Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Magyaralmási ifi-élet

Polgár Tibor / 2019-09-10 09:27:41

 

 

Az ifisekkel elő szoktunk adni minden ünnepen egy rövid műsort a gyülekezet előtt. Krisztus feltámadásának ünnepén is játszottunk egy pantomim színdarabot, mely arról szól, hogy Jézus a mindennapokban használt álarcaink nélkül is szeret minket. Erre a műsorra minden szombaton az ifi alkalmakon készültünk. A darabot együtt választottuk ki és adtuk elő. A csoport összes tagja játszott a színdarabban és mindenki azt a szerepet választotta, amely tetszett neki. Nagyon jó, hogy nemcsak a gyülekezetnek mutathattuk meg ezt a darabot, de mi is tanultunk az előadásból és megbeszéltük együtt, miről is szól.

 

 

Minden tanítási szünetben az ifisek összes tagja összejön és beszélgetünk. Április 22-én is így történt. Az együtt étkezés örömével gyűltünk össze és a már megszokottakhoz híven szalonnát sütöttünk és virslit grilleztünk. Most az átlaghoz képest kevesebben vettünk részt, de összetartva és kitartóan ügyködünk az ifi fejlődéséért. Az imádság és az étkezés után a játék vette át a szerepet. Az ifi partikból kimaradhatatlan a sport, így egész éjszaka játszottunk, pingpongoztunk, fociztunk. Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük a lehetőséget a gyülekezetnek és Tiszteletes úrnak, hogy megszervezhettük és átélhettük ezt a hajnalig tartó együttlétet. Valamint szeretnénk megköszönni Varga Lajos bácsinak, hogy fáradságot nem kímélve sokadszor is "vigyázott" ránk.

 

 

A Magyaralmási Katolikus Egyházközség minden éven rendez május 1-jén hittanos fiataloknak egy focikupát. Ebben az évben meghívtak minket is, hogy képviseljük a magyaralmási reformátusokat. A csapat hamar összeállt: Polgár Hanna, Kun Virág, Viniczai Dorottya, Polgár Illés, Viniczai Barnabás, Dezső Tamás, Titli Tamás és Palkovics Áron személyében. Felkészítőnek barátunkat, Ruzsinkó Dánielt kértük meg, aki örömmel segített. A csapatunkat MIFI-nek neveztük el. Ez a név a magyaralmási ifi összevonásából született. Egyedi mezt is készítettünk, amire a csapattagok neve mellé református jelképünk, egy kehely is került. Lelkesen készülődött a csapatunk a nagy mérkőzésre, gyakoroltunk, taktikai megbeszéléseket tartottunk. A katolikus testvérek örömmel fogadtak bennünket. Nagy izgalommal léptünk pályára, ahol velünk együtt 11 csapat vett részt. A meccsek jó hangulatban zajlottak, hajtott minket a tettvágy. Szurkolóink lelkesen buzdítottak a pálya széléről. Minden erőnket beleadtuk és a végére megállapíthattuk, hogy nagyon igaz a mondás: a részvétel a fontos!

 

 

Polgár Hanna Zsófia, Viniczai Barnabás és Dezső Lotti

tovább

Nyári bibliahét Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2019-08-12 12:30:42

 

 

2019 júliusában is megrendezésre került Magyaralmáson a nyári bibliai napközis tábor. A hét témája Az egyetlen út volt, a Vasárnapi Iskolai Szövetség öt evangélizációs anyaga. Olyan bibliai történeteket tanultunk, amelyekben a szereplőknek csak egyetlen egy útja maradt, Isten szerint cselekedni.

 

Ahogy Ábel csak egyetlen úton tudott Istennek tetsző áldozatot vinni, ahogy a tékozló fiúnak egyetlen lehetősége maradt, azaz hazamenni az atyjához, ugyanúgy Naámánnak is egyetlen útja volt meggyógyulni, mégpedig az, hogy tegye amit Elizeus mond neki. Péterért sem tehetett többet, csak egyet, a gyülekezete: imádkozott. Sámuel történetéből pedig megtanultuk, hogy egyetlen út lehetséges számunkra is, ha halljuk Isten szavát, tovább kell adnunk.

 

