Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Jézus én téged választottalak!

Polgár Tibor / 2016-07-21 15:12:19

 

 

Idei gyermektáborunkat július második hetében tartottuk meg gyülekezetünkben. Mindig nagy öröm, de nem kis feladat készülni ezekre a napokra, hisz gyülekezetünk családbarát, igyekszünk minden korosztályú gyermeket megszólítani a kis ovisoktól az ifisekig bezárólag. A templom udvarát így is alakítjuk évek óta, ügyelve az esztétikus megjelenésre, mégis gyerekszerűvé varázsolva. Itt van játszótér, focipálya, homokos röplabda pálya a templomkertben, kerti sütöde, hinta, csúszda. Az a célunk, hogy mind a kicsinyek, mind a fiatalok otthonra találjanak a gyülekezetünkben.

 

Már tavasszal gondolkodni kezdtünk, milyen témát is válasszunk arra az egy hétre, amikor különösen közel kerülhetünk a gyerekekhez. Úgy gondoltuk, hogy a KOEN (Keresztyén Oktatásért és Nevelésért) Alapítvány Vakációs Bibliahét című programját választjuk, amely Péter apostol életén keresztül szólt a gyermekekhez. A hét énekét az ÁSZÁF táborból merítettük, ahol hárman is jártunk előző héten, így lelkileg feltöltekezve, ötletekkel teli érkeztünk a mi táborunkba és énekeltük a dalt, Jézus én téged választottalak! Csoda jó volt hallgatni, ahogy a gyerekek is megtanulták velünk együtt ezt az éneket, magukévá tették, azonosultak vele, és hazavitték magukkal. Nemcsak a dalt, Jézust is. Mindig nagy várakozás van bennem, mit tesz majd az Úr, hogyan látom majd munkálkodni, és most is tátva maradt a szám is, ahogy láttam Istenünket, ahogy megérinti a gyermekeket, szól hozzájuk, vigasztalja őket, felemeli őket, megtölti szívüket kincseivel! Oly jó az Úr! Ezek a legszebb napok egész évben!

tovább

Emlékező szeretet – hazahívó szó!

Polgár Tibor / 2016-07-15 05:26:59

 

„Megszárad a fű és virága elhull: De az Úr beszéde megmarad örökké”

 

1 Pt. 1. 24-25.

 

 

Immár harmadik alkalommal pünkösd második ünnepén, Magyaralmáson megrendezésre került a jubiláló konfirmandusok találkozója. 2016. május 16-án a 60-50- 40-30- 20-10 éve konfirmált, meghívott testvéreinkkel és a gyülekezet jelen lévő tagjaival, ünnepi istentisztelet keretében adhattunk hálát Istennek megtartó szeretetéért, megőrzött békességünkért és megtartott hitünkért.

 

tovább

Napközis tábor 2016

Polgár Tibor / 2016-06-22 15:10:22

 

 

tovább

Pápai teológusok magyaralmási kiszállása 2016. április 29 - május 1.

Polgár Tibor / 2016-05-09 11:33:15


 

2016. április 29-május 1. között Magyaralmáson vett részt kiszálláson a Pápai Református Teológiai Akadémia 10 főből álló csoportja.

 

Megérkezésünk napján, pénteken már elkezdtünk munkálkodni: a gyülekezet udvarán lévő játszóteret festettük le, illetve elkezdtünk a gyülekezeti tűzrakóhely köré farönköket háncsolni, illetve azokat is lefesteni.

 

Szombat délelőtt a pihenésről szólt, a teológusok bevették a közelben található Gaja-völgyet. A természet csodájában még közelebb tudtunk kerülni Istenhez, még inkább el tudtunk csendesedni lélekben. Lehetőségünk volt rácsodálkozni arra, hogy Isten milyen csodálatosan teremtette meg ezt a világot, és ezzel együtt megtapasztalhattuk, hogy az emberek által érintetlen természetben milyen csodálatos is Istennel együtt lenni, Hozzá közelebb kerülni. Ezt az elcsendesedést az ugyanitt található vaskeresztnél egy rövid áhítattal zártuk, melynek alapigéje a Zsoltárok könyvének 139. fejezete volt. Isten gondviseléséről hallani az Úr által megalkotott, ugyancsak gondviselése által fenntartott természetben mindannyiunk számára felemelő volt. Ezt az elcsendesedést egy imaközösséggel zártuk, melyben hálát adtunk a teremtés csodájáért, Isten megőrző és megtartó szeretetéért, és kicsit előretekintve imádkoztunk az előttünk álló vizsgaidőszakért is.

