Advent a Pannonia Reformata Múzeumban

, 2018-12-14 07:59:10

A keresztény hagyományokra építve szervezte meg adventi családi programját a Pannonia Reformata Múzeum. A fiatal, mégis régi gyökerű intézménynek ez az első adventje a felújított épületegyüttesben, s szerettek volna minden korosztályt megszólítani rendezvényükkel.

A kivilágított, szépen feldíszített kapualj és belső tér hívogatta a látogatókat, az ótemplom pedig tökéletes helyszíne volt a programoknak.

 A fogadótérben kézműves ajándékötletek várták a látogatókat, aki akart, az igényes, saját készítésű ajándékkal térhetett haza, például nyaklánccal, díszes dobozkákkal. A kreatív foglalkozás vasárnap is várja az érdeklődőket. Kora délután a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának hetedik osztályos diákjai adtak műsort, Jézus születésének történetét mesélték el prózában, zenében dalban. A diákokat Budai Gabriella tanárnő készítette fel.

A kisgimnazistákat az ovisok követték. Az Édenkert Pápai Református Óvodai apróságai is énekeltek, verseltek. Tunnerné Buzás Éva óvodavezető elmondta, hogy szeretetteljes, tevékeny óvónői közösség veszi körül a kicsiket, a hitéleti neveléssel és a protestáns értékekkel gazdagodó nevelői munka eredménye már most látható. A gyerekekkel nemrégiben voltak a múzeumban egy komplex foglalkozáson is, ahol nemcsak kézműves tevékenységben vehettek részt, de egy, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó beszélgetésben is. Az óvónők is örömmel hallgatták, hogy az ovisok milyen sokrétű tudással rendelkeznek erről az ünnepről.

A felnőtteknek is lehetőségük nyílt a lelki töltekezésre, Köntös László gyűjteményi igazgató, főjegyző a tőle megszokott szenvedéllyel és hittel beszélt. "A karácsony marad!" címet adta gondolatfüzérének. Mint mondta, sokan úgy vélik, hogy a kereszténység utáni korban élünk, eltűnőben van ez a vallás, ám különös módon a karácsony tartja magát, az emberek ragaszkodnak hozzá és nem zavarja őket, hogy ez Jézus születésének ünnepe. - A karácsony erőteljes szimbolika a karácsonyfával, a fényekkel, a betlehemmel, tagadhatatlanul a kereszténység ünnepe. S az embereknek biztonságot ad, hogy ez az ünnep ugyanazt hordozza, mint amit gyermekkorukban, sőt, nagyszüleik idejében is és ragaszkodnak hozzá, mert kifejeződik benne a folytonosság. A karácsonyban van egyfajta állandóság, ez az egyik lényege szerintem, a másik pedig, hogy ez egy eredettörténet, s ilyenkor visszatérhetünk a gyökerekhez, újra elmesélhetjük Jézus születésének történetét és tudatosíthatjuk magunkban, hogy kik is vagyunk és honnan jövünk - mondta Köntös László.

forrás: Pápa-ma portál (www.papa-ma.hu)


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2019. January 20., Sunday,
Fábián , Sebestyén napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3510
Összesen 2009. június 2. óta : 15384664

Ige Mellett

(1) „…odament Jeremiás prófétához…” (Jeremiás 42)

A megmaradtak, ebben a helyzetben azért is félhettek Babilon királyától, mert Gedalja megölését könnyen a birodalom elleni lázadásnak vehette a király... tovább

REPOSZT

A tárgyak lelke

      Ez a legjobb, amit egy férfi kaphat? Ez az? Nem bújhatunk el előle, már nagyon régóta ez megy. Kinevethetjük, hangoztatva a régi, szokványos kifogásokat. De ...
... Tovább

Dokumentumtár

szarkamiklosveszprem

Formátum:.doc
Méret: 49.0 KB

Szarka Miklós előadása 2009. október 10-én a veszprémi családos konferencián

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

A REND nyitó istentisztelete

Formátum:.mp3,
Méret: 37.4 MB

2010. június 25. Pápa. Lentulai Attila esperes igehirdetése

Hanganyag letöltése