Csodálatos volt átélni Isten közelségét! Láthattuk, ahogy hívogatja a gyerekeket, ahogy munkálkodik bennük. Láthattuk, ahogy gyermekek fogadják be az Urat a szívükbe! Milyen ereje van Isten éltető szavának! Köszönjük, hogy segítőink, akik idejüket, erejüket, kezüket szánták oda Istennek, lehetővé tették, hogy a gyerekek felejthetetlen hetet töltsenek a református templom udvarán! Köszönjük a sok finomságot az asszony testvéreknek! A sok természetbeni és anyagi támogatást! Köszönjük az ifisek odaadó szolgálatát, akik minden nap korábban jöttek, hogy rendbe tegyék az udvart, hogy előkészítsék a játékokat, hogy kis jelenettel szolgáljanak a gyerekeknek! Köszönjük a lelkes konyhai munkatársaknak, hogy odafigyeltek ránk, hogy mindig legyen innivalónk és ennivalónk! Köszönjük a kreatív felelősöknek, hogy sose volt unatkozó kisgyerek, mert mindig kínáltak valami izgalmasat számukra! Köszönjük a csillámtetkót, arcfestést, nyuszi és bari simogatást! Köszönjük a tárgyi tanítást, hogy mindeneknek mindenné lehettünk, hogy így is megmutathattuk Isten üzenetét! Köszönjük az aranymondás tanítást és az ismétlő játékok levezetését! Köszönjük az éjjeli őrséget, hogy a sátorozáskor mi békésen aludhattunk, mégis mindenki biztonságban volt! Köszönjük a kirándulás megszervezését és lebonyolítását! Annyi mindenért vagyunk hálásak! Mert tudjuk, hogy mindez Istennek tetsző ajándék volt!

tovább

Perelj, Uram! - beszámoló gyülekezeti színházlátogatásról

Polgár Tibor / 2019-05-30 07:46:48

 

 

Május 25-én szombaton a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Sobor Antal: Perelj, Uram! című történelmi drámáját nézhettük meg gyülekezetünk 36 tagjával.

 

Igaz történet alapján íródott a mű, hiszen a csákberényi katolikus pap Manszbarth Antal és Szikszai János református lelkész Isten szolgálatában lévő két ember népéért kiálló, példamutató jellemére és mártír halálára méltán és büszkén emlékezhetünk.

 

A színészek játéka teljesen visszaadta az akkori helyzetben lévő osztrák zsoldosok rémuralma alá került csákberényi emberek félelmét, aggódásait, akik hősiesen védték a szabadságukat és igazságukat, miközben végig kellett nézniük a két lelkész láncban való elhurcolását, és később a halálhírüket kellett elfogadniuk.

 

 

Személyes megélésem, gondolatom a műhöz csupán néhány mondat: csákberényi gyökerekkel rendelkezem, de nem igazán ismertem az ő tragédiájukat, így kíváncsi voltam az előadásra. Megmondom őszintén, lenyűgözött a mű valóságtartalma, tragikuma, a színészek játéka, a szavak ereje, az Istenhez való hűség, és még ha tiltva volt is, az előadás végén megszólaló harangszó. Köszönöm a lehetőséget, hogy elmehettem és megnézhettem, és mindenkinek ajánlom, ha tehetik nézzék meg az előadást vagy olvassák el a könyvet!

 

 

Szabó-Németh Gertrúd

 

tovább

Húsvéti köszöntő, ünnepi alkalmaink

Polgár Tibor / 2019-04-12 06:51:28

 

tovább

Ökumenikus Esték Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2019-02-02 08:43:21

 

tovább

A Magyaralmási Református Egyházközség lelkes kis turista csapatának élménybeszámolója

Polgár Tibor / 2018-12-30 20:00:44

 

 

„Lassan, gondosan, elővigyázatosan, önzetlen csapatmunkával lehet csak nagy hegyeket mászni.”

 

A korábbi évekhez hasonlóan, immáron negyedik alkalommal szervezett kis gyülekezetünk túrát a Tátrába. Idén is volt egy álmunk, ami az augusztus 19-i időponthoz közeledve lassan valóságnak tűnt. Kis csapatunk néhány új taggal kiegészülve 12 fővel, az idei évben nem a Magas-Tátrát vette célba, hanem az Alacsony-Tátrát és a Szlovák Paradicsomot, amelynek eredeti neve Káposztafalvi-karszt, de nem túlzás a szlovák jelző sem, mivel a látvány amit kínál feledhetetlen.

 

Augusztus 19-én kora délután, közös imádság után elindultunk úticélunk felé, amely a Szlovák Paradicsom melletti Erdőalján (Podlesok) található autókemping volt.

 

Ebben az évben sikerült minden igényt kielégítő faházat bérelnünk.

 

Odaérkezésünk után az első estét egy jó hangulatú vacsorával zártuk, igyekeztünk mihamarabb nyugovóra térni, mert tudtuk, hogy másnap hosszú, nehéz túra vár ránk.

 

A túra az eddigiektől eltérő módon nem a Magas-Tátrában volt, hanem a tőle déli irányban található, mintegy 80 km hosszú kelet-nyugati irányú Alacsony-Tátrában, amely a Vág és a Garam folyó völgyei között található. Főgerincén négy csúcs haladja meg a 2000 méteres magasságot, tehát az alacsony jelző nem is biztos, hogy helytálló.

 

Az első napi túránkat a Trangoska Hotel parkolójából kezdtük, ezt követően a Stefanika menedékház érintése után jutottunk fel a főgerincre, majd ezután az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsát hódítottuk meg a Gyömbért (2046 méter). Kis pihenő és erőgyűjtés után folytattuk utunkat a főgerincen egészen a Chopok csúcsig (2024 méter).

tovább