Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Árvízi körlevél

Polgár Tibor / 2013-06-11 06:56:58

 

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlésének javaslatára június 16-ra, vasárnapra országos adakozást hirdet az árvízkárosultak megsegítésére, és az árvízkárok enyhítésére.

 

A Magyarországi Református Egyház

Valamennyi Egyházközsége és Intézménye részére

 

Nagytiszteletű Lelkipásztor Úr/Asszony!

Tisztelt Gyülekezet! Kedves Testvérek!

 

Amint arról mindannyian értesültek, Hazánkon régen nem látott árhullám vonul át, amely miatt több Duna-menti település lakói és értékei veszélyben vannak. Az MRE gyülekezetei, intézményei, illetve a Magyar Református Szeretetszolgálat már eddig is több helyszínen segítette a védekezési munkát, a károk enyhítését és a rászorulók segítését.

 

A Dunántúli Egyházkerület Közgyűlésének javaslatára - egyetértésben az Egyházkerületek Elnökségével - a Zsinat Elnöksége 2013. június 16-ra, vasárnapra országos adakozást hirdet az árvízkárosultak megsegítésére és az elhárítási munkálatok költségeinek enyhítésére. Bizonyosak vagyunk abban, hogy gyülekezeteink meghallják a segítségért kiáltó szót, imádságos szívvel és adakozással is együtt éreznek minden bajba jutott felebarátunkkal.

 

Kérjük, hogy adományaikat az egyházunk árvízi segítő munkáját összehangoló Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005 számú számlaszámára juttassák el, a június 16-át követő lehető legrövidebb időn belül.

 

Előre is köszönjük gyülekezeteinknek és intézményeinknek, hogy adományaik felajánlásával is hozzájárulnak a bajok enyhítéséhez, betöltve ezzel az „egymás terhét hordozzátok" Krisztusi parancsát.

 

Testvéri köszöntéssel:

 

Budapest, 2013. június 7.

 

 

Dr. Huszár Pál főgondnok,

a Zsinat világi elnöke

 

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök,

a Zsinat lelkészi elnöke

tovább

Hálaadó istentisztelet

Polgár Tibor / 2013-05-29 14:00:53

tovább

Keresztelő 2013. május 12-én a magyaralmási református templomban

Polgár Tibor / 2013-05-23 10:55:07

Ma egy különleges élményben volt részük azoknak, akik eljöttek a református templomba az istentiszteletre. Gyermekkeresztelő volt, ugyan ebben nincs, nem lenne semmi rendkívüli, mégis felüdítő és felemelő élmény lett egyszerre.. nem csak azért, mert ritkán van benne sajnos részünk, hanem mert pár évente valami többet készít benne Isten, valami üzenetet a számomra.. néhány éve Sáregresen kereszteltünk egy kislányt, aki miközben a férjem felemelt kezekkel megáldotta őt, ő beletette kicsiny, kilenc hónapos kis kezecskéjét a férjem nagy, áldó kezeibe.. az az élmény leírhatatlan volt, bőgtem attól az érzéstől, hogy ugyanígy tehetjük bele a kezünket Mennyei Atyánk áldó kezébe..

 

http://www.parokia.hu/lap/saregresi-reformatus-egyhazkozseg/hir/mutat/1577/

 

Ma egy újabb csudát élhettem át, ahogy a keresztelő család odalépett az úrasztalához.. hozták magukkal kisgyermekeiket, ott sertepeltéltek szüleik lábai között, kúsztak-másztak, még a keresztelői medencébe is belekukkantottak, boldogan, kiváncsian.. lehet máskor zavaró lett volna, de most olyan természetes volt, olyan üde jelenség.. ahogy a legkisebbet keresztelte a férjem, néztem a családot.. modernkori Kornéliusz és családja. Mert mi is történt a bibliai Kornéliusszal? Egy római százados volt, aki szerette volna az Urat, Aki addig csak a zsidóké lehetett. Isten elküldte hozzá Pétert, aki prédikált neki Jézusról. Az egész család ott volt, és a baráti kör Kornéliusz házában, hallgatták Pétert. És megnyílt a szívük. Mindannyian megkeresztelkedtek. A legkisebbek is. Hogy is maradhatna pont a legkisebb ki a kegyelemből? Most is egy egész család állt ki, természetesen gyerekestől, hisz a gyerekeink hozzánk tartoznak.. még mi döntjük el, mi a legjobb nekik, mi fontos és mi lényegtelen. Természetesen eljön majd az idő, amikor a maga kezébe veszi az a gyerek a döntést.. de addig is, itt a helye a templomban az anyjával és apjával, testvéreivel együtt.. mert az a legjobb neki.. jajjj, azt szeretném, ha minden héten lenne keresztelő.. ilyen családos! Legyen velük tele a templom!!

 

psze

tovább

Anyák napi istentisztelet Magyaralmáson - VIDEÓ

Polgár Tibor / 2013-05-22 11:05:00

 

A felvételt Jurity József készítette.

tovább

34. Kirchentag - a magyaralmási fiatalok beszámolója

Polgár Tibor / 2013-05-13 20:13:55

"Soviel du brauchst" (2 Mose 16,18)...

  

...ami annyit tesz magyarul: "amennyire szükséged van".

