Ha az Úr őrzi… Kálvin Konferencia

Márton Gergely, 2023-10-14 07:33:37

A Pápai Református Teológiai Akadémia Kálvin Kutatóintézete megalakulásától, 2009 óta szervezi meg a Kálvin Konferenciát. Az egyházkutatók tanácskozásának célja egyrészt a Kálvinnal kapcsolatos tudományos kutatások ösztönzése, másrészt az egyháztörténeti munkák szélesebb körben való megismertetése. Az idei, október 10-11-én lezajlott konferencia a teológia újraindulásának 25 éves jubileumához kapcsolódva mutatta be az egyháztörténeti kutatások legfrissebb eredményeit.

A Dunántúli Református Egyházkerület felsőoktatási intézményében a lelkészek, teológusok, hittantanárok képzése mellett mindig kiemelt szerep jutott a tudományos munka ösztönzésére. Ennek fényében zajlottak mozgalmas napok október közepén a Pápai Református Teológiai Akadémián. Az intézmény adott otthont a Hungaro-South-African Study Group (HSASG) nemzetközi konferenciájának, ezzel párhuzamosan pedig a PRTA Kálvin Kutatóintézete szervezésében megtartották a szokásos Kálvin Konferenciát.

A jubileumát ünneplő akadémia rektora, Dr. Németh Tamás köszöntő beszédében a 127. zsoltárt idézte: „Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába óvják azt az őrök.” Úgy fogalmazott, hogy a zsoltáros szavai megfordítva is igazak, tehát ha az Úr épít és megőriz, akkor hiába vonulnak fel a rombolók: „A Pápai Református Kollégium lelkészképzése pontosan ilyen utat tud maga mögött” – mondta felelevenítve a kollégium ellenreformáció alatti száműzetésének idejét, ahonnan néhány évtized után visszatért Pápára, majd a pártállami diktatúra alatt bezárták ugyan, de négy évtized után újra elindult az oktatás.

Az újraindulást ünnepelve nem csupán embereknek állítunk emléket, nem csak az intézmény körülményeit értékeljük, emelte ki a rektor, hanem arra figyelünk, amit az Úr tett, Őt dicsőítjük és az Ő tetteinek adunk hálát.
„Az egyháztörténeti események értékesek csak annyiban lehetnek, amennyiben a 127. zsoltár szavain keresztül vizsgáljuk” – mutatott rá Dr. Németh Tamás hozzátéve, hogy a múltat kutatva nem a földi halandókat szemléljük, hanem Isten akaratát, hatalmát.

A konferencia kapcsán Dr. Szabó Elődtől, a PRTA Kálvin Kutatóintézet titkárától megtudtuk, hogy Kálvinról, az egyháztörténetről mindig lehet újat mondani. Egyrészt azért, mert a jelenünk, a nézőpontunk változásaival mindig máshogy közelítünk a történelmi eseményekhez, egy-egy adott teológus személyéhez. Másrészt pedig időről időre kerülnek elő újabb iratok, adalékok, akár Kálvinról, akár egyháztörténeti eseményekről, amikről eddig nem tudtunk, és amik esetleg más megvilágításba helyezik az adott eseménysorozatot.
Dr. Szabó Előd kiemelte az idei alkalommal kapcsolatban, hogy a konferenciát akkreditálták a lelkésztovábbképzés keretében. 12 előadás szerepelt a konferencia programjában, amelyek mindegyike beleszámít a lelkésztovábbképzés keretébe.

A kétnapos konferencián hallhatóak voltak Kálvin tanításairól, életéről, munkásságáról előadások. Emellett számos egyháztörténeti tanulmány is elhangzott, Nagyszeben reformációjától a trianoni kérdéseken át, lelkészi életrajzokig, sok minden szerepelt az előadások között. Az előadók többek között a PRTA oktatói, kutatói és a  Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek munkatársai voltak.

A tudományos értekezéseken túl pedig október 10-én este, az Őszi Akadémiai koncert keretében a Református Ótemplomban Miklós Csongor és a Parlando Leánykar adott nagysikerű koncertet.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2704
Összesen 2009. június 2. óta : 40381896