Refdunantul.hu hírek

Aktualitások / hírek

Elérhető a REND programfüzet

2024-06-11 09:08:56 DTRE Kommunikációs Szolgálat

Három nap, közel száz program. A REND szervezői nagyon gazdag kínálatot állítottak össze a június 21-23. között Tatán megtartásra kerülő dunántúli református fesztiválra. Az Egyházkerület Facebook oldalán az eseményekről már tájékozódhatnak, de már elérhető a programfüzet is, amiben számos hasznos információ található.

tovább

“A hit szeme mindig a lényeget, a nagy és örök egészet szemléli”

2024-06-08 07:38:45 Grósz István - Vidám Szüret

Interjút készített Steinbach József püspökkel a Vidám Szüret szerzője Grósz István. A kérdező és a válaszoló is a Balatonfüredi Kertészeti Szakközépiskolában járt, majd Isten megszólító szavára az Ő szolgálatába állt. A beszélgetésben szó esett kertészkedésről, szőlőről, a teremtett világban a Teremtő áldásainak felfedezéséről.

tovább

Templommá lett az Operaház

2024-06-07 07:07:19 Márton Gergely

A XXI. Református Énekek koncertnek első alkalommal adott otthont a Magyar Állami Operaház. A június elsején megtartott koncert-istentiszteleten közel háromszázan énekeltek a Kárpát-medencei Egyesített Református Kórusban. Steinbach József püspök, a Zsinat lelkészi elnöke köszönetet mondott a nyugdíjba vonuló főszervezőnek, Böszörményi Gergelynek, hitből fakadó, szolgáló életöröméért: „Boldog az, aki mindenkor dicséri a feltámadott Urat, és erre a boldog dicséretre hangol másokat is”.

tovább

Az úrvacsora teológiája és liturgiája

2024-06-05 13:57:13 PRTA

Az úrvacsora teológiája és liturgiája címmel tartotta tavaszi lelkésztovábbképző tanfolyamát 2024. május 23-24-én a Dunántúli Református Egyházkerület a Pápai Református Teológiai Akadémián.

tovább

Újratervezett úton

2024-06-02 16:54:31 reformatus.hu - Weberné Zsikai Mária

Sportol, kertészkedik, szereti a művészetet, de leginkább az életet. Ifjúkorától lelkésznek készült, majd harmincöt év lelkipásztori és tizenhat esztendő püspöki szolgálat után már a nyugdíjba vonulását tervezte. Az Úristen azonban még tartogatott számára egy új fejezetet: Steinbach József dunántúli püspököt a Zsinat a tavaszi ülésén lelkészi elnöknek választotta.

tovább

A diakónia a mozdulat igehirdetése (videóval)

2024-05-31 06:22:45 Márton Gergely

Az elesettek, áldozatok segítése krisztusi küldetésünk, az egyház mindig a rászorulók támogatása, felkarolása mellett állt. A diakónia személyes, gyülekezeti és intézményi szinten is a református egyház alapvető feladata. A Magyar Református Szeretetszolgálat óriási, szerteágazó munkát végez ezen a téren, egyike ezek közül a gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátás. Május 29-én Steinbach József püspök, zsinati elnök a somogyi Kéthelyre látogatott, ahol a Szolgálat által fenntartott lakásotthonban találkozott az ott élő gyerekekkel és a róluk gondoskodó munkatársakkal.

tovább

Az érdemes szolgálatot ünnepelték

2024-05-29 07:56:42 Márton Gergely

A Tihanyi Bencés Apátság temploma a Balaton és a katolikusok egyik meghatározó jelképe. Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel ökumenikus nyitottságának köszönhetően azonban a reformátusok számára is fontos hely. A perjel szervezésében számos alkalmon erősödhettek a közös krisztusi egységben reformátusok és katolikusok. Richárd atya gyémántmiséjét május 24-én ünnepelték a tihanyi apátsági templomban, Steinbach József püspök is Isten áldását kérte az atya életére.

tovább

A REND Fesztivál programtáblázata

2024-05-28 08:46:16 DTRE Kommunikációs Szolgálat

A TATAI REND FESZTIVÁL programjairól, a helyszínekről és minden hasznos információról tájékozódhatnak a fesztivál hivatalos weboldalán, a www.rend.hu oldalon.

tovább

Szerzői est a KeresztezŐ-ben

2024-05-27 07:24:57 Márton Gergely

Virágvasárnap nyílt meg a Kaposvári Református Egyházközség könyvesháza és kávézója, a KeresztezŐ. A gyülekezet új közösségi tere a kávézó mellett lelki és kulturális tér is egyben. Május 23-án szerzői esten mutatkozott be Steinbach József. A közel kilencven kötetet jegyző püspöknek ez volt az első könyvbemutatója.

tovább

Múzeumi programok a kánikulában

2024-05-25 11:29:38 reformatus.hu - Dóka Viktória

Még egy napraforgóvirág is üzenhet nekünk, például azt, hogy tanítványnak lenni jó, és azt is, hogy nagyszerű gyermeknapi programmal készül a Pannonia Reformata Múzeum Pápán. Az intézmény vezetőjét, Halászné Kapcsándi Szilviát egyebek mellett közelgő programjaikról faggattuk, miközben azt is megtudtuk: a napraforgó a tanítványság jelképe.