 

"Mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek." (Máté 6,8)

 

Május elsején hajnali kettőkor csörgött az óránk. A korai kelés és indulás ellenére, mindannyian izgatottak és nagyon jókedvűek voltunk. Józsa Amarillisz, Kovács Dorka székesfehérvári katolikus testvérünk, Pap Tibor (a kisebbik), és jó-rossz magam, Csöngedi Nikolett vágtunk bele egy hosszú, kalandos, felemelő, Krisztusi utazásba Hamburg felé. 

  

Azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom,  hogy a május 1-től 5-ig tartó időszak minden egyes percét élveztük. Az utazástól kezdve az odaérkezés kalandjáig, a Hamburgban eltöltött napokon át, a Kirchentag hangulatától egészen a hazajutásig minden pillanat csodálatos  volt. 

 

Minekutána hosszúra sikerült bevezetőm, kérem engedtessék meg, hogy utazásunkról, tapasztalatainkról, élményeinkről néhány tömör bekezdéseben számot adjak és ezáltal újra bizonyságot tegyek a mi Urunk Jézusunkról.

tovább

Anyák napi meghívó

Polgár Tibor / 2013-05-02 21:22:02

tovább

Paul Weaver igehirdetése a magyaralmási református gyülekezetben

Polgár Tibor / 2013-04-24 16:06:55

 

Sajnos Nate Irwin amerikai lelkipásztor nem tudott megérkezni gyülekezetünkbe, mert a repülőgépe még az Egyesült Államokban egy vihar miatt nem tudott időben leszállni, így csak vasárnap délelőtt 10 órára érkezett Budapestre. De nem akármilyen kárpótlásban volt részünk ezen a hétvégén Magyaralmáson. Kádár Laci barátunk közbenjárásának köszönhetően (aki a fordítást is vállalta) mégis amerikai igehirdető érkezett hozzánk. Április 21-én Paul Weaver a tóalmási WOL Élet Szava Bibliaiskola igazgatója hirdette Isten Igéjét a református templomban.

 

Azok kedvéért, akik nem lehettek itt, és azok kedvéért, akik szívesen meghallgatnák újra, feltöltöttük honlapunkra az igehirdetést, mely a tovább után letölthető és meghallgatható.

 

tovább

Nate Irwin missziós lelkész Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2013-04-19 07:12:37

tovább

Húsvéti Örömhír klub a magyaralmási református gyülekezeti házban!

Polgár Tibor / 2013-04-14 20:11:57

Már hagyomány a gyülekezetünkben, hogy a húsvéti ünnepek alatt kis lelki és kézműves programmal kedveskedünk az érdeklődő gyermekeknek!

 

Az idei húsvéton az időjárás sajnos nem kedvezett a megtervezett kinti programoknak, de mi nem keseredtünk neki és Isten kegyelméből bent is nagyon értékes időtöltésben lehetett részük a gyermekeknek. A délutáni programon 13 gyermek és 7 felnőtt segítő vett részt.

 

A lelki részben megemlékeztünk játékos vetélkedő formájában a Mi Urunk Jézus keresztre feszítéséről és az utolsó hét mondatáról. A történet meghallgatása után, melyet Nagytiszteletű asszony mesélt el a gyermekeknek, nekik az volt a feladatuk, hogy színes képekből rakják azt ki és vele együtt mondják el azt az utolsó hét mondatot, mely így hangzott:

 

- Asszony, íme, a te fiad! Íme, a te anyád!

- Bizony, mondom néked, ma velem leszel a paradicsomban.

- Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek.

- Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet?

- Atyám, a te kezedbe teszem le az én lelkemet.

- Szomjazom.

- Elvégeztetett!

Majd közösen tanultuk meg az aranymondást, ami így szólt :

 

„Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van..." (János 3, 36)

tovább

Mit is jelent nekem a feltámadás?

Polgár Tibor / 2013-04-01 19:46:17


    Mikor a bűneim és terheim a vállaim nyomták, akkor sokat jelentett a kereszt - Jézus értem halt meg, megbocsátott.. akkor ez mindennél többet jelentett nekem.. de amikor először kísértem egy halottam a temetőbe, akkor Jézus nyitott sírja jelentett mindennél többet. Először, már öntudatos életemben Nagyapámat láttam meghalni. Egyik oldalról Nagyi, másik oldalról én fogtam a kezét. Voltam vagy 13 éves. Csöndben imádkoztunk, nagybeteg volt már. Imádságunk közben lecsukta a szemét és átadta lelkét Megváltójának.. nem volt félelem, nem volt ijedtség.. csak békesség.. Temetésére egyáltalán nem emlékszem, nem is volt fontos, mert tudtuk, hogy hazament. Egész életében félte az Istent, számára templomba menni nem volt kötelesség. Ha rágondolok, eszembe jut az elmaradhatatlan szentséges vasárnapi készülődés: áll a nyári konyhában, körülkötve dereka, előtte a lavór, kis tükre a falon, habot kever a pemzlivel, borotválkozik.. tisztálkodott lelkileg is.. fuvaros volt és halottszállító, mindenki Fekete Imre bácsija, a héten rárakódott szénporon kívül lemosakodta a lelki szennyét is.. együtt mentünk templomba, én az unoka és ő, a Nagypapa, kezünkben a fekete énekeskönyv.. élete tükrözte hitét: nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel..

tovább