Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Lelkészbeiktatás Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2012-05-06 20:38:12

 

„Mert úgy szerette Isten a világot,

hogy egyszülött Fiát adta,

hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen,

hanem örök élete legyen."

 

(János evangéliuma 3,16)

Ezzel az igével hívogattunk mindenkit egyházközségünkben, ahol Istennek mondva hálaadást beiktatást tartottunk. Nagy izgalommal és sok imádsággal készültünk erre a fontos eseményre. Április 22-én került sor az ünnepi istentiszteletre. Megtiszteltek jelenlétükkel minket egyházkerületünk és egyházmegyénk vezetői: Főtiszteletű Dr. Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, Bellai Zoltán, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöki főtanácsosa, Nagytiszteletű Imre Bálint, a Mezőföldi Református Egyházmegye esperese és Kovács János főgondnok úr, egyházmegyénk főgondnoka.

 

Imádságaikkal, igehirdetésükkel, áldáskívánással köszöntötték Polgár Tibor lelkipásztort, a Magyaralmási Egyházközség választott lelkészét és kedves családját. Esperes úr beiktatási szavai és áldása után lelkész kollégák köszöntötték Nagytiszteletű urat, akik az egyházmegyénkből és távolabbról is érkeztek. Nagy örömünkre szolgált, hogy elfogadta meghívásunkat a római katolikus gyülekezet és szép számmal eljöttek ünnepségünkre. Gerendai Sándor római katolikus esperes úr szívhez szóló szavakkal és igével köszöntötte Polgár Tibort.

tovább

Alakul a csapat - egy közösség fejlődése

Polgár Tibor / 2012-04-29 17:33:34

Magyaralmásra kerülésünk óta, ami kb. fél év, vágyunk, hogy olyan rétegalkalmakat szervezzünk, ahol a fő, istentiszteleti közösségen túl is megélhetik a különböző generációk az összetartozás élményét.

 

Próbálkozásaink egyike a 30-40-esek köre, ahová a kisgyermekes családokat, azaz a harmincas, negyvenes szülőket várjuk gyermekeikkel együtt, a gyermektelen párokat, és a még egyedülállóakat is.

 

Egy új gyülekezetben, ahol még nem volt lehetőségünk mindenkit megismerni, nem könnyű beindítani egy addig ismeretlen rétegalkalmat. Bizony átéltük, kis csalódottságot érezve, hogy az első megbeszélt időpontra csupán egy valaki érkezett. De aztán hálás lett a szívünk, mert olyan áldott, meghitt beszélgetés alakult ki, melynek következménye egy gyümölcsöző, Krisztusra rábízott élet lett. Minden kezdet nehéz... nyugtáztuk.

tovább

Meghívó lelkészbeiktatásra

Polgár Tibor / 2012-04-17 22:14:06

tovább

Könyvajánló - Dr. Molnár Róbert: Egy politikus, akit rabul ejtett Isten

Polgár Tibor / 2012-04-13 19:06:56

Kedves olvasó. A könyv címe meglepett. A köznapi ember szerint, ugyanis talán a politikusok lehetnek legtávolabb Istentől, részben „hitető" foglalkozásuk miatt.

 

Egy vasárnaponkénti 1 órás, látszatra adó, vallásoskodó katolikus emberből, - igazi élő hittel rendelkező, azt mások előtt nyíltan felvállaló, erről természetes egyszerűséggel könyvet is író, nem szokványos ember történetét ismerhettem meg. Aki mindössze 41 éves.

 

Ám az elmúlt közel egy évtized lelki szenvedésein, küzdelmein keresztül, - átbillent a képzeletbeli lelki küszöbön. És élő hitre jutott. Nem lelkész, hanem un. laikus, ám közéleti ember, aki a hétköznapokban is megéli hitét. Jól, rosszul, de eszerint próbál, akar élni.

 

Neki sem tökéletesen sikerül, de próbál, és akar. Ezt felvállalva beszél róla, és így is viselkedik a hétköznapokban. Közben imádkozik (ebben kér és megköszön), segít másokon, szükségben lévő embereken, lehetősége szerint.

tovább

Rólad van szó! - Evangélizációs esték Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2012-04-10 11:50:43

 

Rólad van szó! címmel evangelizációs estéken vehettünk részt gyülekezetünkben március 29-én, 30-án és 31-én.

 

Isten igéjével Nagy János madocsai lelkipásztor szolgált közöttünk.

