Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Egy politikus vallomásai - Dr. Molnár Róbert előadása Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2015-09-15 16:34:26

 

 

 

A felvételt Jurity József készítette 2015-ben.

tovább

Földi életünk hajléka

Polgár Tibor / 2015-08-17 13:16:31

 

Ragaszkodunk javainkhoz. Földi életünk során sokszor találkozunk azon érzéssel, hogy nehezen engedjük el tárgyainkat, vagy ragaszkodunk élőhelyünkhöz. Különösen igaz az utóbbi ránk, magyarokra, ill. a Kárpát-medencében élőkre. Mi szeretjük saját házunkban, nem albérletben leélni rövid földi életünket. Aztán ennek rabjai is leszünk. Fát ültetünk, öntözzük, metsszük, permetezzük. Füvet vetünk, locsoljuk, nyírjuk. Magot vetünk, gondozzuk, aztán betakarítjuk a termést, gondolván, ha jól dolgoztunk, akkor van is mit aratni. Akinek nem adatik meg a kert, az a lakását szeretgeti, teszi szebbé, praktikusabbá, élhetőbbé. Egy biztos, hogy a nagy ragaszkodás rabbá tesz bennünket és elveszi a figyelmünket egymástól, a testvértől, a gyülekezettől és még akár Istentől is. Még az is lehet, hogy az életterünk csinosítgatása elveszi az időt egy Istennel való találkozás lehetőségétől egy vasárnapi napon. Sőt, még akár a csendességünkből is kizárjuk az Urat.

tovább

Egy hét Jézus nyomában - Református gyerekhét Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2015-07-16 11:57:07

 

 

Talán harmadikos lehettem, amikor a Nagymamám betoppant hozzánk és minden előzmény nélkül megkérdezte, akarok-e hittanra járni. Feltételül annyit szabott, hogy meg kell tanulnom a „Mi Atyánk”-ot. Bevallom őszintén, akkor még azt sem tudtam, mi az a hittan, Istenről, Jézusról sem hallottam nagyon, mégis mindent eldobva izgatottan szaladtam megtanulni az ő régi énekes könyvéből az imádságot, nem sokkal később pedig már büszkén mondtam fel neki. Attól kezdve minden hétvégén utaztam a Nagymamámhoz, jártam hittanra és jártam vele a vasárnapi Istentiszteletre, amiből még sokáig szinte semmit nem értettem, néha csak fészkelődtem a padok között, vagy a mennyezetet bámultam, mégis mentem, mert jó volt ott lenni, szerettem, vonzott valami…

 

…azt hiszem, ugyanaz a „valami” vonzhatott engem is, ami az idén is megtöltötte egy hétre gyerekekkel a templomot és udvarát Magyaralmáson, ugyanaz a „valami”, ami kinyitotta a református gyerekhéten résztvevők szívét, akik őszinte odaadással és kíváncsisággal hallgatták a történeteket, vettek részt a foglalkozásokon. Mert, hogy nem csak az izgalmas játékok, vetélkedők vagy a jutalom cukorkák csalogatták őket oda azért, hogy egy hétre Jézus nyomába eredjenek, az egészen bizonyos.

tovább

Napközis tábor 2015

Polgár Tibor / 2015-07-02 05:01:21

 

tovább

Szabadság Krisztusban

Polgár Tibor / 2015-06-18 15:31:43

 

 

Indul a gyülekezetben a Szabadság Krisztusban kurzus /tanfolyam/. Igazából fogalmam sem volt, mi ez, mit fogunk csinálni, de úgy gondoltam, ahol Jézus a középpont, rossz nem lehet. Lapozgattam a könyvet és kicsit megijedtem a címektől. Elkezdődött és csodálatos volt, ahogy megvilágosodtak eddig nem értett igék. Megnyíltunk egymás előtt és elmondtuk legbelső érzéseinket, amit az Ige hozott elő bennünk. Minden kérdést feltehettem és nem maradt nyitott, mert választ kaptam rá. A legnehezebb részek nekem a bocsánattal kapcsolatos témák voltak. Jó volt úgy hazamenni az összejövetelről, hogy más embernek éreztem magam, másképpen ítéltem meg dolgokat. Olyan is előfordult, hogy az ott hallottak hatására békességet kaptam és elült a családi vita.

