Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet

Aktualitások - Hírmondó

Főoldal / Hírmondó

Heti útravaló - adventi kérés

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2010-11-29 16:41:59


Azt mondtam egy angyalnak,

aki az év kapujánál fogadott:

adj nekem egy lámpást,

hogy biztos léptekkel

mehessek szembe a bizonytalansággal.

Ő így válaszolt:

- Indulj csak a sötétbe,

és tedd kezed Isten kezébe.

Ez jobb, mint egy lámpás,

és biztosabb, mint egy ismert út.

 

 

 

 

tovább

Adventi női alkalom 2010. november 28-án 16 órától

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2010-11-23 12:12:26



KREATÍV LELKI RÁHANGOLÓDÁS KARÁCSONYRA



A meghívó letölthető
a tovább gombra kattintva!




Minden hölgyet szeretettel várunk!

tovább

Isten országa az első ifjúsági cursillo-n

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2010-11-15 20:47:10

2010. november 11-14 között, Komló közelében, egy nagy hegy tetején, Kövestetőn, a Hotel Kövestető épületében került sor a 44. Magyar Református Cursillo-ra. Ez a 44. alkalom rendkívüli volt abból a szempontból, hogy ez volt az első olyan cursillo, amit kifejezetten fiatalok számára rendeztek. És rendkívüli volt abból a szempontból is, hogy valami olyat éltünk át, fiatal résztvevők és a szolgáló törzs tagjai egyaránt, amit emberi szavakkal nem nagyon lehet kifejezni. Egyik imaközösségünkben, amit a szolgáló törzzsel tartottunk, azt találtam mondani, hogy Isten országa, uralma volt ott közöttünk. Igen. Ez történt! A cursillo-n naponta többször is el szoktuk imádkozni a Jézustól tanult imádságot. Ennek az a kérése, hogy „Jöjjön el a Te országod” számunkra már nem kérés volt, hanem átélés, bizonyosság. tovább

Heti útravaló - Naphimnusz

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2010-11-08 13:41:12

Mindenható, fölséges és jóságos Úr,

Tied a dicséret, dicsőség és imádás és minden áldás,

Minden egyedül Téged illet, Fölség,

És nem méltó az ember, hogy nevedet kimondja.

 

Áldott légy Uram s minden alkotásod,

Legfőképpen urunk-bátyánk a nap,

Aki a nappalt adja és aki ránk deríti a Te világosságodat!

És szép ő és sugárzó, nagy ragyogással ékes a Te képed, Fölséges

Áldjon, Uram, Téged hold nénénk és minden csillaga az égnek!

Őket az égen alkotta kezed fényesnek, drága szépnek!

Áldjon, Uram, Tégedet szél öcsénk, levegő, felhő, jó és rút idő,

Kik által élteted minden Te alkotásod.

Áldjon, Uram, Tégedet víz húgunk,

Oly nagyon hasznos ő, oly drága, tiszta és alázatos!

Áldjon, Uram, tűz bátyánk, vele gyújtasz világot éjszakán.

És szép ő és erős, hatalmas és vidám.

Áldjon, Uram, Téged földanya nénénk,

Ki minket hord és enni ad,

És mindennemű gyümölcsöt terem, füveket és színes virágokat.

Áldjon, Uram, Tégedet minden ember, ki szerelmedért másnak megbocsát,

És aki tűr gyötrelmet, nyavalyát. Boldogok, akik tűrnek békességgel,

Mert Tőled nyernek majd, Fölséges, koronát.

Áldjon, Uram testvérünk, a testi halál,

Akitől élő ember el nem futhat.

Akik halálos bűnben halnak meg, jaj azoknak!

És boldogok, kik magukat megadták Te szent akaratodnak,

A második halál nem fog fájni azoknak.

 

Dicsérjétek az Urat és áldjátok,

És mondjatok hálát Neki,

És nagy alázatosan szolgáljátok!

 

 

Assisi Szent Ferenc

tovább

Heti útravaló: ördögűzés - ahogyan a filmekben nem láthatjuk

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2010-10-25 10:23:42

Az egyik legmegrendítőbb gyógyítása Jézusnak az, amit a gadarai megszállott történetében olvasunk (Lukács ev. 8, 26-39 és párhuzamos helyei.) Ebben található az a hires-hírhedt jelenet, amikor  Jézus parancsára a gonosz lelkek a megszállott emberből egy közelben legelésző disznónyájba mentek, majd a disznók a meredekről a tóba rohanva elpusztultak. Mit üzen ez a sokkoló kép?


tovább

Heti útravaló - együttélni a sebeinkkel

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2010-10-18 10:00:31

Gyakran tapasztalom mind a magam, mind mások életében, hogy szabadulni szeretnénk a sebeinktől: a múltban kapott bántásoktól, a múltban elkövetett bűneink emlékétől, veszteségeink fájdalmától. A legszívesebben tudomást sem vennénk róluk. Meg is próbáljuk ezt, kiszorítani a tudatunkból, de ettől azok még vannak és hatnak - életünk tudatalatti  részében. Vagy ha mégis foglalkozunk velük, akkor gyakran úgy tesszük ezt, hogy lázadozunk ellenük. Érthető, de helytelen törekvések ezek. Nem ez a keresztyén útja-módja sebeink elintézésének.

