Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Kétség és ámulat - ProChrist Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2013-03-21 03:29:15

        
"Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az Ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal." (Jn. 1, 14)

  

Izgalommal  a szívünkben, mégis nagy bizalommal az Úrban találkoztunk vasárnap, március 3-án a Faluházban a ProChrist "tesztadására". A Csapat (The TEAM): Polgár Tibor lelkipásztorunk, Baranyi Kati néni presbiterünk, Szántó Eszter kántorunk, Viniczai Józsi technikai szakemberünk és jó-rossz magam Csöngedi Nikolett. Hihetetlen volt az a lelkesedés, amely mindnyájunkban buzgólkodott.  Nagyon boldogok és bizakodóak voltunk - főleg miután megtaláltuk a műholdas csatornát - és bár volt kétség a szívünkben az elkövetkezendő napokat tekintve, mégis tudtuk, hittük, hogy ölelő karok fognak át bennünket és nincs okunk félelemre.
 

Hétfőn, március 4-én fél hatkor találkoztunk - és ezt az időpontot kisebb-nagyobb csúszásokkal a következő napokon is tartottuk -, hogy mielőtt elkezdődik a műholdas közvetítés egy megbeszélés, imádság erejéig együtt legyünk, munkatársi feladatainkat kiosszuk egymás között, és megbeszéljük az egyéb tennivalókat.
 

Kérem, engedje meg a kedves Olvasó, hogy mély részletekbe ne menjek bele, hanem inkább arról az élményről adjak számot, amellyel gazdagabbak lettünk. Arról a szeretetről, amely körbevett bennünket, azokról a testvéri találkozásokról, egymás mellé állásról, amiben részesülhettünk az Úr kegyelméből. Az eltelt egy hét alatt körülbelül 300-an fordultak meg a Magyaralmási Faluházban. Sok testvérünk jött Fehérvárcsurgóról, Bodajkról, Csákberényből, Sárkeresztesről és Székesfehérvárról is. Minden nap egy kisebb szeretetvendégséggel kedveskedhettünk - legyen hála Istennek a sok dolgos kézért - és egy-egy bögre tea mellett, apró - és nagyon finom édes és sós - süteményeket falatozva beszélhettük meg a látottakat, hallottakat.

tovább

Az első Ifi - újraindult az ifjúsági alkalom Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2013-03-14 08:27:26

Nagy izgalommal sürögtünk-forogtunk Kovács Dorka barátnőmmel a szombati alkalom előtt a Gyülekezeti ház és a parókia között.

 
Gondolataink csak úgy cikáztak... "Vajon hányan leszünk?/Eljönnek a konfirmandusok?/Lesz elég pohár?/Áldott lesz az alkalom?"

 
Most már meggyőződéssel mondhatom, hogy a feltett kérdések mindegyikre, kivétel nélkül pozitív választ kaptunk. Legyen áldott az Úr neve! :)

  
A szívemre helyezett ige - "Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok én is" (Mt.18,20) - nyugodtsággal, belső békével töltött el a nagy izgalmak ellenére.

tovább

"Nem felejtett el Isten!" - ProChrist felkészítő tréning

Polgár Tibor / 2013-02-26 13:56:22

2013. 02. 16.

Budapest

  

Napsütéses reggelre ébredtünk szombaton. A magyaralmási gyülekezetből öten képviseltük a szervezők kis csapatát.
 

Lelkipásztorunk, Polgár Tibor, Baranyi Kati néni presbiter testvérünk, Szántó Eszter kántorunk, Viniczai József a szervezőgárda technikai szakembere, és Csöngedi Nikolett -mint utóbb kiderült- "beszámoló felelős".
 

Atyánkhoz intézett imádság után útnak indultunk fővárosunk felé. Izgalommal, kérdésekkel a fejünkben latolgattunk, találgattunk, hogy vajon milyen élményben lesz majd részünk ezen a "felkészítő tréningen". Bizton állíthatom, hogy a vártnál sokkal nagyobb élményekkel lettünk gazdagabbak.

