Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Mindennapi kenyér

Polgár Tibor / 2013-09-02 16:42:05

    

 

A Mi Atyánk, azaz Jézus imádsága különleges helyet tölt be az életemben. Valahogy úgy adódott, hogy egyes sora bizonyos élethelyzetben kapaszkodó, tükör vagy épp mentőöv lett számomra. Mikor édesanyám halálán volt, és már tudtam, hogy nagy a baj, akkor épp házunk tornácán ültem kint, és imádkoztuk a Mi Atyánk-ot nagymamámmal, de amikor ahhoz a sorhoz értem, hogy legyen meg a te akaratod, egyszerűen nem tudtam kimondani ezt a máskor oly gyorsan elhadart mondatot. Tényleg azt akarom, hogy legyen meg az Ő akarata...? Csak ültem, és gombóc szorította a torkomat. Én azt akartam, hogy éljen még az anyu, tudattalan tíz körömmel kapaszkodtam belé és húztam vissza magamhoz. Folytak a könnyeim, járt az agyam, tusakodtam Urammal. Aztán, csak kimondtam valahogy, letéve érzéseimet, akaratomat az ő kezébe. Legyen meg a te akaratod! Épphogy csak kimondtuk az áment, szólalt meg a telefon, hogy édesanyám meghalt. Zokogtam, de hálából, lecsendesült szívvel, hogy megvárta az én szerető Édesatyám, hogy el tudtam fogadni az ő akaratát.

 

tovább

TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET MAGYARALMÁSON

Polgár Tibor / 2013-08-31 09:11:36

 

 

 

Kedves Szülők, Nagyszülők!

  

2013. szeptember 1-én (vasárnap) délelőtt 11 órakor tanévnyitó istentiszteletet tartunk a református templomban, melyre nagy szeretettel hívjuk és várjuk a hittanos gyermekeket, szüleiket és nagyszüleiket!

 

Hisszük, Isten akarata az, hogy gyermekeink is Jézus Krisztus követői legyenek. Mindannyian féltjük őket, és talán azért szoktunk esténként imádkozni, hogy Isten őrizze meg gyermekeinket mindattól a rossztól és gonosztól, ami ebben a világban van. Egyedül Jézus Krisztus tud megőrizni és megtartani bennünket, és Ő ma is segítő jobbját nyújtja felénk. Fontosnak tartjuk gyermekeink hitre nevelését, hogy ők is tudjanak majd a nehézségek között feltekinteni. Fontosnak tartjuk, hogy választ kapjanak kérdéseikre a Szentírásból. Fontosnak tartjuk, hogy szüleiket tisztelő, hazájukat szerető felelős keresztyén emberekké váljanak. Ezért tartjuk szükségesnek a hitoktatást, melyben számítunk az Önök segítségére, imádságaira is! Isten Igéjében bízva folytatjuk ebben a tanévben is a munkát: „és Istennek békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban." (Fil 4, 7)

 

 

Tisztelettel és testvéri szeretettel:                 

 

 

        Polgár Tibor                                           Polgárné Szendrák Edit

         lelkipásztor                                                tanító-hitoktató

              

tovább

„Legyél, aki vagy!” - Csillagpont 2013. Mezőtúr

Polgár Tibor / 2013-08-10 19:05:26

   

„...többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem" (Gal. 2,20)

 

Ki vagyok én? Miért vagyok? Kihez tartozom? Hol vagyok? Mi a szerepem az egyházban? Honnan jöttem, hová megyek? Ilyen s ehhez hasonló kérdések foglalkoztattak bennünket az idei Csillagponton.

 
De míg eljutunk a válaszokig, néhány fontos mozzanatot meg kell említenünk.

 

A „Csillagpont" egy református ifjúsági találkozó, melyet 2 évente rendeznek meg az ország különböző pontjain. Immáron 10 éve, 6. alkalommal került sor a fesztiválra, ahol az ország fiatal és fiatalos reformátusai egy remek hetet töltenek el. Ki sátorban, ki a kialakított helyiségekben, ki az irodákban, a regisztrációs pultok mögött, konyhán, a színpad mellett „vészeli át" az időjárás viszontagságait, egy közös cél érdekében: hogy Jézus Krisztust megismerjük és elfogadjuk.