 

Máté evangéliuma 26. fejezete alapján Jézus gyötrődéséről hallhattunk igehirdetést az első este. Nagytiszteletű úr szelíd, csendes hangján a jól ismert igeversek újabb jelentést nyertek, mély titkok tárultak fel. Belerendült a szívünk, ahogy arról hallottunk, milyen halálos csatát vívott lelkében Jézusunk a sötétség erőivel. Olyan mély gyötrődés volt ez, hogy vércseppek gördültek a homlokáról. Felfoghatatlan a váltság, melyet értünk vállalt. És mi mit tehetünk Jézusért? Tanítványaitól és tőlünk az Úr azt kéri: „Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen." (Máté 26,41) Láthattuk a tanítványokat: szóban azt fogadták, életüket adják Jézusért, de egy kis virrasztást nem bírtak ki, nem tudták támogatni Jézust halálos gyötrődésében. Amikor a sötétség erői lecsaptak Jézusra, a tanítványok megzavarodtak, mert nem készültek fel imádsággal a bajokra. Ez nekünk is nagy tanulság: „Virrasszatok, és imádkozzatok..."

 

Második este egészen újszerű élményben volt részünk. Nagy János lelkipásztor egy számunkra új bibliatanulmányozási módszert ismertetett meg velünk, a neve: bibliolog. A módszer lényege, hogy a bibliai igéket olvasva, kicsit jobban beleképzeljük magunkat a szereplők helyzetébe, saját érzéseinken át fogalmazzuk meg cselekedeteik okait. Ezzel a módszerrel jobban átélhetjük, hogy Bibliánk igéi nem tőlünk távol álló szavak, hanem a mai életünkben is aktuális üzenetet, útmutatást tartalmaznak. Nagyon érdekes és építő volt Máté evangéliuma alapján belegondolni Péter, Júdás, a tanítványok érzéseibe, elemezni cselekedeteiket. Minden résztvevő észrevehette, nem tud kívülálló maradni, a bibliai szereplőkön át magunkra ismerhetünk.

tovább

HÚSVÉTI ÖRÖMHÍR KLUB

Polgár Tibor / 2012-04-06 16:24:27

tovább

HÚSVÉTI KÖSZÖNTŐ, ÜNNEPI ALKALMAINK

Polgár Tibor / 2012-04-03 08:22:45

Polgár Tibor lelkipásztor

tovább

Evangélizáció

Polgár Tibor / 2012-03-25 18:52:46

tovább

Hazaszeretet

Polgár Tibor / 2012-03-15 14:51:45

   

     Nemzeti ünnepünkön Baksay Sándor egykori dunamelléki püspök gondolatait idézzük, aki igehirdetéseiben hazánk szeretetére nevel minket. A legszebb tanítása ezzel kapcsolatban a „Hazaszeretet" (1885. március 15.) című prédikációjában jut kifejezésre. Itt arról beszél, hogy hazaszeretetünk kötelesség is, mindig tevékeny és mindig önzetlen kötelesség. Majd arra hívja fel a figyelmünket, hogy ne legyünk hálátlanok őseink iránt, hanem becsüljük meg örökségünket, szeressük hazánkat! Végül az említett igehirdetés a következőképpen fejeződik be: „Ó Magyarország, ó én hazám... Szeretlek téged, mint gyermek szereti anyját, mert te vagy az én atyáimnak országa. Szeretlek a kenyérért, mellyel táplálsz, a világosságért, melyet nyújtasz, szeretlek gyermekkori emlékeimért. Szeretlek az én benned eltöltött éltemért, az én szolgálatodban töltött édes napjaimért. Szeretlek még a fájdalmakért is, amelynek színtere voltál, a könnyekért is, melyekkel földed öntözém, szeretlek a sírokért, melyeknek megszentelő hantjai alatt atyáim nyugosznak s én is kívánok nyugodni. Szeretlek múltadért, mely szomorú bár, de dicsőséges, szeretlek jövődért, mely borús bár, de hiszek benne! Szeretlek, mert a szeretetnek ezer kapcsai kötik szívemet a te halmaidhoz és rónaságaidhoz, a te folyóidhoz és erdeidhez, a te váraidhoz és falvaidhoz, a te kunyhóidhoz és templomaidhoz...

tovább

Ökumenikus esték Magyaralmáson - VIDEÓ

Polgár Tibor / 2012-03-09 10:58:51

   

  

 

tovább