„Készítsenek szent ruhákat…”

Steinbach József, 2018-03-25 04:00:00

(2Mózes 28)* EGYETLEN, ÖRÖK KÉPVISELŐNKRŐL. – 1. Van, ahol nem tudunk helyt állni, méltóbbat kell küldenünk magunk helyett, aki hatékonyan képvisel bennünket és győzelemre viszi ügyünket. Ilyenek voltak az Ószövetségben a papok (1). 

– 2. A főpap ruhái teljesen eltértek a hétköznapi ruházattól. Ezek a ruhák ékességükben hirdették Isten szentségét. Ez a szentség adott tekintélyt a főpap hivatalának. Vagyis a főpap nem volt szent, Isten kiválasztása, elhívó kegyelme tette őt méltóvá arra, hogy bűnös emberként felvehesse a főpapi ruhát, és gyakorolhassa szolgálatát. Ez a szolgálat már a ruhák felöltésével kezdődött. Áron főpap csak akkor vehette fel a főpapi öltözéket, amikor a szent sátorban tartózkodott (2–5; 6–14). – 3. Jézus bevonult Jeruzsálembe, hogy hordozzon bennünket az Isten színe előtt, elhordozza halálos terheinket, és képviseljen bennünket az üdvözítő Istennél. Ő a mi Megtartónk, egyetlen, örök főpapunk. A „többiek” csak előképei Őneki, az egyetlen igazinak. De jó, hogy biztos eséllyel képvisel bennünket az Úr. Nem veszett el az ügyünk! Ővele nem!

A teljes igemagyarázat:

EGYETLEN, ÖRÖK KÉPVISELŐNKRŐL. 

– 1. Van, ahol nem tudunk helyt állni, méltóbbat kell küldenünk magunk helyett, aki hatékonyan képvisel bennünket és győzelemre viszi ügyünket. 

– 2. A papok, akik a sátori szolgálatot végezték, Áron és négy fia voltak: Nádáb, Abíhú, Elezár és Itamár. Áron volt a főpap (1). 

– 3. A főpap ruhái teljesen eltértek a hétköznapi ruházattól. 

Ezek a ruhák ékességükben hirdették Isten szentségét. 

Ugyanabból az anyagból, karmazsin és lenfonálból készült, mint a szent sátor kárpitja, arannyal és drágakövekkel díszítve. 

Ez a szentség adott tekintélyt a főpap hivatalának. 

Vagyis a főpap nem volt szent, Isten kiválasztása, elhívó kegyelme tette őt méltóvá arra, hogy bűnös emberként felvehesse a főpapi ruhát, és gyakorolhassa szolgálatát. 

Ez a szolgálat már a ruhák felöltésével kezdődött. 

Áron főpap csak akkor vehette fel a főpapi öltözéket, amikor a szent sátorban tartózkodott (2–5). 

– 4. A főpapi ruha egyik darabja volt az úgynevezett éfód, amely egy ujjatlan ruházatként a főpap felsőtestét takarta. 

Első és hátsó részét a vállon kapcsolták össze. 

Itt a vállrészen, aranyfoglalatokban, mindkét oldalon, két ónixkövet hordozott a főpap, amelyekbe Izráel tizenkét törzsének neveit vésték, hatosával mindegyik kövön. 

Így, amikor Áron bement a szent sátorba, bevitte és hordozta népét az Úr színe előtt (6–14). 

– 5. Jézus bevonult Jeruzsálembe, hogy hordozzon bennünket az Isten színe előtt, hogy elhordozza halálos terheinket, és képviseljen bennünket az üdvözítő Isten előtt. 

Ő a mi megtartónk, egyetlen, örök főpapunk, a többiek csak előképei Őneki, az egyetlen igazinak. 

De jó, hogy biztos eséllyel képvisel bennünket az Úr. 

Nem veszett el az ügyünk! 

Ővele nem!

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2019. March 26., Tuesday,
Emánuel napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 898
Összesen 2009. június 2. óta : 15833698

Ige Mellett

(8) „…a sziklát bővízű tóvá változtatta…” (Zsoltárok 114)

A MINDENHATÓ ÉS MEGVÁLTÓ ISTEN CSELEKVÉSE felfoghatatlan, hiszen amikor Ő cselekszik, az emberileg lehetetlen válik lehetségessé. Éppen ez Isten csele... tovább

REPOSZT

Terror a Balatonon

„Mint arról a hirbalaton.hu többször hírt adott, a balatoni nádas nem csak az állatok élőhelye miatt fontos. Létkérdés a tó 235 km-es partvonalán még ...
... Tovább

Dokumentumtár

FGY120806

Formátum:.pdf
Méret: 145.2 KB

Faust Gyula igehirdetése

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

Koncert előtt...

Formátum:.mp3,
Méret: 1.5 MB

A REND 2010 szombat esti prograjában Ákos koncert volt a Pápai Sportcsarnokban. Steinbach József felvezetőjét és Ákos válaszát hallgathatják meg.

Hanganyag letöltése