Érteni Krisztus titkát

Márton Gergely, 2023-06-13 07:42:30

Június 9-én iktatták be hivatalosan a Dudari Református Egyházközség lelkipásztori tisztébe Deák László Olivért. Az ünnepi alkalmon igét Steinbach József püspök hirdetett: „Az Úréi vagyunk, az Ő tulajdonai vagyunk, és Őtőle senki el nem választhat minket. Ez a Krisztus megnyílt titka. Kell-e ennél több?”

A bányászatáról elhíresült Veszprém Vármegyei település, Dudar reformátusságának története az 1600-as évekre nyúlik vissza, és amíg a fentemlített bányászat miatt az 1940-es években fel nem hígult a település lakosságának az összetétele, az egyetlen olyan bakonyi település volt, amely évszázadokig folyamatosan megőrizte református egységét. Közel húsz év után vonult nyugdíjba nagytiszteletű Kálmán István 2021-ben, a helyettesítéseket követően 2022. 07.01-től szolgál itt Deák László Olivér.

A Bokodon született és megkeresztelt, majd konfirmált lelkipásztor a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán kezdte meg tanulmányait, majd a Pápai Református Teológiai Akadémián fejezte be 2017-ben. Szolgálatát Tatán kezdte meg a gyülekezet óvodájában. Innen vezette az Úr Dudarra, hogy erős hittel és akarattal, híven vezesse, építse a település keresztyén közösségét.

Nagy nap ez számunkra - hangzott el a beiktatásra a templomba érkező hívek szájából. Bár az évtizedek alatt megkopott a gyülekezetbe járók száma, de még így is sokan érezték az alkalom jelentőségét. Az imákra felelet a fiatal lelkipásztor és családja, s Isten segítségével új élet kezdődhet a dudari reformátusok számára.

Az ünnepi alkalmon Isten igéjét Steinbach József püspök hirdette Pál apostol Efezusbeliekhez írott levelének harmadik fejezetéből: „Hogyan értem én a Krisztus titkát” (Ef. 3,4).
Töméntelen titok vesz körül bennünket, titok a teremtett világ, az élet, az életsorsunk alakulása, és titok az életünk vége, az elmúlás, a halál. Misztérium maga az élő Isten is, aki azonban Jézus Krisztusban betekintést engedett nekünk a titkokba. A kijelentett dolgok a mieink, amit azonban nem jelentett ki, arról ne spekuláljunk, azt hagyjuk továbbra is ott az Úrnak. Viszont a legfontosabbat, amely számunkra mindig bizonyosságot, erőt és örömöt ad, azt kijelentette nekünk Jézus Krisztusban: Isten szeret bennünket, hiszen Isten teremtő, gondviselő, újjáteremtő, üdvözítő Úr! Krisztus megnyílt titka az Isten szeretetéből fakadó üdvösség, a jóllét (nem a jólét, ami Isten nélkül nem vezet sehova), amelyben az Isten az egész életünket, a testünket és lelkünket, egyéni és közösségi értelemben, itt a földön és az örökkévalóságban is részesíti.

Az igében ott zeng az apostol bizonyságtétele, a damaszkuszi úton megtért Pál hitvallása, az isteni szeretet átélése, Krisztus titkának megtapasztalása, megértése. Megismertette vele Isten a Krisztus titkát, az Isten üdvözítő szeretetét. Steinbach József úgy fogalmazott, hogy ezt átélni a hit, ami rádöbbent arra, hogy ezen a világon nincs más megoldás, csak egyedül az élő Isten krisztusi szeretete. „Csak ha megszólított az Úr, akkor tudok megragadni másokat; csak ha az Isten Igéje, az evangélium megragadott engem, akkor tudom azt megragadó, megszólító módon továbbadni; akit az Isten megszólított, azt megszólítóvá is teszi mások számára” – mondta a püspök. A gyülekezet felé szólva kiemelte, hogy ilyen, hivatalosan is elhívott szolga érkezett hozzájuk, hozzátéve, hogy becsüljék meg őt, nagyon szeressék szeretteivel együtt. Ugyanezt kérte Deák László Olivértől is rámutatva, hogy az Úr szolgává tette őt, de ez a „rabszolgaság” a legnagyobb szabadság, az élet teljessége.

„Adassék itt újból ébredés! Legyen ez a gyülekezet só és kovász, mert nagy szükség van arra, hogy hazánkban és ezen a világon, főleg Nyugat-Európában ébredés adassék, és egyre többen megismerjék a Krisztus titkát, így felragyogjon előttük a Krisztus titka, az Isten megtartó, üdvözítő szeretete és mássá legyen az életünk” – zárta igehirdetését Steinbach József Isten áldását kérve a lelkipásztor szolgálatára.

