Múzeumok Éjszakája

Márton Gergely, 2023-06-28 06:53:35

Több száz érdeklődőt vonzott a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Múzeumok Éjszakája programja. Az eseményen a gyűjtemények két intézménye, a Pannonia Reformata Múzeum és a Református Könyvtár vett részt állandó kiállításaikkal és kreatív foglalkozásokkal. Sokakat vonzott az Egyiptomban folyó magyar ásatásról szóló vetített képes élménybeszámoló is.

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. A Gyűjtemények két intézménye, a Pannonia Reformata Múzeum két állandó kiállítása és a Könyvtár két kiállítása volt együttesen megtekinthető kedvezményes részvételi díjért.
Már az elmúlt években is nagy érdeklődés követte ezt az eseményt és idén is sok látogató kereste fel ezen református helyeket.

Köntös László gyűjteményi igazgatótól megtudtuk, hogy fontosnak tartják, hogy részt vegyenek az ilyen eseményeken. Úgy fogalmazott, hogy ilyenkor ki lehet lépni a „burokból”. Még sokakban él az a történelmi örökség, hogy az egyházi intézményekre tartózkodással tekintenek: mi lehet benne? Kiváltképp igaz ez a sokévig elzárt gyűjtemények esetében. Az elmúlt harminc évben fő törekvés volt az, hogy a város vérkeringésének, kulturális életének a része legyen a kerületi intézmény is. Ebben az egyik legjobb kitörési pont a könyvtár és a múzeum. „A Múzeumok Éjszakája arra ad lehetőséget, hogy mindenféle kockázat nélkül be lehet menni egy egyházi intézménybe. Ez egy indirekt misszió” – mondta Köntös László. Ebben a tekintetben a múzeum a legerősebb húzóerő, de a könyvtár is igyekszik a hagyományos, és már kevésbé keresett szerepén túl is új funkciókat betölteni. A levéltár elsősorban szakmai érdeklődésre tart számot, de a gyűjteményi igazgató kiemelte, hogy a tavalyi REND fesztivál keretében ott is rengeteg látogatót fogadtak.

A június 24-i eseményen a könyvtárban megtekinthető volt az nagysikerű a Petőfi-kiállítás, valamint a korabeli sajtógépen ki lehetett nyomtatni Petőfi Sándor Nemzeti dal, illetve Tolvaj huszár című verseit. A múzeumban a „Hajlék az örökkévalóságban” és a „Hori titkai” állandó kiállítások mellett egyiptomi alkotóházzal is várták az érdeklődőket.

Szintén itt volt a képes élménybeszámoló az Egyiptomban folyó magyar ásatásról, melyet Halászné Kapcsándi Szilvia gyűjteményi igazgatóhelyettes, múzeumvezető és Dr. Vasáros Zsolt egyetemi tanár, ásatásvezető tartott személyes élményeik alapján.

/Képek: Pápai Médiacentrum/


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1826
Összesen 2009. június 2. óta : 40381018