Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Védett szabadság - Végh Tamás lelkipásztor gondolatai az önkéntes karanténból

Polgár Tibor / 2020-03-20 03:38:27

 

 

 

„Aki tudna jót cselekedni, de nem teszi, bűne az annak” – idézi Jakab apostolt Végh Tamás. A nyugalmazott lelkipásztor önként vállalta a karantént feleségével fóti otthonukban. A videóban elmeséli, milyen örömöket talál a „védett szabadságban”, amelyre gyermekei kérték. Végh Tamás azt mondja: aki komolyan veszi Isten igéjét, annak a súlyos terhek is a javára szolgálnak.

 

tovább

Szüneteltessenek minden egyházi alkalmat - A Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnökségének március 16-i közleménye

Polgár Tibor / 2020-03-17 06:50:49

 

A koronavírus gyors terjedése miatt hozott kormányzati intézkedésekkel összhangban a Magyarországi Református Egyház Elnöksége a következő kéréssel fordul a gyülekezetek, lelkipásztorok és egyháztagok felé.

 

Legyetek józanok, hogy imádkozhassatok! (Péter első levele 4. fejezet 7. vers)

 

Kérjük, hogy további intézkedésig szüneteltessenek minden egyházi alkalmat: istentiszteletet, áhítatot, jegyesoktatást, bibliaórát, konfirmáció előkészítést, ifjúsági alkalmat, baba-mama kört, egyházi testületi üléseket (egyházmegyei tanács, közgyűlés, zsinati tanács, zsinat, presbiteri ülés), a gyülekezetekben esedékes canonica vizitációkat, presbiteri szövetségi és nőszövetségi alkalmakat, konferenciákat, továbbképzéseket, tanfolyamokat és egyéb csoportos foglalkozást, közösségi alkalmat.

 

Kérjük, hogy a lelkészi hivatalban telefonügyeletet tartsanak. Az egyházközségek az adminisztrációt online intézzék.

 

Kérjük, hogy temetésekkor csak a szűk család vegyen részt a szertartáson.

 

Kérjük, hogy a konferenciatelepek ne fogadjanak gyülekezeteket, vendégeket.

 

Kérjük a gyülekezeteket, hogy ha módjuk van rá elmélkedéseket, imádságokat osszanak meg tagjaikkal.

 

Felhívjuk minden egyháztagunk figyelmét, hogy a reformatus.hu honlapunkon minden reggel online áhítatot tartunk, továbbá vasárnap délelőtt online istentiszteletet közvetítünk.

 

Kérjük, figyeljék a reformatus.hu oldalt, ahol folyamatos tájékoztatást adunk. Kérjük a hívőket, tartsanak otthoni könyörgéseket és imádságokat. Kérjük a lelkészeket, hogy lássák el őket segítő anyagokkal.

tovább

Ökumenikus Esték Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2020-01-24 16:57:29

 

 

tovább

Karácsonyi köszöntő, ünnepi alkalmaink

Polgár Tibor / 2019-12-20 21:38:54

 

 

tovább

Tátra, te csodaszép!

Polgár Tibor / 2019-11-26 05:20:11

 

 

2019 augusztusában újra nagy kihívás elé nézett gyülekezetünk lelkes túrázó csapata. Néhányan már régóta kirándulunk együtt, sok szép hazai hegycsúcsot megmásztunk, hisz egy ideje együtt csináljuk a kéktúrát is. Mégis, minden évben egyszer egy igazán nagy célt is kitűzünk magunk elé: megmásszuk a Magas-Tátrát!

 

Bizony, ez az idei valakinek már a negyedik csúcsa volt, néhányunknak a harmadik, és bizony olyanok is voltak, akiknek ez volt az első kísérletük. Azok, akiknek már korábban sikerült teljesíteni a nem kis erőt és odaszánást kívánó korábbi túrákat, riogató történeteket meséltek feltört lábakról, sajgó izmokról, de csodálatos látványról, tengerszemekről, hegycsúcsra alá szálló felhőkről is. Olyan dolgokról, amiket emberi értelem el se tud képzelni, fénykép vissza nem tud adni, még a szemünk is korlátozva képes csak befogadni.

 

Nem csoda hát, hogy sikerült fellelkesíteni több embert, mint valaha, és bátran vágtunk neki a Kis-Viszókának, hogy lássuk, érezzük, tapintsuk azt a csodát, amit csak azoknak készített az Isten, akik a közel 2500 méteres csúcsra felmásznak.

