Reménység és szabadítás

Márton Gergely, 2023-10-11 09:25:12

Hálaadásra gyűltek október nyolcadikán a kálozi reformátusok. Az Úrnak mondtak köszönetet az elmúlt öt évben megújult épületeikért. A hálaadó alkalmon Máté László egyházkerületi lelkészi főjegyző az Istenbe vetett reménység szabadító erejét hirdette: „A mai ünnep egy jel a későbbiekre nézve, arra, hogy Istennek terve van velünk, éljen bennünk a remény, hogy ígérete szerint megszabadít bennünket. Bízzuk Őrá dolgainkat, gondjainkat, mert Ő nem engedi, hogy ne érkezzünk meg Őhozzá”.

Állami támogatásnak, adományoknak és önerőnek köszönhetően jelentős felújítási munkát végeztek az elmúlt időszakban a Kálozi Református Egyházközségben. Az elnyert közel 35 millió forintos összértékű forrásoknak köszönhetően a templomban a belső tér a padozattal, a karzattal, ablakokkal megújulhatott. A parókián a tető héjazatának cseréje mellett a fűtés korszerűsítése és nyílászárók cseréje is megtörtént. Megépült a temető kerítés hiányzó része is. Önerőből előtetőt építettek és a lépcsők is megújultak a templomban, ahol a fűtést is kialakították. A harangokat is sikerült felújítani. A nyári táborok lebonyolítását segítve mosdót és vizesblokkot alakítottak ki az udvaron. Elkészült a gyülekezeti terem járólapozása, festése.

A megvalósult beruházások, az elvégzett megfeszített munka, az emberileg gyakorta lehetetlennek tűnő határidők betartása, a gyülekezet összefogása, a sok-sok segítő, támogató lélek, a sok áldozatvállalás mind-mind Istent dicséri.

A Nemes Gyula lelkipásztor vezette közösség október nyolcadikára hívta hálaadásra a velük együtt örülőket. Az ünneplő közösséget Imre Bálint, a Mezőföldi Református Egyházmegye esperese köszöntötte.

Máté László egyházkerületi lelkészi főjegyző, a más elfoglaltsága miatt csak távolról velük együtt ünneplő Steinbach József püspök imádságos, a gyülekezetre áldást kérő üdvözletét tolmácsolta.
 „Ezt mondják majd azon a napon: Itt van a mi Istenünk, benne reménykedtünk, és ő megszabadított minket! Itt van az Úr, benne reménykedtünk, vigadjunk és örüljünk szabadításának!” (Ézs. 25,9)
A püspökhelyettes igehirdetésében kiemelte, hogy az ézsaiási igerészt két szó uralja, a reménység és a szabadítás. „Mindkettő Isten jelenlétére utal” – mondta, a reménység elválaszthatatlan az Istenbe vetett hittől, Isten pedig a szabadításában mutatja meg magát nekünk.

Visszatekintve az elmúlt esztendők munkálataira, méltó örvendezni és hálát adni Istennek, aki megsegítette a kálozi gyülekezetet, mindazokat, akik törődéssel, imádsággal, munkával, adománnyal hozzájárultak ahhoz, hogy megújulhasson a templom, a parókia, a temető. Amikor hálát adunk Istennek mindezekért, akkor köszönetet mondunk ezzel mindazokért is, akik tudásukkal, bölcsességükkel, idejük, energiájuk odaszánásával szolgálták a gyülekezetet.

