Az új diákotthon épületének szakmai elismerései

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2023-10-30 08:22:05

A Dunántúli Református Egyházkerület legnagyobb beruházását, a Pápai Református Gimnázium új internátusát szeptember 2-án adták át. A diákotthon épületére az építész szakma is felfigyelt, több publikáció készült a beruházásról, hazai és külföldi szakmai elismeréseket kapott az épület.

„Építészettörténeti dokumentumok alapján látható, hogy a város polgárai mindig nagy figyelmet fordítottak a református kollégium épületeire, támogatták a bővítéseket, megvitatták a terveket. A 19. század jónevű építőmesterei tűntek fel Pápán, s mindannyian praktikus alaprajzú és beosztású, az iskolaépület-építészeti hagyományhoz alkalmazkodó és a város romantikus lakóházaihoz stílusban és léptékben illeszkedő megvalósult / megvalósulatlan javaslatokkal álltak elő.
Így gondolkoztak a BIVAK studio építészei is, amikor a nagy iskolai hagyományokkal bíró pápai református kollégium (gimnázium) növendékei számára diákotthont terveztek. Az épület léptékében, tömegében alkalmazkodik és belesimul a későbarokk jellegű belváros architektúrájába.”
Így kezdi a Pápai Református Gimnázium internátusáról szóló cikkét a Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett OCTOGON architecture&design magazin. Uhl Gabriella írása sok színes fotóval itt nézhető meg.

„Edukatív értéket közvetítő, mértéktartó, puritán tervezői hozzáállás eredményeként valósult meg Pápa új diákotthona, mely tömegével és plasztikus vakolat-architektúrájával a városkép folytonosságába kíván illeszkedni. Az épületet a BIVAK építészeinek gondolataival mutatjuk be.”
Ez már az Építészfórum írásának a bevezetője. Itt a fotók mellett egy videó is bemutatja az épületet és környezetét.


Az internátus a Dél-dunántúli Építész Kamara az általa alapított Forbát Alfréd építészeti díjat nyerte el. Erről itt olvashatnak.

A hazai elismerések mellett a külföldi szakma is felfigyelt az épületre. a Bivak Studio tervezői munkáját a svájci BLT Built Design Award honorable mention díjjal ismerte el. A díjról bővebben itt olvashatnak.

Az Archello School Building of the Year idén, több mint 1000 pályamű közül a világ 12 legmeghatározóbb oktatási épületi közé válogatta a pápai kollégiumot. Erről bővebben itt.

Nemzetközi szakmai zsűri beválogatta gimnáziumunk diákotthonát a 2023-as MÉD (Média Építészeti Díja) gála döntőjébe. A magyar építészet legkiemelkedőbb és legizgalmasabb munkáit felvonultató gálára 78 épület közül került be a legjobb ötbe. Részletek itt.

November 5-ig zajlik egy online közönségszavazás is, ahol szintén versenyben van. Ezen az oldalon lehet szavazni a diákotthonra.

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4007
Összesen 2009. június 2. óta : 40383200