Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Új kenyér ünnepi hálaadás

Polgár Tibor / 2012-08-20 08:23:43

  

TÚRMEZEI ERZSÉBET

 

KEGYELEMKENYÉR

Ha kimondod: kegyelemkenyér,

nincstelenek ínségére gondolsz,

segítségül szeretet nélkül

odavetett ingyen falatra.

Íze keserű.

Elfogadni nehéz.

De élni kell,

hiszen a nyomorult test enni kér.

Megalázó még a neve is:

kegyelemkenyér.

De ez a név

egyszerre olyan drága lett nekem.

Napok óta

boldogan ismételgetem.

Titokzatos súlyát ámulva mérem.

Hisz azon élek én

esztendők óta: kegyelemkenyéren!

Naponta új erőt ad az úton.

Se megfizetni, megszolgálni,

se meghálálni nem tudom.

De ég-föld minden kincsével felér:

az élet Kenyere,

Jézus Krisztus, a Kegyelemkenyér!

tovább

„Jó nekünk itt lennünk!" (Máté 17,4) - Beszámoló a kerületi családos hétről

Polgár Tibor / 2012-08-18 12:02:31

Július 16-21. között Balatonfenyvesen voltunk a Református Családos Héten. Idén második alkalommal szervezte meg ezt a tábort a Dunántúli Egyházkerület.

 

Három családdal képviseltük gyülekezetünket: Polgár család, Kun család, Dezső család.

 

A hét igéje Máté evangéliumából szólt: „Jó nekünk itt lennünk!"

 

Pontosan ezt tapasztalhattuk meg. Nemcsak testben volt jó sorunk: kényelmes, tiszta szállásunk volt, finom reggeli, ebéd, vacsora várt az étteremben (még mosogatni sem kellett).

 

A lelkünknek is jó volt ott lenni: minden nap reggel, este áhítatra gyülekeztünk össze, az ige fényében előadások, csoportos beszélgetések során lehettünk együtt.

 

A hét témája a Találkozások címet kapta. Rácsodálkozhattunk arra a hatalmas csodára, amellyel Isten az életet adja. Találkozhattunk kudarcainkkal, sikereinkkel, elgondolkozhattunk énképünkről, családunkról, gyülekezetünkről, mindezt nagyszerű, közvetlen előadók segítségével.

tovább

REND 2012 - Bizonyságtételek (VIDEÓ)

Polgár Tibor / 2012-08-13 07:50:16

 

Varga Lajosné, gyülekezetünk presbitere is bizonyságot tett Krisztusba vetett hitéről a Dunántúli Református Egyházi Napokon.

 

Zita testvérünk szolgálata megtekinthető a videó 38. percének 30. másodpercétől.

 

 

Forrás: www.refdunantul.hu

 

tovább

„Jó nekünk itt lennünk!" - Dunántúli Református Családos Hét

Polgár Tibor / 2012-08-07 22:13:46

a résztvevő mezőföldi családok

  

„Jó nekünk itt lennünk!" Ugyan a záró Istentiszteleten beszéltünk erről, de mi, akik már második alkalommal vehettünk részt a balatonfenyvesi családos táborban, már a megérkezéskor tudtuk, éreztük ezt!

 

A „Találkozások" témáját jártuk végig; első előadáson orvosi szemszögből az élet-halál kettősségéről hallgattunk előadást; másnap a drogmisszió vezetője és drogbetegek saját tapasztalataikat és kudarcaikat mesélték el. Nagyon tanulságos volt, és a tinédzserek megdöbbenve, szájtátva hallgatták őket. Dányi Zoltán családsegítő sok értékes tapasztalatot osztott meg, sok hasznos tanácsot, film- és könyvajánlást is kaphattunk a siker témakörben. Az előadások sorozatát Székely Attila Én-család-gyülekezet címmel tartotta. Lelkipásztor szemszögből ez egészen más, és kiderült, a lelkész is ember! Kisebb csoportokban aztán minden nap átbeszéltük az előadást, olykor elkalandozva a témához kapcsolódva saját gondolatainkat, problémáinkat is ...

tovább

Elindult a Dunántúli Református Segítő Szolgálat (DRESSZ)

Polgár Tibor / 2012-08-04 20:16:40

    

Az elmúlt év májusában adtam hírt legutóbb arról, hogy formálódik egy Dunántúli Református Segítő Szolgálat (DRESSZ). Akkor már egy rövid összefoglalóban leírtam, hogy mit szeretne ez, a jelenleg már a kiépülés fázisában lévő Szolgálat megvalósítani. Aki érdeklődik a Szolgálat küldetése, lényege, elérhetősége felől, az a www.dressz.refdunantul.hu honlapon ezt megtalálja. 

    

A következő hetekben egyben eljuthatnak az Egyházkerület gyülekezeteibe is azok a szóróanyagok, amelyek ugyancsak bemutatják a Segítő Szolgálatot.

 

Mint többek számára már tudott, a DRESSZ abból az elképzelésből indult, hogy komoly szükség van egy ilyen jellegű segítségre az Egyházkerület területén élő emberek számára. 

