Igazgatót választott a Közgyűlés

Márton Gergely, 2023-06-19 07:20:59

Június 15-én Körmenden ülésezett az Egyházkerületi Tanács és a Közgyűlés. A Tanács rendes ülésének fő napirendje a 2022-es év zárszámadásainak megtárgyalása és elfogadása volt, míg a Közgyűlés rendkívüli ülésének feladata a Pápai Református Kollégium két intézményének, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma és a „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészeti Iskola igazgatói álláshelyeinek betöltése.

Az Egyházkerületi Közgyűlés előtt a kerület tanácsa tartotta rendes ülését. A házigazda Őrségi Egyházmegye esperese, Szabadi István igei köszöntője után Dr. Nemes Pál főgondnok nyitotta meg a tanácskozást, amit Máté László főjegyző vezetett.

Mátrai Katalin gazdasági vezető ismertette a kerület 2022-es költségvetésének zárszámadó adatait. A számok alapján kitűnik, hogy a kerület szigorú, felelős gazdálkodással teljesítette az elmúlt évet, a válságos időszak ellenére a stabil működtetés mellett is jutott forrás fejlesztésekre és jelentős pénzmaradvány is keletkezett. Ennek köszönhetően az idei év elején a kerület hitelállományát sikerült teljesen felszámolni. A benyújtott anyagot előzetesen megvizsgálta és értékelte az egyházkerület Számvizsgáló Bizottsága, Szemeti Ferenc a bizottság részéről ajánlotta elfogadásra az anyagot. Megtörtént a független könyvvizsgáló ellenőrzése is. Majnár Anikó könyvvizsgáló megállapítása szerint a kerület 2022. évi zárszámadása összhangban van a vonatkozó egyházi és állami törvényekkel. A tanács elfogadta a dokumentumot. Így tettek a kerületi intézmények és az egyházmegyék zárszámadásával, valamint az egyházmegyék idei költségvetéseinek előterjesztéseivel is.

Az Egyházkerületi Közgyűlés a püspök beszámolójával kezdődött. Steinbach József teológiai bevezetőjében Rudolf Bohren imádságról szóló tanulmányaiból idézett. A püspök erre utalva fogalmazta meg, hogy az imádság és az igehirdetés a szolgálat boldog gyönyörűsége, és az imádságra nagyon rászorulunk mindannyian most, ebben a megtébolyodott világban: „Szüntelenül imádkozzatok!”

Tájékoztatást adott az aktuális ügyekről. A jövedelemkiegészítés felosztása kapcsán elmondta, hogy a kerület is kötelezően követi a Zsinat határozatát, amely azt az elvet erősíti, hogy ez a támogatás a gyülekezeti szolgálatot támogassa. Az intézményi lelkészek támogatására a Dunántúli Református Egyházkerület az Esperesi Karral egyeztetve saját költségvetésén belül, saját forrásait felhasználva, ismét bevezette a Samaritánus Alapot. Steinbach József szólt a beruházásokról, a népszámlálás várható eredményeinek értékeléséről, valamint azokról a fontos kérdésekről, a lelkipásztorokat érintő kihívásokról, amelyekre a „Lelkipásztorság éve” alkalmából nagyobb figyelmet lehet fordítani. Az idei esztendő második felében a presbiteri tisztújítás kerül előtérbe. A választások országosan kidolgozott törvényi rendjének összefoglalását és időbeli menetrendjét minden egyházközség megkapta és az internetes felületeken is elérhetők ezek az anyagok. Köszönetet mondott dr. Nemes Pál főgondnoknak, aki országosan is részt vett ennek kidolgozásában. Szintén megköszönte Szabó Gábor egyházkerületi presbiteri főjegyző munkáját, amit az Országos Presbiteri Szövetség megújulásában végez. Köszönetét fejezte ki Máté László lelkészi főjegyzőnek, hogy Veres Györgyné Petrőcz Máriával, a kerület ének- és zeneügyi előadójával közösen megújítják a kerület kóruséletet. Hálával hozta a közgyűlés elé a hivatal munkatársainak odaadó munkáját is.