„Ezt az ügyet Isten jóindulata, kegyelme segítette! Napról napra Ő adott szabadítást a gondokból, a nélkülözésből, az erőtlenségből” – mondta Máté László. Isten népének a reménysége nem csodavárást jelent, hanem egy csendes várakozást, türelmet, alázatot, hogy amikor Isten jónak gondolja, hogy eljöjjön az ideje, akkor majd megsegít bennünket. A főjegyző felidézte, hogy erre a reménységből fakadó, Isten segítségében bízó türelemre is szüksége volt a kálózi gyülekezetnek a felújítások során.
Erre a kitartásra a mindennapokban is szükségünk van, hogy legyen türelmünk rábízni Istenre az Ő döntését, munkáját. A reménység felismeri azokat az apró jeleket, amelyekkel Isten táplálja a várakozást és megmutatja, hogy itt van köztünk. „A reménység lángja nem engedi, hogy a gyülekezet vagy az egyes ember belefáradjon igyekezetébe, küszködésébe” – mutatott rá a püspökhelyettes, hálát adva Istennek, amiért megsegítette a kálozi gyülekezetet a munkák terhe alatt is. Remény és szabadítás vezette végig az elvégzett feladatokat, ezért adunk most hálát az Úrnak. De a remény és szabadítás személyes életünket is átvezeti a mindennapok terhein, nehézségein. A hálaadó ünnep emlékeztessen minket Isten üdvözítő munkájára is, arra, hogy Ő őriz bennünket egy másik ünnepre, az igazi nagy találkozásra, arra a napra, amikor életünk minden reménysége céljához ér.

„Ez az ünnepség jel arra, hogy a reménység soha nem szégyenít meg. Aki Isten megtartó kegyelmére, Jézus Krisztusban kijelentett jóindulatára bízza dolgait, az az örökélet dicsőségében is énekli: Itt van Isten” – zárta igehirdetését Máté László.

A gyermekek Istent dicsérő énekszolgálata után Nemes Gyula lelkipásztor köszöntötte a megjelenteket, majd képes beszámolóval mutatta be az elvégzett hatalmas munkát.  Ács Zoltán gondnokkal közösen mondtak köszönetet mindazoknak, akik segítették, támogatták azt, hogy megvalósuljanak a felújítások.

Köszöntötte az ünneplő közösséget Varga Gábor országgyűlési képviselő. Utalva a pályázati rendszerek nehézségére elmondta, hogy a jövőben a kormányzat törekedni fog arra, hogy a tervek megvalósulása érdekében könnyítsék az adminisztrációk terhét. Elmondta, hogy Magyarország Kormánya elkötelezett a lakosság testi és lelki egészségének ügyében, ezért kiemelten támogatják a sportot és az egyházak szolgálatát. Az elmúlt 13 évben több, mint 300 templom megújítását, több, mint 100 templom (47 református templom) építését támogatták a Kárpát-Medencében. „Ezen a napon a Kálózi Református Gyülekezetet ünnepeljük, akiknek – minden nehézség ellenére – mégiscsak örömöt hozott ez a felújítás” – mondta a képviselő hozzátéve reményét, hogy a felújított épületek megtelnek hívekkel, mert az igazi erőt az itt imádkozó emberek testesítik meg.

Szabó Gábor egyházkerületi és egyházmegyei presbiteri főjegyző a Dunántúli Református Egyházkerület és a Mezőföldi református Egyházmegye elnökségeinek és gyülekezeteinek köszöntését tolmácsolta. Életünk minden pillanatában van okunk a hálaadásra, mondta. A mai ünnepen különösen érezzük a hálát, hiszen egy gyülekezet lelki otthona újulhatott meg. Kiemelte, hogy az ünnepeken túl a mindennapokban is közel van hozzánk az Úr, lássuk meg az Ő csodáját egyéni életünkben mindig. A diabolosz nap mint nap kétségek közé akar taszítani minket, ha nincs a szívünkben Isten az ő kegyelmével, könnyen elveszünk. A hálaadás alkalom arra, hogy rávilágítson, Isten velünk van, közel hozzánk, tekintetünket az Úrra fókuszálja.
„Isten nem a megújult épületekben gyönyörködik, hanem bennetek, akik hálaadásra gyűltetek össze” – zárta gondolatait azzal a kívánsággal, hogy a megújult épületek minden napon hirdessék a gyülekezet számára Isten gondoskodását, nyissa szívüket hálaadásra, hogy mindig éljék meg Isten közelségének felemelő érzését.

A hálaadó alakalom szeretetvendégséggel ért véget. Isten áldása kísérje továbbra is a Kálozi Református Egyházközség életét.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5871
Összesen 2009. június 2. óta : 40385066