Máté László egyházkerületi főjegyző igére felelő imádsága után ifj. Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese iktatta be Deák László Olivért a Dudari Református Egyházközség lelkipásztori tisztébe: „Csak az Úr ad bölcsességet, szájából ismeret és értelem származik. A becsületeseknek jutalmat tartogat, pajzsot a feddhetetlenül élőknek. Vigyáz a törvény ösvényeire, és híveinek útját megőrzi” (Péld. 2,6-8). A megjelent palástos szolgatársak egy-egy igével kértek áldást a lelkipásztorra.

„Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet” (Mt28,19). Deák László Olivér igehirdetésében Jézus Krisztus missziói parancsát véve alapul szólt arról, hogy ez a közel kétezer éves küldetés tartja életben a Krisztust követők közösségét, az egyházat. Minden lelkészbeiktatáson ez a lelkület, ez a lendület kell, hogy megerősödjön a gyülekezet életében. Ebben a küldetésben Jézus megadja a célt: tegyetek tanítvánnyá minden népet! És megadja erre a mindenre elégséges ígéretét is: én veletek vagyok minden napon! Erre a szolgálatra készülve az igére nézve két kérdést fogalmazott meg a lelkipásztor: „Miért én, és miért Dudar?”

A miért kérdése minden hívőben felmerül: miért engem ragadott meg Isten kegyelme, miért van hitem, miért előttem ragyogott fel a kereszt titka? Döbbenjünk rá arra, hogy Jézus első tanítványainak szóló küldetése ért el hozzánk ezáltal, és ez csoda: „Ma ennek a jézusi parancsnak a csodáját ünnepeljük. Hogy van küldetésünk, és Jézus Krisztus mindannyiunk szívén ott kopogtat”. Isten titka az, hogy miért éppen rajtunk keresztül mutatja meg mérhetetlen szeretetét a világ felé. Rámutatott arra, hogy nincs nagyobb kegyelem, mint Jézus kezéből elfogadni ezt a stafétát, hogy végezhessük tovább azt a szolgálatot, amit egykor Ő is végzett közöttünk. A lelkipásztori küldetést is Isten adja, nem alkalmasság miatt, hanem az Ő kiválasztó kegyelme miatt.

Dudaron a református közösség több mint 300 éve benne van a jézusi küldetésben. Isten oda küld pásztort, ahol imádkozók, Istent keresők vannak. „Miért Dudar? Mert tudom, hogy itt imádkoztak. Imádkoztak lelkipásztorért, imádkoztak Isten akaratáért. Isten rendelkezett rólam és isten rendelkezett a Dudari Református Egyházközségről is” – mondta Deák László Olivér, majd rámutatott, hogy ez az ünnepi alkalom Isten rendelkező akaratának szól, ami arra a Jézusi küldetésre hív el mindenkit Dudaron, hogy az Ő nevében menjenek el és tegyenek tanítvánnyá minden népet.

A prédikáció után Pálfi Zsuzsanna egyházmegyei lelkészi főjegyző megnyitotta az egyházközség ünnepi közgyűlését, melyben köszöntések hangzottak el.

„ Jó látni azt a lángot, ami lobog benned” – mondta Dr. Nemes Pál főgondnok az egyházkerület elnöksége és gyülekezetei nevében üdvözölve Deák László Olivért. Örömének adott hangot, hogy a gyülekezetből milyen sokan jöttek el, és hogy a két egyházmegyéből (pápai és a tatai) lelkipásztorok is nagy számban vettek részt a beiktatáson. A lelkipásztori szolgálat egyre szerteágazóbb, de fontos, hogy a fókusz mindig Jézus Krisztuson legyen. A gyülekezettől azt kérte, hogy álljanak mindig a lelkipásztoruk mellett.

A Pápai Református Egyházmegye nevében Gilicze Tamás bakonyszentkirályi lelkipásztor kérte Isten áldását beiktatott szolgatársára, a Dudari Református Egyházközség részéről Tánczos László főgondnok köszöntötte Deák László Olivért.
Az elbocsátó tatai gyülekezet áldáskívánását Szabó Előd lelkipásztor tolmácsolta. A község elöljárója, Tóth Edina Kitti polgármester Dudar község támogatásáról biztosította a gyülekezetet és a lelkipásztort. Az írásos köszöntések hirdetése és a Dudari Énekkar énekszolgálata után az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

Isten áldása legyen Deák László Olivér szolgálatán és a Dudari Református Egyházközség életén.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 02., Thursday,
Zsigmond napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 10179
Összesen 2009. június 2. óta : 40377304