Istené a dicsőség

Márton Gergely, 2023-06-27 07:38:48

Hivatalosan is véget ért a 2022/23-as tanév a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Kollégiumában. A június 25-i tanévzáró istentiszteleten Steinbach József püspök hirdette az igét: „Istené a dicsőség ezért a tanévért, Övé a dicsőség a diákokért is, mert látszik rajtuk Isten dicsősége”. Az alkalmon búcsúztak el Baráth Julianna igazgatóasszonytól és nyugdíjba vonuló kollégáktól.

A hagyományoknak megfelelően a gimnázium épületéből az iskola zászlaját követve vonultak át a diákok a református templomba.

Isten igéjét Steinbach József hirdette: „Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint: azé a dicsőség az egyházban Krisztus Jézus által nemzedékről nemzedékre, örökkön-örökké. Ámen.” (Ef 3,20-21) A püspök úgy fogalmazott, hogy akkor tapasztaljuk meg az Isten dicsőségét, ha életünk centrumát az örökkévaló Istenre helyezzük, hiszen csak Ő teljesítheti ki életünket. Isten az Ő dicsőségét Jézus Krisztusban mutatta meg, akit feltámasztott a halálból, ezzel jelezve, hogy Ő az élet, az öröm, a boldogság, a reménység Istene, aki minket is boldognak akar látni. „Itt a Refiben minden tanórán, minden tanévben Őt dicsőítjük, tanuljuk a legfontosabbat, azt, hogy Ő legyen az életünk középpontja, és megtapasztaljuk ezt a csodát, Övé a dicsőség, Krisztus által, az egyházban” – mondta a püspök kiemelve, hogy ennek a dicsőségnek láthatóvá kell lennie az egyházon is, mert csak így töltheti be a világban küldetését. A Refi pedig a látható egyház része, és hálával mondhatjuk el, hogy az iskolán meglátszik Isten dicsősége.

A diákokhoz szólva kiemelte, hogy maradandó időt tölthetnek az iskola falai között, amely évekért ne felejtsenek el majd hálát adni a későbbi életükben.
A tanárok szolgálata is Isten dicsőségét szolgálja. Hálaadással szólt a leköszönő Baráth Julianna igazgatónőről, akiben öt évvel ezelőtt egy olyan hívő, egyházias, református lelkész, pedagógus szakember kerülhetett a gimnázium élére, aki megerősítette az iskolát, visszaadta a szellemiségét, lelkiségét. „A Refi az lett, ami volt. Igazgató asszony, áldjon meg téged az Úr ezért!... És áldja meg a Mindenható Isten a megválasztott új igazgatónkat, Ferenczi Alpárt is!” – mondta a püspök hálát adva továbbá a szintén elköszönő, internátust vezető Apostolné Bartha Máriáért is, aki embert próbáló körülmények között végezte feladatát.

A gimnáziumban egy évtizede folyamatos építkezés zajlott, teljesen megújult az épület, elkészült az új internátus is. A püspök köszönetet mondott Magyarország Kormányának a támogatásért, munkatársainak odaadó szolgálataiért, akik koordinálták ezeket a beruházásokat.

Istené a dicsőség azért is, hogy Ő folyamatosan cselekszik értünk, előttünk jár, garantálja a jövőt, töri az utat előttünk. A tanulókhoz fordulva kiemelte a püspök, hogy általuk is cselekszik az Úr: „Ha majd kirepültök a gimnáziumból, aztán megtaláljátok a magatok Istentől rendelt helyét, akkor ragyogtassátok az Isten szabadító szeretetének dicsőségét a magatok helyén, a magatok hivatásában, az Úrtól kapott erő szerint” – mondta kiemelve, hogy soha ne feledjék felvállalni az egyház, a keresztyénség ügyét. Steinbach József áldott nyarat kívánva zárta igehirdetését.
Az istentiszteleten imádságos szolgálattal vett részt Máté László egyházkerületi lelkészi főjegyző, ifj. Márkus Mihály esperes és Vadász Márta, az iskola vezető vallástanára.