 

Ezt a tanfolyamot nekem találták ki!

 

 

 

Varga Lajosné

tovább

Közelebb Istenhez, közelebb egymáshoz!

Polgár Tibor / 2015-06-16 18:31:28

 

 

Tizenhét országból harmincnyolcan vehettünk részt májusban a bajorországi evangélikus egyház évenkénti európai ökumenikus tanulmányútján. A Bajor-Alpok szélén található josefstali tanulmányi központban felejthetetlen tíz napot tölthettünk el, ahol idén az Istennel való kapcsolatról tartottak konferenciát. Örülök, hogy nemcsak sok új ismeretet szerezhettünk, hanem gyakorlati tapasztalatokban is volt bőven részünk. Arra a kérdésre kerestük együtt a választ, hogy „Hogyan éljük meg a kapcsolatunkat Istennel?" Konferenciánk alapigéje pedig az Ézsaiás 43,1-ből volt: „Neveden szólítottalak!"

 

Minden reggel és este áhítaton vettünk részt, ahol megélhettük az Istennel és egymással való közösségünket, vasárnap pedig a közeli evangélikus gyülekezetben most először együtt vehettünk részt az úrvacsorai közösségben, ami nekem nagyon sokat jelentett. Jó volt átélni, hogy Krisztus szeretete nem elválaszt, hanem összeköt minket. Ezen kívül minden reggel egy bibliai szakasszal, rövid elmélkedéssel indítottuk a napot az előadások előtt. A tartalmas, személyes hangvételű, hiteles előadások után pedig délutánonként kiscsoportokban dolgoztuk fel, gondoltuk tovább, beszéltük meg a hallottakat, osztottuk meg egymással észrevételeinket.

tovább

Gyülekezeti kirándulás

Polgár Tibor / 2015-06-10 20:34:34

 

 

Május 30-án szombaton kirándulni mentünk a Magyaralmási Református Gyülekezettel. A közös ima után együtt indultunk autókkal Majk felé a templomtól, több mint negyvenen. Megérkezés után a remeteség felé vettük az irányt, ahol megismerhettük a remeték mindennapjait. Az ott lévő 16 ház mindegyikében 1-1 remete lakott, akiket nemesi családok támogattak. Az összes ház ugyanakkora és ugyanúgy néz ki. Mindegyik házhoz tartozik egy kis kert, amiben gyógynövények voltak. Érdekesség, hogy a házaknak még egymásra nyíló ablakuk sincs. Megtudtuk, hogy az itt élő remetéket a némasági fogadalmuk alól minden Húsvétkor és Karácsonykor feloldották, ekkor együtt ebédeltek és együtt élték meg a közösséget. A remeteség közepén egykor egy templom állt, aminek ma már csak a romja látható.

 

Ezután páran a csapatból visszamentek az autókhoz és hozzáláttak az ebéd elkészítéséhez. Majd tovább folytattuk utunkat a Bányászati Múzeum felé. A múzeumban láthattuk a régi munkagépeket, irodákat. Láttuk a felszereléseket, gázmaszkokat, oxigénpalackokat, mérőeszközöket, munkaruhákat. Mindent úgy találtunk, ahogyan azt otthagyták, amikor bezárt a bánya. Még a munkanaplót és a feljegyzéseket is megnézhettük, beleolvashattunk. Sőt még egy vájatot is megnézhettünk benne a gépekkel. A vájat falát más és más módszerrel támasztották ki, így láthattuk, hogyan változtak a módszerek. Volt a vájat közelében egy kisvasút, amit meg is rohantak a gyerekek és mindegyikük ment vele egy kört. Majd visszamentünk a „táborunkba”, ahol megpihentünk és beszélgettünk az élet nagy dolgairól, miközben vártuk az ebédet. Eközben akinek volt kedve és elég energiája, az útnak eredt Várgesztes felé. Bár a várat nem tudtuk megnézni, jó kis séta volt. Mire visszaértünk a remek marha- illetve sertéspörkölt már készen volt és csak ránk vártak. Az ebéd után jött a lelki táplálék is. Hallhattunk egy verset, majd egy beszámolót egy amerikai multimilliomosról, aki bizonyságot tett Isten létezéséről.