tovább

Konfirmáció

Polgár Tibor / 2016-05-09 03:32:01

 

"Most

azért

megmarad

a hit, a remény, a szeretet,

e három;

ezek

közül

pedig

a legnagyobb

a szeretet."

 

1 Korinthus 13,13

 

 

2016-ban konfirmációi fogadalmat tesz:

 

Alföldi Máté

 

Farkas Petra

 

Józsa Dominika

 

Polgár Abigél

 

Szabó Dániel

 

Viniczai Barnabás

 

Gyülekezetünk nevében életetekre Krisztus Urunk áldását kívánjuk!

tovább

Húsvéti Örömhír Klub 2016

Polgár Tibor / 2016-04-23 08:09:19

 

Gyülekezetünkben nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek közötti szolgálatra. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek otthonuknak érezzék a gyülekezetet. Ha arra a szóra gondolnak, hogy templom vagy gyülekezet, melegség és jóérzés járja át a szívüket: egy hely, ahová jó menni, ahol jó lenni.

 

 

Így aztán megragadjuk az alkalmakat, hogy őket vendégül lássuk, számukra programokat, jó alkalmakat szervezzünk. Alkalmakat, melyeket az ige így jellemez: áron is megvegyétek! Ezeken a programokon nem csak jól érzik magukat, hanem Isten örömüzenetét is átélhetik, megtapasztalhatják: úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Ezt a hitet, ezt akarjuk mi elébük tárni, kézzelfoghatóvá tenni a számukra. Isten meghagyta nekünk, hogy tanítsuk a gyermekeinket parancsolatairól, törvényeiről, de még jobban kegyelméről, szeretetéről.

 

Nincs is csodálatosabb lehetőség erre Húsvét ünnepénél! Sokféle módon mutattuk be korábban a gyerekeknek a feltámadás erejét, volt már nyitott sír a kalácsunk, voltak tárgyakkal töltött tojások, végigjártuk már a stációkat... de Jézus minden bűnt eltörlő kegyelméről, értünk ontott véréről az idén adtunk tanítást nekik. És aki eddig utálta a kémiát, az most biztos szerelmesévé lett! Milyen jó, némi víz, jód és hipó segítségével megmutathattuk nekik a csodát, Jézus bűnt eltörlő erejét! És közel vihettük hozzájuk a húsvéti történéseket: kóstolhattak páskát, érinthettek szögeket, megkenhették magukat illatos szerekkel! Minden módon próbáltuk elébük tárni a nagy csodát, Jézus irántunk megbizonyított szeretetét!

 

Mondhatom, hogy tágra nyílt szemmel, tátott szájjal, és nyitott szívvel vettek részt a gyerekek a nagyszombaton rendezett Örömhír Klubon! Még napok múlva is próbálták kiszedni belőlem a titkot: hogyan tudta a Jézust jelképező hipó tisztává tenni a jódos vízet, ami a bűnös szívünket jelképezte! Volt aztán még futóverseny a nyitott sírhoz, csokibárány keresés, éneklés, boldog focizás a fiúknak, kreatívkodás a lányoknak, és minden, minden készítgette szívüket, hogy hinni tudjanak, és húsvétvasárnapra számukra is feltámadt Jézus Urunk!

 

psze

tovább

A szeretet gyógyít

Polgár Tibor / 2016-03-29 08:46:38

 

 

Giacomo Campiotti filmjében párhuzamosan mutatja be a középpolgári családból származó Giuseppe és kollégája, egyben legjobb barátja, Giorgio Piromallo életét.

