Adventi kórustalálkozó az Ótemplomban

, 2018-12-14 08:20:51

Több mint tizenöt éve hagyomány már Pápán, hogy advent idején a város felnőtt kórusai közös koncertet adnak. Minden évben más és más csoport vállalja a szervezést, az idei évben a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesület énekkara koordinálta a hangversenyt, melynek a Református Ótemplom adott otthont advent második hétvégéjén, vasárnap.

Idén nyolc kórus, a Pápai Református Gyülekezet Séllyei István Énekkara, a Pápai Nyugdíjas Egyesület Énekkara, az Éneklő Szülők Kara, a Szent Anna Kórus, a Pápai Evangélikus Gyülekezet Énekkara, a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület Brezza di Barocco kamarakórusa, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola Tanári Kórusa és Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara lépett fel. 
A szervezők nevében Baán Éva, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket és az érdeklődőket. Mint mondta, nemes hagyományt teremtett az Erkel Kórus 16 évvel ezelőtt, amikor első alkalommal hívta össze advent idején a városi felnőtt kórusokat. Az itt fellépő énekkarok olyan színes-tartalmas értékeket képviselnek városunkban, melyek példaértékűek, jó szívvel követhetőek és folyamatos tevékenységük által cselekvő, fejlesztő közösségekké váltak.  A koncerten Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki mint mondta, advent különösen alkalmas arra, hogy olyan gondolatokat, érzéseket fejezzünk ki, amely a decemberi sötét, rövid napok ellensúlyozására kiváló. 
-Az éneklés kimondottan alkalmas arra, hogy kifejezzük azon gondolatainkat, amelyek ezen ünneppel kapcsolatban évtizedeken keresztül kialakultak, amelyeket otthonról, a családi kötelékből magunkkal hoztunk. A karácsony egy olyan érzelmi közösséget jelent, amikor Jézus születésével ünnepeljük, hogy fordul az év. Decemberben, karácsonykor hajlamosak vagyunk énekkel jókedvet teremteni magunk körül, és arra, hogy a decemberi sötétet fényekkel ellensúlyozzunk, és a lelkünket felkészítsük a várakozásra. Amikor nyolc kórus egy helyen együtt énekel, az különleges alkalom - emelte ki az alpolgármester. Unger Tamás elmondta, a Csendes éj ebben az évben 200 éves. 
-Amikor közösen énekelünk, akkor a legfontosabbat fejezzük ki, ami a karácsonyban benne van - fűzte hozzá, majd elmondta, örül, hogy Magyarországon ez így van, keresztény, katolikus, evangélikus, református és civil énekkarok összejönnek, hogy együtt, közösen énekeljenek, s nem a fény ünnepét, a szeretet ünnepét ünnepeljük, hanem a karácsonyt. Jézus születését ünnepeljük, gyertyát gyújtunk, karácsonyfát díszítünk, megéljük azokat a hagyományainkat, amelyeket már régóta hoztunk magunkkal.  
A kórusok mindegyike ünnepi repertoárral készült, majd a koncert végén, a Gyertyafényes adventen együtt énekeltek az énekkarok.

forrás: Pápa-ma portál (www.papa-ma.hu)


 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2019. March 26., Tuesday,
Emánuel napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 964
Összesen 2009. június 2. óta : 15833764

Ige Mellett

(8) „…a sziklát bővízű tóvá változtatta…” (Zsoltárok 114)

A MINDENHATÓ ÉS MEGVÁLTÓ ISTEN CSELEKVÉSE felfoghatatlan, hiszen amikor Ő cselekszik, az emberileg lehetetlen válik lehetségessé. Éppen ez Isten csele... tovább

REPOSZT

Terror a Balatonon

„Mint arról a hirbalaton.hu többször hírt adott, a balatoni nádas nem csak az állatok élőhelye miatt fontos. Létkérdés a tó 235 km-es partvonalán még ...
... Tovább

Dokumentumtár

Át-imádkozás (Lukács 6:12-16) Szűcs László igehirdetése, Szentkirályszabadja, 2009.06.28.

Formátum:.pdf
Méret: 74.2 KB

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

KontosLaszlo

Formátum:.mp3,
Méret: 20.4 MB

Szombat esti istentisztelet

Hanganyag letöltése