 

Az ide fesztivál számomra rengeteg meglepetést tartogatott. Kezdve ott, hogy az Isten kegyelméből juthattam el Mezőtúrra (most először), mint a fesztivál egyik médiás munkatársa. A rendezők, stábtagok már vasárnap este megérkeztek, hogy felmérjék a terepet, egy kicsit megismerjék egymást, és a két napos felkészülésben csendességet találva az Úrral, készüljenek a fesztiválra.

 

tovább

Egy nem mindennapi csütörtök este

Polgár Tibor / 2013-07-31 09:37:46

...és valóban egy nem mindennapi csütörtök esténk volt. Legyen hála és dicsőség az Úrnak, hogy lehetővé tette számunkra, hogy együtt játsszunk, beszélgessünk, együnk és nevessünk.



„És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok.” (Mt.21;22)


Emlékszem, először egy sárkeresztesi látogatás-beszélgetés alkalmával fogant meg bennünk az ötlet Tiszteletes úrral, hogy milyen jó lenne itthon, Magyaralmáson egy Ifjúsági csoportot „összehoznunk”. Hiszem és tudom, hogy sok-sok imádság kísérte ezt az ötletünket, és immáron közel fél éve rendszeresen van ifjúsági program kis, de annál szeretettebb gyülekezetünkben. Ennek köszönhetően és természetesen az Úr akaratából és jóvoltából, mi, magyaralmási fiatalok megismerkedhettünk Mezőföld ifjúságával az elmúlt hónapokban, különböző alkalmak során. Voltunk már Sárkeresztesen, Csőszön a családi napon, Bodajkon a MERIT-en (Mezőföldi Református Ifjúsági Találkozón), ahol megismertük és megszerettük egymást a fiatalokkal. De hogy a kályhától egy kicsit elmozduljunk, engedjék meg a kedves Testvérek, hogy a legutóbbi alkalomról adjak számot, hiszen ez egy igazán különleges Ifi volt.

tovább

Szerelmeddel átírtad holnapomat...

Polgár Tibor / 2013-07-27 17:54:20

 

 

Járok-kelek a konyhában. Lekvárfőzés ideje van, jár a kezem is. Üvegek elmosva, a barack rotyog a lábasban. Közben szól Pintér Béla 2012-es albuma a háttérben. Megüti egy mondat a fülemet, szinte megdermedek: „Szerelmeddel átírtad holnapomat. "Hogy is volt? Hol is kezdődött az a csoda, hogy Isten áthúzta addigi életem regényét, és átírta a holnapomat?

 
Igen, mert nem erre lettem szánva a Gonosz által. A szüleim alkoholisták voltak, rengeteget mesélek azokról az időkről a gyermekeimnek, mit éltem át velük. Nem bántásból írom. Szerettem őket. Mikor már meg tudtam bocsátani, már tudatosan próbáltam segíteni is.

 

Nem azt akarta a Gonosz, hogy élvezzem egy keresztyén férfi tiszta szerelmét, nem arra szánt, hogy születhessenek gyermekek, akiket Isten útjára terelgethetünk, nem arra, hogy tanító legyek, és egyszer szülők rám bízzák majd legféltettebb kincseiket. Én csak egy lány voltam, akinek a nevét sem tudták, csak azt, kinek a gyereke voltam. Arra lettem elrendelve a pszichológia szerinti mintakövetés által, hogy magam is minden gondom-bajom gyógyszerének az alkoholt lássam.

 

- Szerelmeddel átírtad a holnapomat - éneklem a „konyha-templomom" közepén, körülöttem megállt az idő.

 

Micsoda szeretet kellett ahhoz, hogy engem ebből kimentsen? Mekkora erő kellett ahhoz, hogy a reménytelen jövőm reményteljessé változtassa? Hogy tudjak megbocsátani? Milyen kéz kellett ahhoz, hogy hatalommal átírjon egy bűnös életet, aki pontot tudott tenni egy megkínzott családi életútra? Mit pontot! Kettős pontot, hisz nem lezárta az életemet, hanem átírta a jövőmet!

 

 

Ez a szerelem régen tart már köztem és Uram között, de jó volt újra átélni, visszanézni, megperzselődni, megfürödni benne.
 

 

psze

 

 

Forrás: http://noszovetseg.blogspot.hu

tovább

Magyaralmási napközis tábor képei

Polgár Tibor / 2013-07-19 06:06:35

 

"Dicsérjétek az Urat!

