Isten éneklő népe

Márton Gergely, 2023-06-14 08:47:41

Június 10-én Balatonfüreden tartották meg a Dunántúli Református Egyházkerület Kórustalálkozóját. A református templomban kilenc kórus előadásában hangzottak el az Istent dicsérő énekművek. Vendégként fellépett a felvidéki Alistáli Te Deum Laudamus Kamarakórus.

Veres Györgyné Petrőcz Mária, a kerület ének- és zeneügyi előadója szervezésében idén újra találkozhattak a gyülekezetek kórusai. A Balatonfüredi Református Egyházközség templomában a házigazda gyülekezet lelkipásztora, Bátki Dávid Géza szólt arról, hogy otthont adhattak a rendezvénynek. A balatonfürediek nemcsak házigazdaként vettek részt, de kórusukkal résztvevői is voltak a találkozónak.

Köszöntötte az egyházkerület nevében a kórusokat Máté László egyházkerületi főjegyző. Igei bevezetésében Isten igéjét Márk evangéliumából hirdette: „Miután elénekelték a zsoltárokat, kimentek az Olajfák hegyére.” (Márk 14,26) Ez a vers az utolsó vacsorát köti össze a Gecsemáné-kertben történtekkel. Az utolsó vacsora pászkavacsora volt, s ennek rendjéhez hozzátartozott a megfelelő zsoltároknak, az úgynevezett hallél zsoltároknak az eléneklése. A főjegyző kiemelte, hogy a pászkát közös étkezéssel és közös énekléssel ünnepelték, lelki közösséget alkotva. Az ezen a találkozón elhangzó énekek egy közösség énekei, és ez a közösség pedig Isten népe. Az énekekben elhangzó bűnbánat, könyörgés, dicséret, hálaadás ebbe a közösségbe tagolja az éneklőt.
A főjegyző az igei szolgálaton kívül szereplőként is fellépett, hiszen gyülekezete, a komáromiak énekkarának vezetője. De nemcsak ő, hanem más lelkipásztorok is erősítették gyülekezeteik kórusának énekhangját.

A találkozón kilenc kar lépett fel: Balatonfüredi Énekkar (vez.: Pethő Balázsné), Cantabile (vez.: Veres Györgyné Petrőcz Mária), Zalaegerszegi Énekkar (vez.: Varga Mária), Balatonalmádi Énekkar (vez.: Veres Györgyné Petrőcz Mária), Komáromi Énekkar (vez.: Máté László), Lábodi Énekkar (vez.: Kálmán Erika), Nagykanizsai Csillagfény Kórus (vez.: Magasdi Lászlóné, Helláné Vörös Noémi), Székesfehérvári Csomasz-Tóth Kálmán Énekkar (vez.: Dóczy István), Alistáli Te Deum Laudamus Kamarakórus (vez.: Orosné Kosár Márta)

A műsorszámok között a 118. zsoltár versszakai hangzottak el közös előadásban, Sipos Csaba orgonakíséretével.
A fellépések végeztével a jelenlévő kórusok összkarának előadásában Claude Fraysse „Szívből köszönöm Uram” című szerzeménye töltötte be a templom falait és hisszük, hogy az azon kívüli teret is. (Ez lentebb meghallgatható, alatta a találkozó képei is megnézhetőek.)

Az éneklésről beszélni olyan, mint táncolni az építészetről. Magam meg se próbálom.
Kálvin János egyszer úgy fogalmazott, hogy az éneket Isten maga adja, hogy dicsőségét kibeszéljük és hirdessük.
Isten népe azért énekel, mert Isten az Ő népévé tette őket. Ahogyan azt Máté László is mondta, közösségre juttatta őket egymással és Ővele.
Az éneklés igehirdetés (forrása és tartalma is Isten igéje), bizonyságtétel, hitvallás és imádság.
Ezek csendültek fel Balatonfüreden a Kerületi Kórustalálkozón. Jó volt ezt megélni. Istennek népe van, Istennek Őt dicsérő, dicsőitő népe van. Hála legyen ezért Őneki!




Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 02., Thursday,
Zsigmond napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 11927
Összesen 2009. június 2. óta : 40379053