Az intézmények témakörében a huszonöt éve újraindult Pápai Református Teológiai Akadémia kapcsán elmondta, hogy az őszi ünnepi Egyházkerületi Közgyűlésen fognak hálát adni az Úrnak a jubileumát ünneplő Akadémiáért. Kiemelte dr. Márkus Mihály püspök és dr. Vladár Gábor rektor áldozatos munkáját, akik nélkül nem lenne ma Pápán lelkészképzés, illetve nem lenne Pápai Református Teológiai Akadémia.
A Pápai Református Kollégium két intézményében idén jár le az ötéves igazgatói mandátum, ezért a Közgyűlésnek új vezetőket kellett választania.
A püspök elismerően szólt Müller Anita igazgatónő munkájáról, amit a „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészeti Iskola vezetőjeként a kezdetek óta magas szinten végez. Az elnökség bizalmát élvezi, ezért támogatják az igazgatói kinevezésének megújítását. Baráth Julianna igazgatónő mandátuma lejártával nem vállalja tovább a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma vezetését. Steinbach József elismerően szólt Baráth Juliannának az intézmény élén tanúsított felkészültségéről, szakmai tudásáról, hitéről, amelyekkel Isten eszközeként felemelte az iskolát egyháziasságban, lelkiségben, szakmaiságban. Felelős vezetőként, a ciklusán átívelő, a jövőbe is gondoló stratégiával irányította a gimnáziumot. Ennek szellemében vette maga mellé Ferenczi Alpárt, hogy a feladatokba betanulva majd ő vigye tovább a szakmai irányítást. A jelöltet az igazgatótanács, a tantestület és az esperes főgondnoki értekezlet is egyhangúlag támogatta.

Ferenczi Alpár 1979-ben született Marosvásárhelyen, 1990-ben költöztek családjával Magyarországra. 1997-ben érettségizett Pápán a Refiben, majd a fizika-környezettan tanári diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán szerezte meg. Pályáját Szentendrén kezdte, a pápai iskola életében 2018 óta vesz részt általános igazgató-helyettesként, így az itt folyó munkát az elmúlt négy és fél év alatt testközelből élte meg.
A jelölt a közgyűlés előtt is bemutatta vezetői programját. „Ha nem jön velünk a te orcád, akkor ne is vigyél tovább bennünket!” (2Móz 33:15) Kiemelte, hogy a gimnázium egész tanári karának, diákságának és munkatársainak a vezetését ennek a mózesi felkiáltásnak a lelkületével vállalta. Fő törekvése a Pedagógiai Programban megfogalmazott célok megvalósítása: Krisztus missziói parancsát követve a diákok képességeinek fejlesztése, valamint személyiségük kibontakoztatása, hogy felnőve életüket Istennek, hazának, tudománynak szenteljék. Ezt a munkát szeretetben, a családokkal és a gyülekezetekkel együttműködve Isten dicsőségére kívánja végezni.

A közgyűlés meghallgatta Müller Anita beszámolóját is a „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészeti Iskola munkájáról. Az intézményben végzett szakmai munka nemzetközi elismerést is szerzett. Többrétű feladatot látnak el: összeköttetést biztosítanak a magyar kultúra és a református identitás között, az oktatás mellett a nevelésben is szerepet vállalnak, de szociális feladatokat is ellátnak a környező településekben működő tagintézményekben a hátrányos helyzetű családokból származó gyerekeknél. Az iskola fontos szerepet tölt be úgy is a Kollégium életében, hogy sokan választják a náluk tanuló gyerekek közül a református gimnáziumot középiskolának.

A jelölteket a közgyűlés titkos szavazáson egyhangúlag megszavazta. Így a 2023.08.01. és 2028.07.31. közötti időszakra a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatójának Ferenczi Alpárt, míg a „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészeti Iskola vezetésére Müller Anitát nevezték ki. Munkájukra, életükre Isten áldását kérjük.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 02., Thursday,
Zsigmond napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 9128
Összesen 2009. június 2. óta : 40376253