Adjatok hálát az Úrnak,

mert jó,

mert örökké tart szeretete!"

 

Zsoltárok könyve 106. rész 1. vers

 

A tovább után napközis táborunk képei találhatóak!

 

A fotókat Viniczai József, Viniczai Etelka és Varga Zita készítették.

 

Köszönjük!

tovább

Segítsünk tanszerekkel!

Polgár Tibor / 2013-07-11 07:41:32

   

Nagyon sok családban nehézséget jelent a gyermekek iskoláztatása. A táska, a tankönyvek, a füzetek és az íróeszközök beszerzése ősszel igencsak megterheli a családi költségvetést, főleg a nagycsaládosoknál. Sokaknak az is nagy segítség lenne, ha kapnának egy olyan iskolatáskát, ami másnál feleslegessé vált, de még használható állapotban van.

  

Van olyan erdélyi édesanya, aki esőköpenyből varrt táskát fiának, iskolatáska helyett. Az ember nagyon leleményes tud lenni, ha szüksége van rá! De a Református Szeretetszolgálattal arra gondoltunk, hogy akiknek csak lehet, segítünk tanszerekkel. A belföldi és határon túli iskolakezdési adományunkkal 2012-ben több száz diák kezdhette meg az új tanévet.

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat arra kéri támogatóit, hogy saját családjukban, illetve ismerőseik körében hirdessék az iskolatáska gyűjtési programot. A tanév végeztével a már szükségtelenné vált táskák és eszközök ne egy szekrénybe vagy a szemetesbe kerüljenek, hanem gyűjtsék össze és juttassák el a Szeretetszolgálathoz. Színes ceruza, füzet, tanszer vagy akár kisebb gyermekruha is örömet szerezhet annak a diáknak, aki itthon vagy külhonban megkapja az adományt. Egy olyan adománygyűjtésre hívjuk fel a figyelmüket, ami Önöknek nem kerül pénzbe, de más sokat takaríthat meg vele. Kérjük, segítsen, hogy még több családnak szerezhessünk örömet iskolakezdéskor!

tovább

Református Gyerekhét Magyaralmáson 2013.

Polgár Tibor / 2013-07-06 08:59:09

 

 

Már hagyomány, hogy az iskola utáni első héten bibliai hetet tartunk a gyerekeknek. Ez a hét most több okból is különleges volt. A hit hete, mondhatnánk, mert sok csodát éltünk át, míg a tábor be nem fejeződött.

 

Az előkészületek már majd egy éve elkezdődtek, amikor is a Napraforgók Játszóházzal találkoztunk egy református családi napon Csetényben. Már akkor a szívünkbe ötlött, hogy de jó volna, ha a magyaralmási gyerekeknek is részük lehetne ebben a játékos, ötletes rendezvényben. Akkor hitből kitettünk egy perselyt, és hittük, szabad nagyot álmodni, hisz nem kis kiadás egy egész Játszóház meghívása. Hétről-hétre rácsodálkoztunk, hogy milyen sok adakozó kéz van, és boldogan nyugtáztuk, hogyan lesz álomból valóság. Hittük, és nem csalódtunk, mert pénteken eljött és boldoggá tett sok gyereket a Napraforgók képviselője, aki evangéliumi bűvészmutatványt, ugrálóvárat, szumó birkózó felszerelést, készségfejlesztő játékokat, lufihajtogatást hozott magával.

tovább

Hétköznapi csodák

Polgár Tibor / 2013-06-22 18:04:55

 

Június 8-án szombaton kirándulni voltunk. Régi álmom volt a Rám-szakadék, már sokat hallottam festői szépségéről, hát elvittük a konfirmandusokat és más érdeklődőket egy kirándulásra, bár a tervezésnél még szó sem volt árvízről, útlezárásokról. Most körülövezve, az iszapszínű óriáskígyó folyóval még fenségesebb volt a Dunakanyar. Háborús övezetbe mentünk. Célpontunktól nem messze hősök küzdöttek a gáton, védve otthont, emlékeket, családot, hazát. Ráláthattunk arra a heroikus küzdelemre, amit a lassan hömpölygő, de gyilkosan-szisztematikusan pusztító áradat ellen kellett vívnia több ezer embernek, hallottuk a helikopterek zúgását, magunk előtt láttuk a tonnányi homokot, amit cipeltek. Könnybelábadt a szemem, szívemből fohász szállt értük erőért, kitartásért, győzelemért, kegyelemért...

