Advent a Pannonia Reformata Múzeumban

, 2018-12-14 07:59:10

A keresztény hagyományokra építve szervezte meg adventi családi programját a Pannonia Reformata Múzeum. A fiatal, mégis régi gyökerű intézménynek ez az első adventje a felújított épületegyüttesben, s szerettek volna minden korosztályt megszólítani rendezvényükkel.

A kivilágított, szépen feldíszített kapualj és belső tér hívogatta a látogatókat, az ótemplom pedig tökéletes helyszíne volt a programoknak.

 A fogadótérben kézműves ajándékötletek várták a látogatókat, aki akart, az igényes, saját készítésű ajándékkal térhetett haza, például nyaklánccal, díszes dobozkákkal. A kreatív foglalkozás vasárnap is várja az érdeklődőket. Kora délután a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának hetedik osztályos diákjai adtak műsort, Jézus születésének történetét mesélték el prózában, zenében dalban. A diákokat Budai Gabriella tanárnő készítette fel.

A kisgimnazistákat az ovisok követték. Az Édenkert Pápai Református Óvodai apróságai is énekeltek, verseltek. Tunnerné Buzás Éva óvodavezető elmondta, hogy szeretetteljes, tevékeny óvónői közösség veszi körül a kicsiket, a hitéleti neveléssel és a protestáns értékekkel gazdagodó nevelői munka eredménye már most látható. A gyerekekkel nemrégiben voltak a múzeumban egy komplex foglalkozáson is, ahol nemcsak kézműves tevékenységben vehettek részt, de egy, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó beszélgetésben is. Az óvónők is örömmel hallgatták, hogy az ovisok milyen sokrétű tudással rendelkeznek erről az ünnepről.

A felnőtteknek is lehetőségük nyílt a lelki töltekezésre, Köntös László gyűjteményi igazgató, főjegyző a tőle megszokott szenvedéllyel és hittel beszélt. "A karácsony marad!" címet adta gondolatfüzérének. Mint mondta, sokan úgy vélik, hogy a kereszténység utáni korban élünk, eltűnőben van ez a vallás, ám különös módon a karácsony tartja magát, az emberek ragaszkodnak hozzá és nem zavarja őket, hogy ez Jézus születésének ünnepe. - A karácsony erőteljes szimbolika a karácsonyfával, a fényekkel, a betlehemmel, tagadhatatlanul a kereszténység ünnepe. S az embereknek biztonságot ad, hogy ez az ünnep ugyanazt hordozza, mint amit gyermekkorukban, sőt, nagyszüleik idejében is és ragaszkodnak hozzá, mert kifejeződik benne a folytonosság. A karácsonyban van egyfajta állandóság, ez az egyik lényege szerintem, a másik pedig, hogy ez egy eredettörténet, s ilyenkor visszatérhetünk a gyökerekhez, újra elmesélhetjük Jézus születésének történetét és tudatosíthatjuk magunkban, hogy kik is vagyunk és honnan jövünk - mondta Köntös László.

forrás: Pápa-ma portál (www.papa-ma.hu)


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2019. March 26., Tuesday,
Emánuel napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 918
Összesen 2009. június 2. óta : 15833718

Ige Mellett

(8) „…a sziklát bővízű tóvá változtatta…” (Zsoltárok 114)

A MINDENHATÓ ÉS MEGVÁLTÓ ISTEN CSELEKVÉSE felfoghatatlan, hiszen amikor Ő cselekszik, az emberileg lehetetlen válik lehetségessé. Éppen ez Isten csele... tovább

REPOSZT

Terror a Balatonon

„Mint arról a hirbalaton.hu többször hírt adott, a balatoni nádas nem csak az állatok élőhelye miatt fontos. Létkérdés a tó 235 km-es partvonalán még ...
... Tovább

Dokumentumtár

Kegyelem

Formátum:.docx
Méret: 14.4 KB

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

Hitvallásaink tanítása az egyházról

Formátum:.mp3,
Méret: 50.9 MB

Dr.Németh Tamás előadása a Dunántúli Református Akadémián, a Pápai Református Teológiai Akadémia dísztermében, 2016. április 23-án. A Dunántúli Református Akadémiát a Dunántúli Református Egyházkerület és a Pápai Református Teológiai Akadémia indította el, hogy gyülekezeti tagoknak, érdeklődőknek közérthetően, de mégis tudományos alapossággal tanítást adjon hitünk alapvető kérdéseiről.

Hanganyag letöltése