 

Megérkezésünket követően szívélyes szeretetvendégségre invitáltak bennünket a szervezők. Miközben falatoztunk a meleg pogácsából és kortyolgattuk a teánkat, sorban érkeztek meg Krisztusban lévő testvéreink.
 

Izgalommal foglaltuk el helyünket és mindannyiunk tekintete a még üres pódiumra szegeződött.
 

Lupták György a magyarországi ProChrist szervező bizottság elnöke kezdte meg a felkészítést. Első sorban a ProChrist-ről mint rendezvénysorozatról számolt be nekünk. Megtudhattuk, hogy 1993-ra nyúlnak vissza a gyökerek, mikor is Billy Graham amerikai baptista prédikátor elindította nem mindennapi evangelizációs sorozatát. Németországban Ulrich Parzany evangélikus lelkészt kérte fel, aki szívesen vállalta ezt a szolgálatot.

 

A ProChrist különlegessége, hogy élő műholdas televíziós közvetítés felhasználásával juttatja el a Jézus Krisztusról szóló örömüzenetet Európa számos pontjára. A fesztivál bő egy héten keresztül tart, mely minden színes programot magában foglal. Bizonyságtevők, buzdító-, bátorító-, dicsőítő énekek, zenekarok, színművészek és előadók színesítik a programot.

tovább

Rieder Bea bizonyságtétele

Polgár Tibor / 2013-02-24 13:08:01

Nem olyan rég történt meg velem, hogy teljesen megváltozott az életem. Harminc éves vagyok, tehát nem vagyok még túl idős, de a tinédzser éveimen azért már jóval túl vagyok. Három gyönyörű gyermekem van és egy csodálatos férjem. Most már tudom, hogy nem a véletlen műve. Isten ajándékai ők nekem. Sokan mondják, hogy a sors kifürkészhetetlen, de én hiszem, hogy mindig minden okkal történik. Azóta is vannak gondjaim, nehézségeim, problémáim. Azóta sem vagyok mindig egészséges, néha megbetegszem. De mikor éppen senki sincs velem, Ő akkor is ott van, és nem fordítja el a fejét. Nem lettem gazdag, nincs kastélyom sem, de van HITEM. Nyugalom a szívemben, békesség a lelkemben. Most már tudom, hogy akkor megérte a keskeny kaput választanom, és azon az úton továbbmennem. Mert hiszem és tudom, hogyha utam egyszer véget ér,

 

akkor az út végén vár majd engem Valaki, és a kezét nyújtja felém.

 

"Köszönöm Istenem, hogy megnyitottad akkor a szívemet, és azóta bennem élsz!"

 

 

Rieder Bea

tovább

Ma indul az ifi

Polgár Tibor / 2013-02-23 11:51:09

tovább

ProChrist 2013 Magyaralmáson a Faluházban

Polgár Tibor / 2013-02-15 08:14:32

 

2013. március 4-11-ig hazánk ismét bekapcsolódik a ProChrist evangélizációba, melyet ezúttal Stuttgartból, a Porsche Arenából közvetítenek majd.

 

A ProChrist az evangélizációnak egy különös és modern formája, amely a legkorszerűbb technika felhasználásával juttatja el a Jézus Krisztusról szóló örömüzenetet Európa számos országába.
 

Élő műholdas közvetítés segítségével több száz gyülekezet kapcsolódhat be a központi rendezvény nyolc alkalomból álló programjába. A különleges istentiszteletek magját Ulrich Parzany hitébresztő igehirdetése alkotja, az egyes témákban való elmélyülést pedig a profi színjátszás és pantomim, a különböző hagyományos zenei műfajok, valamint a gospel és a dicsőítő énekek is elősegítik.

 

 

 

Forrás: www.prochrist.hu

tovább

"Alternatív Valentin nap" - A Magyar Református Szeretetszolgálat felhívása

Polgár Tibor / 2013-02-14 10:52:57

Sokan szeretik és talán még többen nem kedvelik a Valentin napot vagy inkább azt a felhajtást, amit az utóbbi években hozzá kerítenek. Mi lenne, ha idén csinálnánk egy alternatív Valentin napot? Arra gondoltunk, hogy lehetne ez egy olyan nap, amikor segítünk olyanoknak, akiket nem ismerünk.