 

Alázattal bevallom, hogy én nagyon féltem. Én mindig félek. Hogyne félnék, hisz tériszonyom van. Még emlékszem a Krivánra, az első megmászott csúcsra. Hogy minden kidőlt fánál megálltam levegőhöz jutni… Volt sziklamászás, kerestem-kutattam hol tudnék megkapaszkodni, hová feszíthetném neki a lábam. És nincs mentőháló. Emlékszem a három napig tartó iszonyatos izomlázra, de emlékszem arra is, hogy mennyit nevettünk, mennyit beszélgettünk. Emlékszem a támogató erős kezekre, a biztató szavakra, hogy senkit nem hagytunk el. De ott volt bennem az az érzés is, amikor felértem. A kereszt, aminek a tövében megkapaszkodtam. Az imák, a megharcolt lépések feletti győzelem érzése. A látvány, amitől tátva maradt a szám. Az a megfoghatatlan győzelem-érzés, hogy látod, meg tudod csinálni! Több van benned, mint gondolod. Az Isten közel van érzése.

tovább

Beszámoló pápai gyülekezeti kirándulásról

Polgár Tibor / 2019-11-23 11:44:03

 

 

„A vendégszeretetről pedig meg ne feledkezzetek…” (Zsid.13,2) -írja a Zsidókhoz írt levél szerzője. Ezt tapasztaltuk meg 2019. október 26-án Pápán, mikor a gyülekezeti kirándulásunk keretében a Pannonia Reformata Múzeumhoz érkeztünk. A múzeum igazgatója, egyházkerületünk lelkészi főjegyzője Köntös László nagytiszteletű úr fogadta munkatársaival a közel hatvan főből álló csoportunkat. Jó volt újra hallani, mennyit jelentett Laci bácsinak, hogy gyermekkorát Magyaralmáson tölthette. Még mindig iránytű számára a magyaralmási református templomtorony. Beszélt arról a hosszú folyamatról, amellyel a kiállítást megálmodták és létrehozták.

 

„Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.”(Zsid. 13,8). Ezt az üzenetet akarják átadni minden idelátogatónak. Nem egy mauzóleumot szerettek volna alkotni, hanem egy olyan kiállítást, mely életünk legfontosabb kérdésére adja meg a választ: „Mi néked életedben és halálodban egyetlenegy vigasztalásod?” (Heidelbergi Káté). A Jézus Krisztus történetére felfűzött mondanivaló nagyszerűen ötvözte az evangéliumot és a modernséget. A hatalmas függőlámpák, tárolók, fiókok újabb és újabb kincseket tártak fel előttünk az elmúlt 400 évből származó emlékekkel. Különleges, interaktív játékokkal a legkisebb gyerekek figyelmét is lekötötték. Idegenvezetőnk kedvesen, nagy hozzáértéssel kalauzolt bennünket. Hittel átitatott szavait hallgatva csak úgy repült az idő. Pedig még sok látnivaló állt előttünk.

 

A múzeum alagsorában tekinthettük meg a híres Hori titkai múmia kiállítást. A múmia nem tartozik a keresztyén kultúrkörhöz, de tagadhatatlan történelmi emlék, érdekes és impozáns látvány. Ezzel a délelőtt már el is telt. A közös ebéd után, délután szabad program következett.

 

Pápa városa számtalan látnivalót nyújt. Az Esterházy-kastély, kastélypark, a főtér, a gyógy- és termálfürdő, a Kékfestő Múzeum feledhetetlen élményekkel gazdagította a résztvevőket. A nap folyamán a csoport minden korosztálya megtalálta az érdeklődésének megfelelő programot. A séták, a beszélgetések hozzájárultak, hogy mindenki jól érezze magát. Hálás szívvel mondhatjuk: köszönjük ezt a napot, a kirándulás ötletét és megvalósítását! Hiszem, hogy ezek a programok mélyítik közösségünk összetartozását, fiataljainknak, öregjeinknek pedig szintén iránytű marad a magyaralmási református templomtorony!

 

Istennek legyen hála!

 

Dezsőné Németh Aliz

tovább

Generális vizitáció Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2019-09-24 07:14:40

 

 

Ünnepi istentisztelet 2019. szeptember 22-én

tovább

Szeptemberi körlevél

Polgár Tibor / 2019-09-14 08:14:59

 

tovább