 

Két évvel ezelőtt már megtettem, de - mert valahogy most ismét eszembe jutott - ezennel újból megtekintésre ajánlom A szeretet gyógyít című filmet, melynek "főhőséről", Giuseppe Moscati orvosról így írt a Magyar Kurír 2011. június 15-én:

 

"Giuseppe Moscati (1880-1927) orvos Nápolyban élt és gyógyította a betegeket a XX. század első évtizedeiben, nem csak kiváló diagnoszta és nagy tudós volt, de emberségből is ragyogó példát mutatott kortársainak és az utókornak is. Orvosi pályafutását teljes egészében a legszegényebbek szolgálatába állította. Giuseppe Moscatit II. János Pál pápa 1987. október 25-én a Szent Péter téren szentté avatta."

 

(A teljes cikk itt olvasható: http://www.magyarkurir.hu/hirek/szeretet-gyogyit-giuseppe-moscati-szegenyek-orvosa-i-ii)

 

Ennyi bevezető után íme a megrendítően szép filmalkotás - több részletben

 

I. rész:

 

http://video.xfree.hu/?n=christianboy|5e18fc99d0c92e71b4ada61345d7bc47#videoloc

 

http://video.xfree.hu/?n=christianboy|03940b250201fa4ee82545dda120dca0#videoloc

 

II. rész:

 

http://video.xfree.hu/?n=christianboy|d7e69cad4959ded4e45258b1345ec233#videoloc

 

http://video.xfree.hu/?n=christianboy|ca3b1fc9a46fd9d9e36c88fdf426de07#videoloc

tovább

„Éneklek az Úrnak, amíg élek, zsoltárt zengek Istenemnek, amíg csak leszek.” - Ünnepi gondolatok húsvét kapcsán

Polgár Tibor / 2016-03-24 11:11:25

 

Gyülekezetünk nevében mindenkinek áldott ünnepet kívánunk!

 

Alkalmainkra mindenkit szeretettel várunk!

 

Kedves Testvéreim! A bibliai időkben nagyon fontos volt az Istent dicsőítő ének, a zsoltár a kiválasztott nép életében, mely a teremtő és megtartó, a gondviselő Istent áldja.

 

Nemrég olvastam, hogy a világból ma sem hiányoznak a csodák, csak mi vagyunk érzéketlenek rájuk. És arról (a sok csodáról), hogy milyen tragikus következményekkel járna, ha a Föld kisebb vagy nagyobb lenne, illetve, ha közelebb vagy távolabb lenne a Naptól. Isten pont olyan távolságra helyezte a Naptól a Földet, hogy még nem fagyunk meg és a hőség is elviselhető. Ha az óceánok csak fele ekkorák lennének, vagy ha nagyobb lenne a területük a mostaninál, akkor az valószínűleg a Földet lakhatatlanná változtatná a túl kevés, vagy a túl sok csapadék miatt. Minden, amit alkotott, jó, javunkra van! Sokszor nem látjuk ezt. Természetesnek vesszük mindazt, amit kaptunk a Teremtőtől!

 

„Éneklek az Úrnak…” - mondja Dávid király a Zsoltárok könyve 104. fejezetének 33. versében. Először megfogadja, hogy dicsérni fogja Istent énekkel. De miért is? Hát kinek van ma kedve és oka énekelni, ráadásul Istennek énekelni? Inkább sírni lenne kedve az embernek, ha körülnéz, látva, hogy mi veszi körül ebben a világban.

 

A zsoltáros azonban látja a teremtett világot, amit Isten alkotott. Látja az Úr gondviselő szeretetét és ezt mondja: „Éneklek az Úrnak, amíg élek, zsoltárt zengek Istenemnek, amíg leszek.” A mi szívünkből, az én szívemből is sokszor hiányzik ez az ének. Elcsendesedve kérdezzük meg most magunkat őszintén, hogy van-e ének a szívünkben, ha igen, akkor adjunk hálát érte, de sokszor inkább csüggedés, és bánat, panasz és keserűség van bennünk. Mégis olyan jó, hogy bármi is legyen a szívünkben, jöhetünk Istenhez és Ő nem küld el minket. Igéjével és Lelke által nyitogatja lelki szemeinket, hogy mi is rácsodálkozhassunk teremtett világának csodáin keresztül az Ő szeretetére.

tovább