Isten kegyelmi hatalmának ereje a szolgálatunk áldásának forrása

Márton Gergely, 2023-06-20 07:44:44

Kettős ünnepre gyűltek össze június 7-én a héregi reformátusok. Hálát adtak a templomuk megújult tornyáért és azért, hogy hosszú idő után, Papp László személyében önálló lelkészt iktathattak be gyülekezetükbe. A hálaadó alkalmon Isten igéjét Steinbach József püspök hirdette: „Isten kegyelmének ajándékából Ő szolgálatra rendelt bennünket, hatalma erejének gazdagságából”.

A Komárom-Esztergom vármegyei kis település, Héreg reformátusai Isten gondoskodó kegyelmét élhetik meg. Az előző években elkészült a lelkészlakás, sikerült az épületeket teljesen rendberakni. Egy híja volt még a munkának, a templom tornyának süvege, állapota már nem volt javítható, cserére volt szükség. A közelmúltban azonban ez is megtörtént, felkerült az új, rézlemezzel borított süveg, ami már messziről hirdeti az utazónak, itt élő gyülekezete van Istennek.
De nem ez önmagában az isteni gondviselés, hanem ez csak annak a következménye. Kellett hozzá az, hogy Istennek olyan gyülekezete legyen itt, akik az Ő dicsőségére kezükbe vették dolgaikat, és saját erőből, a hívek adakozásából teremtették elő a munkálatokhoz a forrást. Gyűjtést szerveztek a költségek finanszírozására, és állami támogatást is elnyertek a fennmaradó rész pótlására. És kellett hozzá az az isteni gondviselés is, hogy a több évtizede önálló, választott lelkipásztorral nem rendelkező gyülekezethez elvezesse Papp Lászlót, aki feleségével, Papp-Szabó Szimonettával és gyermekeikkel 2020-ban érkeztek ide, s állnak a héregi és a tarjáni gyülekezetek szolgálatában.
Volt ok tehát a hálaadásra. Egyrészt a megújult templomért, másrészt a lelkészért, akit a presbitérium és a gyülekezet egyhangúlag választott meg a Héregi Református Egyházközség lelkipásztorának.

Az ünnepi lelkészbeiktató és hálaadó istentiszteletre – ahogy azt mondani szokták - csordultig megtelt a templom. Sőt, legalább mégannyian a templom mellett kialakított térben is követték az istentiszteletet. Jelzi ez, hogy nagy esemény volt ez a héregi reformátusok életében.

„Ennek lettem szolgájává az Isten kegyelmének ajándékából, amelyben hatalmának ereje részesített engem.” Steinbach József püspök Pál apostol Efezusiakhoz írott levelének 3. fejezetéből hirdette Isten igéjét. Az apostol szavaira utalva mutatott rá a püspök, hogy Isten kegyelmének ajándéka az életünk, minden percünk. Kegyelmének ajándéka hitünk is, amivel kiválasztott, elhívott bennünket, hogy felragyogjon előttünk a Krisztus evangéliuma és rádöbbenjünk: új életünk, örök életünk van, megváltott emberek vagyunk. Isten kegyelmének ajándéka a testvérek közössége, az egyház, a gyülekezet is, és megmutatkozik abban a konkrét elhívásban, amit kaptunk az Istentől, ki-ki a maga helyén. „A mai napon, a héregi megújult templomban azért adunk hálát, hogy Isten hivatalosan elhívott, ide megválasztott, elrendelt szolgáját iktathatjuk be. Azt is tudom, hogy Héregen ez nagy ünnep, mert régóta nem volt lelkészbeiktatás ebben a templomban. Áldott legyen az Isten az Ő ide elhívott szolgájáért” – mondta Steinbach József hozzátéve, hogy az egyetemes papság elvét vallva minden Krisztust követő ember a maga helyén, a maga feladatában Krisztus ügyét képviseli.
Papp László lelkipásztor konkrét szolgálata Krisztus ügyén belül a héregi gyülekezetben lesz, feleségével együtt a héregi-tarjáni gyülekezetben fogják építeni Isten országát.

Krisztus ügyének szolgálata nem létezik Krisztus áldást ajándékozó hatalma nélkül, amely gazdagsága mennyei erejével bennünket, a legkisebbeket is felemel, szolgálatra rendel, minden körülmények között megerősít, és a világban megszólítóvá tesz. Az egyház hitelét adja ez a mennyei erő, miszerint nem csak beszélünk, nemcsak gépiesen tesszük a dolgunkat, hanem abban ott feszül a Krisztus szentlelkes ereje és szeretete. „Urunk Istenünk, add a Te népednek, a Te egyházadnak, a Te szolgáidnak – Papp László testvérünknek is – ebben az áldott szolgálatban a te mennyei erődet, és másokat megszólító hatalmadat. Ez a hatalom Jézus Krisztus megváltó szeretetének hatalma, amely a halált is legyőzte, és amely minket is felhasznál. Ez a hatalom győztes hatalom!” – mondta Steinbach József, majd az igére felelve Máté László egyházkerületi főjegyző imádságban kérte Isten kegyelmét, áldását, Jézus Krisztus megváltó szeretetének hatalmát a gyülekezetre és lelkipásztorukra.

