Jövel Jézus, légy vendégünk!

Márton Gergely, 2023-10-24 10:35:49

152 m2 alapterületű új ebédlővel gyarapodott a Papkeszi Református Iskola. Régi vágyuk teljesült ezzel, hiszen a felújított és modernizált épületükhöz ez már nagyon hiányzott. Az átadóünnepségen áldást kért az intézményre, a diákokra, tanárokra Steinbach József püspök és Szabó J. Róbert esperes.

Két ütemben elkészült a Papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola új ebédlője. Az első ütemben a tervezett bővítmény alsó, étkezdét és melegítő konyhát tartalmazó udvarszinti épületrész valósult meg. A második ütemben került teljes befejezésre és berendezésre a melegítő konyha és az étkezde. Az első ütem 80 millió forintos beruházás volt, amihez az iskola évek alatt megspórolt 20 millió forintnyi önrésszel járult hozzá. A második ütem pedig 97 millió Ft-os, amivel teljes mértékben 2023-ra került befejezésre az építkezés. A forrást a Magyar Állam biztosította, a pályázat lebonyolítása a Dunántúli Református Egyházkerületen keresztül történt.

Az új épületszárny elkészült, a gyerekek már birtokukba is vették. Az ünnepélyes átadásra október 20-án került sor.

„Ujjongjatok az Úr előtt az egész földön! Szolgáljatok az Úrnak örömmel, vigadozva járuljatok színe elé!” Steinbach József a 100. zsoltár szavaival köszöntötte a megjelenteket. A Mindenható Isten áldását kérte az iskolára, mindazokra, akik az épületbe belépnek. Az Úr áldását kérte a gyermekekre, szülőkre, akik erre az iskolára bízták gyermekeiket, az iskola dolgozóira, a fenntartó gyülekezet életére és a település, Papkeszi lakosságára. Imádságában könyörgött az Úrhoz, hogy hozzon békességet ebbe a békétlen világba.

„Isten azonban olyan erős alapot épített, amelyet senki nem tud lerombolni” Szabó J. Róbert esperes Pál apostol Timóteushoz írt második levelének bátorító szavait hozta az ünneplőknek, majd ő is Isten áldását kérte az itt szolgálókra, gyerekekre, szülőkre.

Virágh Sándor, a fenntartó Papkeszi Református Gyülekezet lelkipásztora Isten iránti hálaadással szólt a megvalósult beruházásról: „Isten az, aki munkálta az akarást, a megvalósulást. Hálát adunk mindazokért, akik ebben részt vállaltak az anyagi támogatással, a szervezéssel, a biztatással az építkezéssel”. Úgy fogalmazott, hogy az új épületszárny tulajdonképpen egy étteremnek látszó templom, ahol imádkoznak a gyermekek. Az Úri imádságból merítve tudjuk, hogy Krisztus a kenyeret, (az Igét és az ételt) és a megbocsátást mindennapivá tette, ezen a helyen pedig, Isten kegyelméből a gyermekek élhetnek mindkettővel.

Ráczkevi Lajos polgármester arra mutatott rá, hogy az ebédlő nagyon régi vágya volt a közösségnek, nagy öröm az, hogy most megvalósulhatott.

Bollók Gyula, a Papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola igazgatója azt emelte ki, hogy történelmi időket élhettek meg az intézményben az elmúlt 15 év alatt. 2012-ben energetikai korszerűsítéssel újult meg az épület homlokzata, minden tantermet modernizáltak. Az éttermi szárny megvalósítása nagyon régi vágyuk volt, mivel a gyermekek étkeztetését csak az óvodában tudták megoldani. A megvalósult beruházással egy új közösségi teret is kaptak, ahol ünnepeiket, közös programjaik egy részét tudják megtartani. Köszönetet mondott Magyarország Kormányának, a Dunántúli Református Egyházkerületnek, a Veszprémi Református Egyházmegyének az anyagi és a lelki támogatásért, a megvalósításban résztvevőknek a munkájukért.

Dr. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője örömének adott hangot, hogy az elkészült beruházással az iskola és a település is gazdagodhatott. Kiemelte, az hogy korszerű, modern helyen étkezhetnek a diákok, az a fejlődésükhöz, gyarapodásukhoz is hozzájárul. „A Papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola töltse be azt a funkcióját, amit a megalapítói szántak, neveljenek olyan embereket, akik tenni tudnak majd a magyar hazáért, legyenek boldog emberek, éljenek egészségben, békességben, szeretetben” – mondta hozzátéve, hogy ez a megvalósult építkezés is bizonyítja az összefogás, a közös gondolkodás és cselekvés erejét.

Az ünnepségen énekszolgálattal vett részt az iskola énekkara, verses és zenés műsorral a művészetis diákok.

Az elkészült és birtokba vett épületben helyet kapott egy nagyobb étkezőhelyiség bútorokkal és egyéb berendezésekkel. Kialakítottak akadálymentes mosdót, melegítőkonyhát a szükséges konyhatechnikával, öltözőt, raktárakat összesen 152 m2 alapterületen. A beruházás tartalmazza továbbá a szükséges gépészeti és villanyszerelési munkákat is.

Az elkészült étkezőt közösségi és oktatási funkciókkal is felruházták, beszerzésre került egy interaktív kijelző a működéséhez szükséges szoftverekkel és egyéb tartozékokkal. Az épületrészt klímaberendezéssel szerelték fel.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6241
Összesen 2009. június 2. óta : 40385436