 

Mi csak róttuk az utat, lábunk göröngyökre lépett, vízáztatta medrekben gyúrta a sarat. Lépcsőkre hágtunk, létrákon másztunk, húztuk-vontuk egymást, hogy mindenki egészségben térhessen majd haza, vissza a családjához. Öt óra gyaloglás után elérkeztünk a végcélunkhoz, vissza a kiindulási ponthoz, egy panorámát nyújtó kilátóteraszra. De mi történt közben? Öt óra nagy idő. Ennyi idő alatt annyi mindent kellett látnunk. Ahogy azonban végiggondoltam, csak néhány kép maradt meg bennem a tájból, a mesebeli világból, amit a fenséges Pilis nyújt mindazoknak, akik meglátogatják. Mi történt? Pedig igazán gyönyörűséges a ránk boruló erdő, a felcsobogó patak, a kis zuhatagok, a sose látott virágok, az idő is kitűnő volt, ragyogott ránk a nap (újabb fohászként köszönet, mert akkor gyorsabban apad a víz) és a közösség is remek volt, hisz egyre bővülő kis gyülekezetünk ölelő karjába újabb és újabb falubeli, érdeklődő ember fér bele. Akkor hol maradt belőlem az áhítat, amit egy-egy kirándulás alkalmával érzek a megérkezés pillanatában?

Este ágyamban gondolkodva kerestem az okot, és megtalálni vélem a megoldást. Ahogy kapaszkodva ágakba, fűcsomókba haladtunk utunkon, szemünk folyton lefelé nézett, szinte beszűkült. Kizárólag az volt a fontos, hogy a vastag sarat kikerüljem, meg ne csússzak. Izzadság folyt a homlokomon, a pólómból. Néha, ahogy megálltunk bevárni idősebbjeinket, volt idő széjjelnézni, de bizony mi, a fiatalabbja, a konfirmandusok és a harmincasok végigtrappoltuk az utat. Kövek között lépdeltünk, sziklákra másztunk, kapaszkodót kerestünk, és közben elfejtettünk felnézni, gyönyörködni. Nem ilyen az élet is? Csak azt vesszük észre, hogy hopp, elszállt húsz, harminc, negyven év, egy pillanat alatt felnőttek a gyerekek, a tortánkra már nem is teszünk gyertyát, mert rossz szembenézni a valósággal, hogy az a mi korunk, megöregedtünk. Küzdünk a mindennapi megoldásra váró problémákkal, gyerekneveléssel, munkahelyi kihívásokkal, hiteltörlesztéssel, rossz emlékekkel, depresszióval, szenvedélyekkel. A jót természetesnek vesszük, a rossz ellen háborgunk. És közben eltelik az élet, anélkül, hogy igazán örültünk volna azoknak a természetes örömöknek, amik körbevesznek bennünket, ami jóknak és igazaknak, de kevésbé jóknak vagy rosszaknak is adatnak onnan fentről, a mennyei Édesatya szeretetéből. Végigrohanjuk az életet, és nem marad időnk élvezni a fiatalság adta lehetőségeket, vagy akár a felnőttkor azon örömeit, amik csak akkor adatnak, vagy amelyeket csak az öregkorra tervezett Isten.

Én most már nem így akarom! Adj Uram bölcsességet, hogy lassítani tudjak, ne az éltessen, hogy mihamarabb túl legyek akadályokon, nehézségeken. Legyen szemem a próbák alatt is felnézni, még ha a kezemmel a kapaszkodókat keresem is. Mert tudom, hogy közben süt a nap, még ha borult is az ég, több az élet, mint sár és kövek. Vannak ott virágok is és madárfütty, vannak szakadékok, de fennsíkok is, amikor lassíthatunk, megpihenhetünk, kinyújtóztathatjuk fáradt izmainkat. Add Uram, hogy ne letudni akarjam az életet, hanem élvezni minden percét, még a nehezebbeket is. Azt hiszem, vissza kell mennem még egyszer a Rám-szakadékhoz, és más perspektívával végigjárnom az útvonalat. Most már felemelt tekintettel.

 

 

Polgárné Szendrák Edit

 

 

Forrás: http://noszovetseg.blogspot.hu

tovább

NAPKÖZIS TÁBOR MAGYARALMÁSON

Polgár Tibor / 2013-06-13 12:10:03

tovább