tovább

Pünkösdi köszöntő

Polgár Tibor / 2015-05-24 20:55:38

 

"De a Lélek gyümölcse

szeretet, öröm, békesség,

hosszútűrés, szívesség, jóság,

hűség, szelídség, mértékletesség.

Az ilyenek ellen nincs törvény."

 

Galata 2, 22-23.


Kint tavasz van. Itt falun mindenki nagy várakozással készíti elő földjét, kertjét. A gazdák boronálnak, ekéznek, mélyre ásnak, egyengetnek. Vetnek kedvükre való magot, mert tudják mit akarnak majd aratni. Tudják, hogy ehhez még kell rengeteg munka, gyomlálás, kapálás, öntözés. De nagy reménységük van arra, hogy lesz majd termése, lesz majd gyümölcse a munkának. Senki nem akar tököt aratni ott, ahová borsót vetett, vagy akár csalánt, csorbókát, folyondárt onnan, ahová epret palántázott.

 

Így van velünk Urunk is. Mielőtt Jézus mennybe ment, ígért nekünk valamit, vagy inkább Valakit, aki segít majd abban, hogy életünk gyümölcstermő legyen. Azt mondta, nem hagylak titeket árván, elküldöm hozzátok a Pártfogót, de nevezte Vigasztalónak is, aki majd elvezet minket a teljes igazságra, aki majd erőt ad, aki az igazság Lelke lesz, aki majd bennünk fog élni, általunk fog cselekedni. (János evangéliuma 14.) Ő olyan lesz, mint a szőlőtőben a nedv, amely áramlik a vesszőkig, hogy az értékes gyümölcsöt teremhessen, E nélkül a tőke élettelen, Ezzel gazdagon termi a maga gyümölcsét, ami megédesíti, megelégíti azokat, akik azt eszik, akik éheznek az életre, az igazságra, a kegyelemre.

 

Szelíd csendes hang a Szentlélek, mely kitöltetett az első pünkösdkor. Neked is küldte mennyei Atyánk. Halk, de el tudja nyomni a világ zaját. Az ige magjait hinti a szívedbe, és egyszer csak elkezd teremni az életed. Általa elhiszed, hogy Isten fia lettél, hogy van bűnbocsánat. Tekinteted magadról mások felé fordítja, hogy észrevedd a szenvedést, a szükséget, hogy keze lehess, lába lehess. Megnyitja szád a bizonyságtételre, hogy más élete is meggyógyulhasson. Szomorú helyzetben is lesz örömöd, háborúságban békességed, szívtelen világunkban lesz jó szíved, ha divat is lesz a hűtlenség, ő megtart a hűségben. Miközben mindenki elsüllyed a mértéktelenség tengerében, ő megelégít a mértékletességben. DE legfőképpen Ő lesz a Szeretet, mely az élet legfontosabb feltétele. Nem a víz... nem a levegő. A szeretet.

 

Pünkösd ünnepén, a Szentlélek kitöltésének ünnepén emlékezzünk és ujjongjunk annak, hogy Isten Lelke közel kétezer éve nekünk adatott. Szemmel nem látható, de tapasztalható, mert megjelenik gyümölcse az életünkben.

tovább