 

A feltámadt Jézus megdicsőült testén ott vannak a sebek helyei. Azok nem tűntek el a feltámadása után sem. Magán viseli őket. Magán viseli a múlt lenyomatait. A múltban elszenvedett bántásoknak, sérüléseinek a nyomait. Azokat, amiket mi okoztunk neki. Nem tartja szem előtt, de nem is tüntette el, magán viseli. És ezzel örök időkre érvényesen mutatja, hogy mit tegyünk a saját sebeinkkel. Ne törekedjünk arra, hogy eltüntessük, eltűnjenek. Ne is lázadjunk ellenük. Ne is szépítsük. De ne is tartsuk szem előtt. Szó szerint viseljük el magunkon, magunkban mi is. Éljünk velük együtt. Hozzánk tartoznak. És ha így teszünk, felemelő erővé lesznek, ahogyan a halálra sebzett Jézus is kiemelkedett a sírból és felemelkedett a mennyig. És gyógyító erővé lesznek. Ahogyan Jézus sebei által gyógyulunk meg mi is.

tovább

Heti útravaló - Fennakadunk-e Isten szeretetén?

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2010-10-11 23:01:17

„Mert szereteted az életnél is jobb" (Zsolt 63, 4) Néhány hónapja ütköztem bele ebbe a gyönyörűséges zsoltársorba, és annyira fennakadtam rajta, hogy előbb önvizsgálat, majd egy igehirdetés is született belőle. Múlt vasárnap a veszprémi református gyülekezet fennállásának 450. évfordulóján tartott hálaadó istentiszteleten kerületünk püspöke, Steinbach József szintén ez alapján a mondat alapján hirdette az Igét. Bevezetőjében mindjárt azzal kezdte, hogy már hónapok óta benne forog ez a zsoltárrészlet, annyira megragadta őt. Majd azzal zárta, nem baj, ha elfelejtjük ezt az igehirdetést, csak ezt a textust vigyük el a szívünkben. Az ünnepségről hazafelé autóztunk, amikor Piroska néni, gyülekezetünk legidősebb tagja odafordult hozzám, és azt mondta: tiszteletes úr, olyan régóta olvasom már a Szentírást, de ezt a csodálatos igét csak most vettem észre. Milyen csodálatos az, hogy Dávid ezt éppen akkor mondja, amikor a pusztában van, amikor olyan rosszra fordult a sora. Elhallgat, és én is hallgatok. Mit is mondhatnék? Amikor igazán fennakadunk valamin, gyakran elakad a szavunk. És én most harmadszor akadtam fenn egy olyan igén, amely Isten szeretetét hirdeti. Azt a szeretetet, amely még az életnél is jobb. Csodálatos, hogy van ilyen szeretet, és ennél már csak egy csodálatosabb van: hogy Jézus szentlelkes jelenléte által jelen is van ez a szeretet az életünkben.

 

Szűcs László

 

tovább

Közös ünneplés

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2010-10-08 11:40:19

Kedves Olvasóink!

 

Rendkívüli eseményre készülünk most vasárnap: együtt szeretnénk ünnepelni a veszprémi reformátusokkal gyülekezetük fennállásának 450 éves évfordulóját. Rendkívüli ez a dátum, és rendkívüli az is, hogy most nem lesz itt Szentkirályszabadján istentisztelet, mert a gyülekezet egészével fogunk részt venni az ottani hálaadó istentiszteleten. Hogy miért van ott a helyünk ezen a vasárnapon? Azért, mert a két gyülekezet múltja több ponton is öszefonódik. Legszorosabban akkor, amikor a XVII. sz-ban a templomukból elűzött veszprémi hittestvéreket többek között a szentkirályszabadjai gyülekezet fogadta be: hosszú időn keresztül hozzánk jártak hétről hétre istentiszteletre, amíg csak vissza nem térhettek eredeti helyükre.

tovább

Színes őszi levelek - Színes családi istentisztelet

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2010-10-07 21:39:19

Színes őszi levelek - Színes családi istentisztelet avagy milyen egy családbarát istentisztelet?

Végy egy nyitott gyülekezetet benne egy nyitott lelkészt. Tégy hozzá lelkes gyülekezeti tagokat és persze imádságos hátteret és egy kis kirándulást a közösség élményével.

tovább

Heti útravaló

szentkiralyszabadja.ref.hu / 2010-10-04 17:42:59

Jézus mondja: „Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! Aki hisz énbennem ... annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek!”

 

Mit jelent inni? Senki sem tudja pontosan, de sejti a lelke mélyén. Szeretnék most egy képet mutatni… (Michelangelo – Ádám teremtése) Mennyi minden benne van ebben a képben: az ember rá van utalva Istenre. És Isten nem hagyja magára, nem fordul el tőle, felé fordul, és megoszt az emberrel valamit. Az ember itt még a földhöz tapad, de láthatatlanul és mégis valóságosan, érzékelhetően valami erőáramlás is történik itt, ami segíti őt megelevenedni, felkelni, emelkedni. Istentől, Istenből jön ez az erő. Ő a forrása ennek a szellemi erőnek. Inni azt jelenti, hogy befogadom ezt az erőt, eltelek vele, és beépül életembe. Éltet, sőt, életté lesz bennem.

Szűcs László

tovább