 

Ha máskor nem enged előre másokat buszon/villamoson/trolin/metrón, akkor most - különösebb bejelentés nélkül - megteheti. Ha máskor oldalra sem néz, amikor valaki pénzt kér Öntől, most esetleg megállhat és megkérdezheti, hogy mire van szüksége. Ha sok ember között utazva máskor zenébe, könyvbe vagy csak merev bambulásba burkolózik, akkor most akár rá is mosolyoghat valakire. Meglepheti a szomszédokat egy-egy kedves képeslappal vagy azzal, hogy felajánlja: bevásárol helyettük. A lehetőségek tárháza végtelen. Másoknak nem kell tudni, hogy miért teszi, de gondoljon ki valamit és tegyen jót ismeretlenekkel vagy olyanokkal, akikkel egyébként nem szokott. Szerintünk jó lesz! Csatlakozik?

 

A Facebook-on már létrejött egy esemény az "Alternatív Valentin nap", csatlakozhat a résztvevők közösségéhez, megoszthajta ötletét, tippeket adhat másoknak. ITT követheti a programot.

tovább

MISSZIÓI MUNKATERV 2013

Polgár Tibor / 2013-02-13 10:23:30

 

Adjatok hálát az Úrnak,

hívjátok segítségül nevét,

hirdessétek tetteit a népek közt!"

 

(Zsoltárok könyve 105, 1)

 

 

Az első gondolat, ami idei vezérigénkben található a hálaadás, erre bátorít minket a zsoltáros. Van okunk a hálaadásra egyénileg, megtartott életünkért, Isten gondviselő szeretetének megtapasztalásáért, de van okunk közösségi szinten gyülekezetként is megköszönni Istennek, hogy megsegített bennünket, hogy nem hagyott minket magunkra, hogy áldását adta életünkre, szolgálatainkra, alkalmainkra!

 

A második gondolat a segítségül hívás, hogy hívjuk segítségül az Úr nevét, vagyis az élő Istent, aki Krisztusban Megváltónkká, Szabadítónkká lett. Erre is van okunk, hiszen nélküle csak emberi erőlködés, amit csinálunk, Ővele azonban, az Ő segítségével, hisszük, hogy csodák között járhatunk!

 

Tőle kérünk lelki látást és vezetést utunk folytatásához, Tőle kérünk áldást szolgálatunkra. Őbenne bízva indulunk tovább.

 

A harmadik gondolat pedig a misszió, hogy tegyünk bizonyságot, hogy mondjuk el gyermekeinknek, unokáinknak, szeretteinknek, a ránk bízottaknak, az utcánkban lakóknak vagy a munkahelyünkön, egyszóval mindenkinek, hogy mit tett az életünkben, a gyülekezetünkben Isten, hogy milyen jó az Úr, hogy mennyire szeret minket.

 

Szeretnénk ebben az esztendőben engedelmes eszközök lenni Urunk kezében, naponként Neki hálát adva, Őt segítségül hívva, hirdetni az Ő tetteit a népek közt!

 

Idén is szeretnénk nagy figyelmet fordítani a diakóniára, csakúgy mint az előző esztendőben. Szeretnénk odaállni bajba jutott embertársaink mellé és nem csak szóval, de cselekedeteinkkel, szeretetszolgálattal is bizonyságot tenni mennyei Édesatyánk szeretetéről, Aki valóban törődik velünk és gondoskodik rólunk.

 

Imádkozunk azért, hogy egyre többen legyenek Magyaralmáson, akik megismerik Jézus Krisztust, mint személyes Megváltót.

tovább

Ökumenikus esték Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2013-01-19 08:43:53

Ökumenikus estéket tartunk Magyaralmáson!

 

Február 5-én (kedden) este 6 órakor a református templomban

Baptista Testvéreink szolgálatával.

 

Február 6-án (szerdán) este 6 órakor a református templomban

Katolikus Testvéreink szolgálatával.

 

Február 8-án (pénteken) este 6 órakor a katolikus templomban

a Református Gyülekezet szolgálatával. 

 

   

Alkalmainkra mindenkit szeretettel várunk!

tovább