„Adja a Mindenható Isten, hogy legyél Krisztus titkainak hűséges sáfára ebben a gyülekezetben.” A templom kulcsát és a gyülekezet pecsétjét átadva, Isten mennyei erejét kérve szolgálatára, Gerecsei Zsolt, a Tatai Református Egyházmegye esperese iktatta be tisztébe Papp Lászlót. Ezt követően a nagyszámban megjelent lelkipásztorok egy-egy áldást kérő igével köszöntötték beiktatott szolgatársukat.

„Ne aggódjatok!” Papp László prédikációjában Isten szerető gondviselését hirdette Máté evangéliumának 6. fejezete alapján. Örömben, bánatban, boldogságban, nehézségben hálával fordulhatunk az Úr felé, mert tudjuk, hogy Ő rendezi, Ő terelgeti a mi életünket, megtapasztalhatjuk az Ő ajándékait, egyéni és gyülekezeti életünkben is. A lelkipásztor azonban rámutatott, hogy mi mégis inkább azt vesszük észre, amink nincs, és ezek hiánya aggódásra vezet bennünket.

A lelkipásztor úgy fogalmazott, hogy hazánkban népbetegséggé lett az aggódás, és megvallotta az ünneplő gyülekezet előtt, hogy ő maga is elkapta ezt a kórt, ami elkísérte eddigi életét: „Legnagyobb aggodalmam, hogy megfelelek-e az Úrnak szolgálatomban. Arra kellett rájönnöm, hogy ez az egyetlen dolog, amiért igazán érdemes és kell aggódni. Minden más az Úr gondviselésének a része”. Papp László úgy fogalmazott, hogy az igében Isten Jézus Krisztus által parancsolatot adott nekünk: Ne aggodalmaskodjatok! A parancsok értünk vannak – mondta – és ma ez a parancsolat arra szólít fel bennünket, hogy aki Őbenne bízik, azt mindeneken átvezeti az Ő kegyelmével, szeretetével, és megad neki mindent, amire igazán szüksége van.

A hálaadó alkalom ünnepi közgyűléssel folytatódott, amit Levente Péter színész, rendező vezetett, aki feleségével, Döbrentey Ildikóval aktívan kötődik a gyülekezethez.

A közgyűlésen elsőként köszöntések hangzottak el. Dr. Nemes Pál, az egyházkerület főgondnoka a szolgálat örömének megélését helyezte a lelkipásztor szívére. Elmondta, hogy nem mindenkinek adatik meg ez a belső elhívás, nem mindenki vállalja ezt a szolgálatot: „Isten tanítványaként szólhatni Isten Igéjéről, hirdetni az evangéliumot. Ez áldás, amire büszke lehet a lelkipásztor, de büszke lehet a gyülekezet is, becsüljétek meg, segítsétek lelkipásztorotokat”. Úgy fogalmazott, hogy tanítványként beszélni azt jelenti, hogy hitelesen szólni Isten igéjét. Ehhez kérte Isten kegyelmét a beiktatott lelkipásztor szolgálatához.

A presbitérium és a gyülekezet nevében Vörös Géza főgondnok elevenítette fel, miként érkezett közösségükbe Papp László tiszteletes úr családjával. Arra kérte Isten Szentlelkének erejét, hogy a fizikai ház után a lelki ház is épülhessen.

Komárom-Esztergom vármegye nevében a térség országgyűlési képviselője, Erős Gábor, az előző szolgálati hely és az egyházmegye nevében Dr. Szabó Előd tatai lelkipásztor, a volt teológus társak nevében Zsengellér-Kekk Edina lelkipásztor köszöntötte a beiktatott lelkipásztort. Üdvözölte a településen szolgálatba iktatott Papp Lászlót és családját Havassy Bálint László tatai plébános, Palatin Anna, a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója, valamint Nieszner József, Héreg település polgármestere.

A közgyűlés végén hálát adtak a megújult templomtoronyért, felidézve az elvégzett munkákat, köszöntve a megvalósulásban résztvevőket.
Isten kegyelme legyen továbbra is a Héregi Református Egyházközségen.

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 02., Thursday,
Zsigmond napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 9624
Összesen 2009. június 2. óta : 40376749