Refdunantul.hu hírek

Aktualitások / hírek

Hajlékunk nemzedékről nemzedékre

2022-09-30 14:12:20 Márton Gergely

Mezőörsön a helyi gyülekezet, a település, a református egyház és a kormányzat támogatásával nagyszabású beruházásokat hajtottak végre. A közel 1 milliárd forintos fejlesztésből elkészült a Talentum Református Óvoda és Mini Bölcsőde új épülete, valamint a temetőben megépült az új ravatalozó is. Az ünnepi, hálaadó istentiszteleten Steinbach József püspök arról szólt, hogy a keresztyén neveltetésben részesülő óvodások bizonyítékai az Élő Isten jövőre is mutató, gondoskodó szeretetének.

tovább

Békesség Istentől - Sepsiszentgyörgyre látogatott a Veszprém Kálvin János parki gyülekezet

2022-09-29 07:23:12 Petrohainé Rostás Csilla, Vajda Péter Ádám

2022. augusztusában gyülekezetünk 32 fővel Erdélyországban járt, ahol még a szalmabálák is nemzeti színekben pompáznak. De nem csak a szalmabálák, de az ott élő magyarok szíve is csordultig van tele magyar öntudattal, hazaszeretettel. Utunk kellemesen és nyugalomban telt a klímás, kényelmes autóbuszban. Biztonságban szeltük a kilométereket Istvánnal, a nyugodt és mindig kedélyes, segítőkész buszvezetővel.

tovább

Mint élő kövek épüljetek

2022-09-27 07:36:04 Márton Gergely

„Egyszerűen csak arra van szükség, hogy leboruljunk, megalázkodjék bennünk a lélek, és hálaadó szívvel elfogadjuk az ajándékot, hogy mindenünk, amink van, azt felülről kaptuk, a minket kiválasztó Istentől. Jézus Krisztusban kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk Őelőtte szeretetben” – mondta Steinbach József Szóládon, a gyülekezet fizikai és lelki épülésért tartott hálaadó istentiszteleten.

tovább

A tekintetéből is látszik?

2022-09-23 11:22:18 reformatus.hu - Dóka Viktória

Harmincnyolcan tették le az egységes lelkészképesítő vizsgát Budapesten. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a vizsgabizottság egyik elnöke a szünetben elárulta: abból lesz jó lelkipásztor, akinek van ideje, türelme másokhoz, megáll az utcán beszélgetni, keresi és megtalálja a kapcsolódási pontokat az elfoglalt emberekkel.

tovább

Gondold újra, alkoss másképp! - interaktív könyvbemutató és kiállítás

2022-09-23 11:04:31 DTRE Kommunikációs Szolgálat

Rajzolás és festés másképp, kétdimenziós és háromdimenziós alkotások, filmes feladatok – kreatív ötletek. Szabó-Nyulász Melinda Gondold újra, alkoss másképp! című könyvének bemutatóját tartják Pannonia Reformata múzeum Alkotóműhelyében október 7-én. 

tovább

Áldjátok az Urat!

2022-09-20 10:34:24 Márton Gergely

Az élő Isten magasztalásának helye a templom, ahol egymás hitében erősödve kérhetjük az Úr áldását, hogy mi is áldássá lehessünk, hogy méltó módon közvetítsük a világ felé az Ő megtartó kegyelmének szeretetét. Steinbach József püspök a Kadarkúti Lelkészi Körzet Gyülekezeteiben történt felújításokért tartott hálaadó istentiszteleten szólt arról, hogy mit jelent az Urat áldani, és mit jelent az Ő áldása az életünkre.

tovább

A Debreceni Református Kollégium Kántusa

2022-09-13 07:34:51 DTRE Kommunikációs Szolgálat

A Pannonia Reformata Múzeum zenei hangversenysorozatának keretében október 22-én koncertet ad a Debreceni Református Kollégium Kántusa.

tovább

Esperesi munkamegbeszélés

2022-09-12 07:22:27 Márton Gergely

Az országos esperes-főgondnoki értekezlet után egy nappal a kerület elnöksége munkamegbeszélést tartott a dunántúli egyházmegyék espereseivel. Téma volt a megnövekedett energiaárak kompenzálása, a közelgő népszámlálás és a kárpátaljai református lelkészek támogatása.

tovább

„Mert nálad van az élet forrása” – Református óvoda nyílt Balatonalmádiban

2022-09-09 18:53:50 Márton Gergely

Hálaadó ünnepség keretében adták át Balatonalmádiban a Nádas Református Óvodát. A helyi református egyházközség fenntartásában működő intézmény az Országos Óvoda Program keretében valósulhatott meg. Az ünnepségen Steinbach József püspök hálát adott az Úrnak az óvoda létrejöttéért, azért a közel 70 gyermekért, akiket már az indulás évében beírattak szüleik, hogy keresztyén neveltetésben részesülhessenek és a szolgáló, elhívott óvodai munkatársakért.

tovább

Hirdetni Isten csodálatos kegyelmét

2022-09-06 07:27:38 Márton Gergely

Tanévnyitó ünnepi közgyűléssel vette kezdetét a Pápai Református Teológiai Akadémia 2022/23-as tanéve. A pápai Ótemplomban szeptember 4-én megtartott alkalmon Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke Isten csodálatos kegyelméről szólt, ami az előttünk álló nehéz időkben is megtart, megerősít és felemel.