Az istentisztelet után Baráth Julianna igazgatónő búcsúzott el a gimnáziumtól. Felelevenítette azt a feladatot, amire megbízást kapott, hozzátéve, hogy a Dunántúli Református Egyházkerület mindezekhez vállalta és lebonyolította a gimnázium épületeinek megújítását. Elmondta, hogy a rábízott munkához, az iskola működésének, pedagógusok létszámában, tanulmányi eredményeiben, szervezeti felépítésében és hitéletében való megerősítéséhez nagy segítséget kapott a munkatársaitól. Kiemelte Ferenczi Alpár általános igazgató munkáját, akit már úgy nevezett ki maga mellé, hogy ő folytathassa majd az iskola élén végzett munkáját. Köszönetet mondott a kollégáinak, akik segítőkész, magas szakmai hozzáállással támogatták őt tervei megvalósulásában. Isten iránti hálával mondta, hogy eredményes öt évet tudhat maga mögött a gimnázium. 331 fővel indultak és ma 381-en kapnak bizonyítványt, és reménység szerint a 2023/24-es tanévben teljes lesz a létszám, várólistások is vannak. Javult a tanulmányi eredmény is, ebben az évben az iskola tanulmányi átlaga 4,7, és a jó szakmai munkát igazolja, hogy ugyanennyi az érettségi vizsgák eredménye is. Több diák is kiváló országos eredményt ért el, huszonhárom diák tett emeltszintű előrehozott érettségit, ami mindenkinek jeles lett.

Az igazgatónő kiemelte, hogy minden elvégzett munkát összetartott a keresztyén hit és reménység. Megújult a reggeli áhítatok rendszere, a diákok bekapcsolódtak az Exodus és az SDG diákmissziós szolgálatokba. Több alkalmat biztosítottak a lelki, szellemi feltöltődésre diákoknak és a munkatársaknak is. A tanári gárdáról elmondta, hogy az elmúlt években sok fiatal munkatárs csatlakozott hozzájuk.
Mindezen eredményeket nem mindennapos körülmények között érték el. Mire elkészült a konyha, jött a COVID, majd azt követően az energiaválság. „Ezen felsorolás után ki merné azt mondani, hogy én, vagy mi csináltuk? Én biztosan nem. Ami történt, az csoda” – adott hálát az Urnak a növekedésért, az Ő áldásáért, kegyelméért Baráth Julianna. Köszönetet mondott végezetül a családja támogatásáért, amivel biztosították azt a stabil hátteret, ami nélkül nem tudta volna így végezni a feladatát.

„A Refi életében ez az öt év csak egy szempillantásnyi idő, az ötszázhoz képest az öt csupán egy századnyi. Ha Isten kegyelme tovább éltet bennünket, akkor ez az arány egyre kisebb lesz. De Ő, az aki cselekszik, aki formál, aki áldásával megsegít” – zárta gondolatait az igazgatónő rámutatva Pál apostol rómaiakhoz írott levelének üzenetére („Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené” Róm 9,16) – „Ezért minden elvégzett munkáért legyen az Övé a dicsőség” – mondta, majd bezárta a 2022/23-as tanévet.

Baráth Julianna igazgatónőt búcsúzása alkalmából az iskola nevében méltatta Ferenci Alpár megválasztott igazgató, Apostolné Bartha Máriát pedig Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes búcsúztatta. Szintén itt köszönték meg nyugdíjba vonulásuk alkalmából Samuné Kiss Eleonóra kollégiumi nevelőtanár és Gedeon Gyula hűséges munkáját.

A fenntartó Dunántúli Református Egyházkerület elnöksége nevében Dr. Nemes Pál főgondnok köszöntötte az elköszönő igazgatóasszonyt. Isten kegyelmének adva hálát idézte fel Baráth Julianna megválasztását, akit az Úr a Dunamellékről vezetett vissza Dunántúlra. „Köszönjük Baráth Julianna igazgató asszonynak az elmúlt öt évet, azt a munkát, ami ebben az intézményben az irányítása alatt folyt, hogy újra megélénkült az iskola kapcsolata gyülekezeteinkkel, hogy gyülekezeteink úgy tekinthetnek a Refire, mint a dunántúli közoktatás legszebb ékkövére” – mondta és kérte Isten gazdag áldását életére és további szolgálatára.

Az internátus elköszönő igazgatójának, Apostolné Bartha Máriának az egyházkerület hálatelt köszönetét Máté László lelkészi főjegyző tolmácsolta. A gimnazisták életében nagyon fontos, amit az iskolában kapnak, de legalább ilyen fontos az, amit az internátusban délután és este megélnek: „Ezen a területen szolgált 29 évig Apostolné Bartha Mária, ami idő alatt sokszázak számára lett itt meghatározó, hogy mit jelent Refisnek lenni, mit jelent a Dunántúlhoz kötődni” – köszönte meg az igazgatónő szolgálatát és kérte, hogy az Úristen megtartó kegyelme hordozza őt tovább is.

Köszöntötte a pedagógusokat az iskola leánykara, Parola Csaba vezetésével, és elhangzott egy népi áldás is Horváth Eleonóra énekelőadásában.

A tanévzáró alkalom a kiemelkedő eredményeket elért diákok elismerésével és a jutalmak átadásával zárult.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 845
Összesen 2009. június 2. óta : 40380037