 

Ezért ebben a pár sorban szeretném megerősíteni és felhívni a figyelmet arra, hogy ez a Szolgálat - a Dunántúli Református Egyházkerület vezetésének támogatását bírva -, a küldetésének megfelelően már kész fogadni a hozzánk fordulókat. Kialakult a segítő munkatársak köre és lehetőség szerint igyekszünk úgy segíteni, hogy az elérhető közelségben legyen a lelki- mentális, és tanácsot váró, szükséghelyzetben lévő emberekhez.

tovább

Bizonyságtételek, REND Székesfehérvár

Polgár Tibor / 2012-07-24 16:34:02

 

Bokányi Zsolt zenész azzal kezdte bizonyságtételét, hogy előzőleg imádkozott, hogy ma itt tudjon szólni Jézusról, a mi Urunkról. Személyes kincsünk kész van, csak hittel el kell fogadni. Megtérése előtti életéről nagy átéléssel mondta el, hogy mint igazi vagány, az életet nagy kanállal habzsoló fiatalember, hogyan jutott el az ürességig, majd kereső emberként miképpen jutott élő Isten-hitre.

32 éves korában, négy évvel ezelőtt találkozott az Úristennel, szólította meg és hívta el erre az útra, bűnei ellenére is. Teljesen Isten nélkül élt, az Isten-hithez elutasítóan, gőgösen állt hozzá. Ezért érthető, mily nagy csoda, amikor az ember életébe belép az Úr. Először lakása felújítása kapcsán egy gipszkartonos kisvállalkozó kezdett el beszélni neki a festőlétrán állva, teljesen természetes, köznapi módon Jézus Krisztusról, bűneinkről, evangéliumról. Cinizmusát érdeklődés kezdte felváltani, és az 5. naptól visszakérdezett. Családjukban nem volt „divat" a kereszténység, édesanyjuk egyedül, nehézségek közepette nevelte őket.

tovább

Segítségnyújtás a vihar tépázta abádszalóki templomnak

Polgár Tibor / 2012-07-15 07:43:57

     

Július 9-én hétfőn délután heves zivatar érte el Abádszalók térségét. A hatalmas esőzés mellett diónyi jég pusztított a városban és környékén. Az orkán erejű viharban közel 350 épület megsérült, köztük az abádszalóki református templom és parókia is. Az épületek többségének a tetőszerkezete sérült, legfőképp a palával borítottak töredeztek szét. A gyors segítség most rendkívül fontos, hiszen az azóta is folytatódó esőzések további károkat okoztak az épületek szerkezetében, a templom a viharkár mellett a napokban be is ázott.

  

A Magyar Református Szeretetszolgálat éppen ezért bontott pala gyűjtésébe kezdett, valamint várja önkéntes ácsok és segítők jelentkezését, hogy a templom és a parókia épületét a lehető leghamarabb rendbe lehessen hozni, elkerülve a további rongálódást. Önkéntesek jelentkezését az MRSZ központi telefonszámán (+36/1-273-04-49) és e-mailcímén (mrsz@jobbadni.hu) várjuk.

  

Amennyiben pénzbeli adománnyal támogatná a helyreállítást, kérjük a csekk vagy átutalás megjegyzésrovatában tüntesse fel: „abádszalóki vihar"!

  

Számlaszám: 10702019-85008898-51100005

 

 

Forrás: www.jobbadni.hu 

tovább

Szolgálat a közösségben

Polgár Tibor / 2012-07-07 15:25:00

        

Fórum, Presbiteri találkozó, REND 2012

     

Bellai Zoltán egyházkerületi főtanácsos, a fórum vezetője szerint: Pál apostol mondja azt, hogy Isten munkatársai vagyunk. Görögül ez még többet is jelent, együtt munkálkodó társat. Az, hogy ezt lelkészként vagy harangozóként tesszük - amennyiben tesszük - mindegy.

  

Sajnos sokszor egyszemélyes vállalkozásként működik a dolog, a Presbitérium dönt, a lelkész pedig végezze.

   

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke szerint az, hogy ez ne így legyen, legjobban a lelkészen és a körülményeken múlik. Mi lelkészek sokszor elhisszük magunkról, hogy mindenhez mi értünk legjobban. Ebben (előzményként) az is benne van, ahonnan jövünk. Példaként említi, hogy a lelkész helyett a jelentősen kibővült Károli Gáspár emlékkertet már csak a közösség együtt volt képes gondozni. Munkamennyiség és szakértelem alapján egyaránt.

tovább

Beszélgetés Pitti Katalinnal (REND 2012) - VIDEÓ

Polgár Tibor / 2012-07-01 14:48:42

tovább

Amikor a lelkek összeérnek...

Polgár Tibor / 2012-06-30 06:26:30

   

Pitti Katalin opera énekesnő koncertje a Budai úti református templomban a REND fesztivál nyitórendezvényeként

A Budai úti templom adott otthont Pitti Katalin opera énekesnő előadásának, melyet Teleki Miklós orgonaművész kísért. Először Berze János, a gyülekezet lelkésze, majd Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntötte a művésznőt, aki koncertjein személyes hitvallásként énekli el neves zeneszerzők imádságait. Püspök úr a napi ige, azaz az Efézusi levél 2. részének szavaival bátorította Pitti Katalint, mely Isten felénk közölt gazdagságáról szól. Kell, hogy ez a gazdagság meglátszódjék rajtunk -mondta,- hogy túlcsorduljon belőlünk másokra is. Ez a krisztusi gazdagság árad és érint meg bennünket Pitti Katalint és Teleki Miklóst hallgatva. Pitti Katalin elmondta, hogy mint művész az a feladata, hogy az örömhírt vigye, hogy szellemi energiával erősítsen bennünket a mai nehéz időkben.

tovább