tovább

Gyászfeldolgozó csoport

2022-09-03 07:00:29 DTRE Kommunikációs Szolgálat

Gyászfeldolgozó csoport indul 2022. októberében Budapesten (Kálvin tér 8.) a Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízói Szolgálat szervezésében.

tovább

Felhívás lelkésztovábbképző tanfolyamra

2022-09-02 14:45:30 DTRE Kommunikációs Szolgálat

„Egyházi szociológia és missziói lehetőségek" címmel kerül megtartásra a dunántúli lelkésztovábbképző tanfolyam szeptember 29-október 1. között. A továbbképzésnek a Pápai Református Teológiai Akadémia ad otthont. Jelentkezési határidő: szeptembert 23.

tovább

Dicsérjétek az Urat, sípokban, orgonákban!

2022-08-30 08:37:29 Márton Gergely

A hívek adakozásából újulhatott meg a Szentgáli Református Gyülekezet orgonája. A jelentős, közel 6 millió forintos hozzájárulás eredményeként augusztus 26-án szólalhatott meg újra Isten dicsőségére a hangszer. A zenés hálaadó alkalmon Steinbach József püspök az Úr méltó magasztalásáról szólt.

tovább

Visszavenni, ami mindig is a mienk volt

2022-08-19 19:46:48 reformatus.hu - Fekete Zsuzsa

Ilyen még nem volt a magyarországi reformátusok történetében: évekig járták a településeket azok a tévés szakemberek, akik az összes dunántúli református gyülekezetet és templomaikat filmre vették. Ez a hatalmas munka afféle 21. századi látlelet az itt élő reformátusságról, a nagyvárosok és az apró falvak közösségeiről. Vannak olyan települések, ahová éppen az utolsó pillanatban értek oda a filmesek, hiszen előfordult, hogy már csak a harangozó tudott mesélni az egykor virágzó faluról.

tovább

Pápai teológiai hallgató novellája lett a legjobb

2022-08-17 10:46:02 DTRE Kommunikációs Szolgálat

„Katalin” című novellájával Busch Péter, aki jelenleg a Pápai Református Teológiai Akadémia végzős hallgatója, nyerte az ötödik alkalommal megtartott „Álljon meg egy novellára!” pályázatot. A verseny húsz legjobb ötperces novelláját augusztus közepétől az ország legforgalmasabb busz- és villamosmegállóiban olvashatják a járókelők, idén először pedig színpadra is állítják az egyik különdíjas alkotást.

tovább

Megszólal egy halk és szelíd hang

2022-08-16 16:18:06 reformatus.hu - Fekete Zsuzsa

A megszokott sablonokon túl szólítja meg az embert Farkas Gergely lelkipásztor, aki eldöntötte, hogy soha nem szeretne unalmasan beszélni a szószéken sem. Gyerekkori csodás gyógyulása meghatározta az egész életét. A Dunántúli Református Egyházkerület elnökségi tanácsosáról úgy tartják, hogy megbízható és lelkiismeretes vezetője a püspöki hivatalnak, aki inkább kérdez, mint kijelent. Kedveli a kifinomult ízeket, ráadásként barista, azaz kávéfőzőmester.

tovább

Pótfelvételi hirdetmény

2022-08-09 18:32:17 DTRE Kommunikációs Szolgálat

A Pápai Református Teológiai Akadémia pótfelvételt hirdet a 2022/2023-as tanévre református teológia osztatlan mesterképzési és katechéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakjaira, állami finanszírozású és önköltséges képzésre, valamint felvételt hirdet református hit- és erkölcstanoktatói, szaklelkigondozó és homiletikai szakirányú továbbképzési szakjaira.

tovább

Elhunyt Nagy Tibor

2022-08-04 08:34:52 DTRE Kommunikációs Szolgálat

Dr. Nagy Tibor Budapest-Budahegyvidék, Kecskemét, Veszprém és Nagydobos egyházközségek egykori lelkipásztora, nyugalmazott dunamelléki egyházkerületi főjegyző, bács-kiskunsági esperes, a Bibliolvasó Kalauz korábbi szerkesztője 2022. július 16-án, életének 93. évében haza tért Megváltójához.

tovább

Gyászhír

2022-08-02 16:43:33 DTRE Kommunikációs Szolgálat

A Dunántúli Református Egyházkerület egész közössége nevében mély fájdalommal, de a feltámadott Jézus Krisztusba és az Örök Életbe vetett reménységgel tudatjuk, hogy Bujáky Miklós, az újrainduló Pápai Református Kollégium Gimnáziumának alapító igazgatója életének 89. évében hazatért Teremtő Urához.

tovább

LéleKzet

2022-08-01 07:40:07 Márton Gergely

A Művészetek Völgye tíz napon keresztül a művészetek legkülönbözőbb ágait sorakoztatta fel július 22-31. között, a tartalmas kikapcsolódás reményével. A völgy egyetlen református templomában és annak udvarán, Taliándörögdön, a művészetet mégis inkább a bekapcsolódás eszközeként használták. A LéleKzet Református udvar, a Dunántúli Református Egyházkerület támogatásával a fesztiválozóknak kínált lelki feltöltődést. (videóval)

tovább

2022. October 03., Monday,
Helga napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 792
Összesen 2009. június 2. óta : 32978015