnek fel bennünk, mi van, ha mi is megbetegszünk? Mi van, ha a mi nagymamánk, nagypapánk is beteg lesz, esetleg meghal? Szinte elgyengülünk, ha a halottak magas számát halljuk. De tudjátok, mi Isten válasza? Az, hogy erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. Nem tudjuk, honnan van ez a vírus, bár a tudósok biztosan keresik a választ, és vannak is feltevéseik, mindenesetre nevezhetjük ellenségnek. Olyan ellenség, aki sokkal erősebb, mint mi, kicsinek és gyengének érezzük magunkat. De Pál apostol azt mondja ebben az igében, hogy Istennek hatalmas ereje van, és bízhatunk benne, hogy ezt a hatalmas erőt értünk meg is fogja mozgatni. De akkor mit tegyünk, hogy ne féljünk?

 

„Éppen ezért vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok. Álljatok meg tehát, felövezve derekatokat igazságszeretettel, és magatokra öltve a megigazulás páncélját, felsaruzva a lábatokat a békesség evangéliuma hirdetésének a készségével. Vegyétek fel mindenképpen a hit pajzsát, amellyel kiolthatjátok a gonosznak minden tüzes nyilát. Vegyétek fel az üdvösség sisakját is, és a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Minden imádságotokban és könyörgésetekben imádkozzatok mindenkor a Lélek által. Éppen azért legyetek éberek, teljes állhatatossággal könyörögve az összes szentekért…”

tovább

Tájékoztató 2020. március 22-én

Polgár Tibor / 2020-03-22 04:46:36

 

 

Kedves Testvéreink!

 

Őszintén reméljük, hogy a koronavírus járvány megszűnése után mindannyian újra találkozunk majd itt Isten hajlékában és együtt adunk hálát az Úrnak!

 

Nekünk már most hiányzik a gyülekezetünk! Énekkar, óvodai hittan, imaközösség, bibliaóra, hittanórák, konfirmációi előkészítők, ifjúsági alkalom, gyermek-istentisztelet és a vasárnapi istentiszteletünk. Nem tarthatunk alkalmakat és egy darabig most ez így lesz mindannyiunk érdekében. Azt kérjük minden kedves Testvérünktől, hogy ha tehetjük, maradjunk otthon mi is! Hiszen tudjuk, hogy az óvintézkedések következetes betartásával életeket menthetünk!

 

Személyesen nem tudunk találkozni templomunkban, de otthon mindannyian egy szívvel és egy lélekkel imádkozhatunk, és kérünk is mindenkit, hogy imádkozzunk egymásért, gyülekezetünkért, Magyaralmásért, de a Hazánkért és mindazokért is, akik szerte a világon küzdenek a betegséggel, mert megfertőződtek és azokért is, akik értük fáradoznak!

 

Egy ideig nem tarthatjuk meg alkalmainkat, de otthon naponta olvashatunk Igét és imádkozhatunk!

 

Hálásak vagyunk Istennek a gyülekezetünkért! Örülünk, hogy ennek a közösségnek, nagy családnak a tagjai lehetünk mi is. De természetesen aggódás, bizonytalanság és félelem is van bennünk most a koronavírus terjedése miatt, melynek sajnos már hazánkban is vannak halálos áldozatai.

 

Mivel jól ismerjük és szeretjük egymást, természetes, hogy féltjük is egymást. Reméljük, hogy a szigorú szabályokat betartva sikerül elkerülnünk a tragédiát! Különösen is imádkozzunk, hordozzuk imádságban idősebb Testvéreinket, és ajánljuk fel nekik segítségünket, senki ne maradjon úgy egyedül, hogy nincs aki bevásárolna neki, vagy kiváltaná a szükséges gyógyszereket!

 

Most egy korábbi istentiszteletet, énekekkel, verssel, bizonyságtétellel, igehirdetéssel (A tékozló fiú történetéről) osztunk meg bátorításul és ajánlunk szeretettel a Testvérek figyelmébe, ami 2016. november 20-án hangzott el itt Magyaralmáson. Kérjük a Testvéreket, hogy osszuk meg egymással ezt a levelet és ezt a felvételt, hogy minél többen együtt lehessünk most így is Lélekben, közösségben Istennel és egymással!

 

Előre is köszönjük, hogy ebben a nehéz időszakban jobban figyelünk egymásra!

 

Krisztusban szeretettel:

 

Polgár Tibor lelkipásztor és Kovács Péter gondnok

 

Ha bármiben, bárkinek tudunk segíteni,

kérjük, hogy jelezzék felénk a Testvérek!

tovább

Koronavírus: krízisalapot hozott létre az MRSZ

Polgár Tibor / 2020-03-21 06:29:28

 

A koronavírus miatti válsághelyzetnek már most vannak súlyos gazdasági következményei, ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtést hirdet. Az „Összefogás az újrakezdésért” elnevezéssel létrehozott krízisalap a járványhelyzet következtében kialakuló nehéz élethelyzetekben szeretne segítséget nyújtani a rászorulóknak.

 

tovább

Pásztori levél a dunántúli reformátusoknak

Polgár Tibor / 2020-03-20 19:24:43

 

Kedves Testvérek, Kedves Szolgatársak az Úr Jézus Krisztusban!

 

Minden örömünkben és bajunkban nagy családként élünk együtt a dunántúli reformátusság közösségében.

 

Ezekben a nehéz időkben szeretnénk testvéri, családi összetartozásunkat még inkább megélni. Imádkozunk egymásért, odafigyelünk egymásra, segítjük, támogatjuk, erősítjük egymást.

 

A Dunántúli Református Egyházkerület vezetése nemcsak hivatalból, hanem őszinte és féltő szeretettel fejezi ki pásztori odafigyelését az egyházkerületben szolgáló lelkipásztorok, gondnokok, presbiterek, gyülekezeti tagok felé, valamint minden intézményünk teljes közössége felé.

 

Köszönünk minden helytállást, odaadó szolgálatot!

 

Kérjük, bármi konkrét segítségre van szükség, jelezzék azt, a szolgálati út betartásával, felénk!

 

Tudunk a perselypénzek kimaradása okozta nehézségről is. Keressük a megoldást, nyilván országos egyeztetéssel.

 

Hordozzuk egymás terhét és tartsuk meg egymást a reménységben, amelyre a feltámadott, megváltó Jézus Krisztusba vetett hitünk felhatalmaz bennünket!

tovább