tovább

CANTATE vasárnap az Őrségben - Meghívó

2024-05-24 14:24:01 DTRE Kommunikációs Szolgálat

Szeretettel várják az Őrségi Református Egyházmegye minden énekelni szerető tagját június 2-án, az Őriszentpéteri Református Templomba. 

tovább

„Mert nálad van az élet forrása”

2024-05-24 08:23:28 Márton Gergely

A X. Református Egyházi Napok Dunántúl fesztiválra (REND) készül Egyházkerületünk. A június 21-23 között Tatán megrendezésre kerülő találkozó témáját a 36. Zsoltár üzenete adja: Élni jó! Az együttlét öröme és az egymás hite által való építkezés közben közösen gondolkodni arról, mit üzen Isten igéje a mi életünkről, hogyan élhetjük meg, hogy élni valóban jó! Steinbach József püspökkel beszélgettünk a fesztivál üzenetéről, szerepéről.

tovább

Beszélgetés Steinbach Józseffel

2024-05-21 10:48:37 DTRE Kommunikációs Szolgálat

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökévé választott Steinbach József püspökkel készített beszélgetést a Pápai Médiacentrum.

tovább

Steinbach József püspök pünkösdi üzenete

2024-05-19 06:38:29 reformatus.hu

"Sok próbatétel után azért könyörgünk, hogy megtapasztalhassuk azt a csodát, amit Márk evangéliuma záró versében olvashatunk: „Azok pedig elmentek, hirdették az Igét mindenütt, az Úr pedig együtt munkálkodott velük, megerősítette az igehirdetést a nyomában járó jelekkel.” (Márk 16,20) "Koncentráljunk arra, szolgálatunk minden területén, ami egyetlen feladatunk, Isten megváltó, életet kiteljesítő, üdvözítő szeretetének hirdetésére és megélésére; mégpedig mindenki felé azon a módon, ahogy ő azt leginkább befogadhatja." Steinbach József püspök, a Zsinat lelkészi elnökének pünkösdi videoüzenete.

tovább

Öltsétek fel a megigazulás páncélját

2024-05-17 06:24:31 Márton Gergely

Május 11-én iktatták be hivatalosan a Kőröshegyi Református Egyházközség lelkipásztori tisztébe Pálné Kocsis Zsuzsannát. Az ünnepi, hálaadó alkalmon Steinbach József püspök Isten körülölelő, védelmező szeretetéről szólt, a megigazulás páncéljáról, amit elkészített számunkra Jézus Krisztusban.

tovább

„Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal!” (Róm 12,15)

2024-05-14 08:12:53 Márton Gergely

Megújult a DRESSZ, a Dunántúli Református Lelkigondozói Szolgálat. Az egyházkerület által fenntartott szolgálat azoknak szól, akiknek szükségük van arra, hogy melléjük álljon valaki, ha olyan nehézségbe, lelki gondba ütköznek, amit egyedül, a baráti vagy a gyülekezeti közösségben nem tudnak megoldani. Itt szakemberek segítik megtalálni a saját útjukat, ami a megoldás felé visz. A DRESSZ vezetőjével, Szépné Czippán Noémi lelkipásztorral, mentálhigiénés lelkigondozóval beszélgettünk a szolgálat egy műhelyalkalma előtt.

tovább

Templomkerti Esték

2024-05-14 07:37:10 DTRE Kommunikációs Szolgálat

Jótékonysági zenés esteket tartanak Balatonfőkajáron a református templom javára.

tovább

Töredékes az ismeretem – Legnagyobb a szeretet. Dr. Kálmán Szabolcs búcsúztatása

2024-05-07 10:46:37 Farkas Balázs

Május 4-én a Tatai Református Templomban vettünk búcsút Dr. Kálmán Szabolcs lelkipásztor testvérünktől, akit 88 éves korában hívott magához Teremtő Ura. Dr. Szabó Előd lelkipásztor Pál apostol Korinthusiakhoz írt első leveléből, a szeretet himnuszából hirdette Isten vigasztaló Igéjét.

tovább

„Énekelj az Úrnak, te egész föld!”

2024-05-06 06:46:54 Márton Gergely

A Tatai Református Egyházmegye XXXI. Kórustalálkozójára, a 96. zsoltár hívó szavát meghallva, nyolc énekkar közel 150 fővel érkezett. Az április 27-én, Komáromban megtartott találkozó alkalom volt dicsérni Istent, imádkozni énekszóval és közösségben megállni Krisztus előtt, egységet alkotni az Ő közösségében.

tovább

Az üdvösség Isten jelenléte, megtartása és megváltása Jézus Krisztusban

2024-05-04 12:13:23 Márton Gergely

Május 3-án, Várpalotán a református temetőben búcsúztunk Dr. Huszár Páltól, a Dunántúli Református Egyházkerület volt főgondnokától, a Magyarországi Református Egyház volt zsinati presbiteri elnökétől. A gyászszertartáson Steinbach József püspök, a zsinat lelkészi elnöke úgy fogalmazott: „Az üdvösség sisakja óv és ékesít, amit Dr. Huszár Pál élete bizonyított”.

tovább

2024. June 13., Thursday,
Antal , Anett napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 979
Összesen 2009. június 2. óta : 41050410