A Pro Pannonia Reformata díjas Dr. Vladár Gábor méltatása

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2023-11-03 07:17:54

A Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése a 2023. június 15-én, Körmenden tartott ülésének 17/2022. ET. számú határozata szerint, a Közgyűlés 2023-ban Pro Pannonia Reformata díjat adományozott Dr. Vladár Gábor teológiai professzornak, egyetemi tanárnak, az 1998-ban újraindult Pápai Református Teológiai Akadémia első dékánjának, majd rektorának, volt soproni lelkipásztornak. A díj átadására 2023. október 28-án került sor Tatán.
A díjazottat Steinbach József püspök méltatta.

Igei köszöntő

„…hogy felkészítse a szenteket a szolgálat végzésére, a Krisztus testének építésére, míg eljutunk mindnyájan a hitnek és az Isten Fia megismerésének egységére, a felnőttkorra, arra a nagykorúságra, amelyben elérjük a Krisztus teljességét.” (Efezus 4,12−13)

Áldjuk az Urat dr. Vladár Gábor rektor úrért, szolgatársunkért, aki bibliai értelemben szentként végezte a rá bízott szolgálatot, a Krisztus testének építését, gyülekezetében, a Pápai Teológián, az egész Dunántúlon és Református Anyaszentegyházunkban.

Elhívásában, felkészültségében, tudásában és odaszánásában, ugyanakkor józanságában, ízig-vérig reformátusságában és dunántúliságában kiformálódott Jézus Krisztus, valamint az Ő egyetemes evangéliuma, a nagykorúság, a teljességre vezető úton.

Életút

Tanulmányai

1952. január 6-án született Nyírmada községben. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában 1970-ben érettségizett.

1970-1974 között a Debreceni Református Teológiai Akadémián, 1974-1975-ben a Budapesti Református Teológiai Akadémián tanult. Az I. lelkészképesítő vizsgát 1975-ben, a II. lelkészképesítő vizsgát pedig 1976-ban tette le Budapesten.

1976/1977. tanévben az Egyházak Világtanácsa ösztöndíjával a Heidelbergi Egyetem teológiai fakultásán tanult tovább.

 

Gyülekezeti szolgálatai

Ezután a Dunántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában és a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeiben szolgált segédlelkészként.

Közben 1977-1982 között a Takácsi Református Egyházközség lelkipásztora volt.

1983-tól a Soproni Református Egyházközség választotta lelkipásztorává, 2022-ben innen vonult nyugdíjba, negyven év szolgálat után. Aktív, élő, buzgó, erős gyülekezet alakult itt szolgálata, valamint Felesége, Pataki Emőke építésztechnikus, hitoktató szolgálata nyomán. Közben megszervezte a Sopron környéki reformátusok lelkigondozását, többek között Kapuváron 1995-től a rendszeres istentiszteleteket.

A Pápai Református Egyházmegyében két cikluson át tanulmányi előadói tisztet töltött be, és egyházmegyei tanácsosként is szolgált.

Tudományos munkássága

Dr. Vladár Gábor teológiai hallgatóként írta meg első jelentősebb munkáját, egy ószövetségi bibliaismeret jegyzetet.

1993-ban Debrecenben szerzett teológiai doktori fokozatot, doktori dolgozatának címe: „A Róma 13, 1-7 kor és vallástörténeti háttere”.

1990-ben a Debreceni Református Hittudományi Egyetem a Bibliai Teológiai és Vallástudományi Tanszék tanárává választotta, 1995-ig a tanszék vezetője is volt. Ebben az időszakban hetente az egész országot átszelte a jövő lelkésznemzedék oktatásáért.

1997-ben a Dunántúli Református Egyházkerület elnöksége a leendő Pápai Református Teológiai Akadémia szervezésével bízta meg. Az 1998-as megalakulástól kezdve az Akadémia főigazgatója, dékánja, majd rektora, az Újszövetségi Tanszék vezetője, 2009-től az Akadémia Biblikus Intézetének vezetője és tanára.

1999-ben kapott egyetemi tanári kinevezést.

Dr. Vladár Gábor segítette az 1983-ban kiadott Bibliai fogalmi szókönyv létrejöttét. 1990-ben több évfolyam számára írt hittankönyveket. Az 1993-ban megjelent Keresztyén bibliai lexikonba mintegy 150 szócikket írt. A revideált új fordítású Biblia újszövetségi szövegrevíziójában (2009–2014 között) elsődleges szerkesztőként vett részt, az istentiszteleti szempont szem előtt tartásával. Kálvin újszövetségi kommentárjainak magyar kiadásában, valamint az Evangéliumi Harmónia fordításának revíziójában is részt vett.

Teológiai tanulmányai és cikkei jelentek meg a Református Egyház, a Confessio, a Theológiai Szemle, a Reformátusok Lapja, a Dunántúli Református Lap című folyóiratokban.

Számos jelentős konferencián tartott előadást. Rendszeres előadója volt a Dunántúli Református Lelkésztovábbképző alkalmainak, a Dunántúli Református Egyházkerület által szervezett rétegtalálkozóknak és a Dunántúli Református Akadémiának.

2021 augusztusában a Doktorok Kollégiuma elnökéül választotta. Korábban mint a Doktorok Kollégiuma újszövetségi szekciójának elnöke évről évre a hazai és nemzetközi szakirányú teológiai kutatási problémák és eredmények aktualitásait tűzi ki a szekcióban folyó munka témáiként.

Díjak, kitüntetések

2003-ban Károli Gáspár díjban részesült.

2009-ben Sopronért érzett elkötelezettsége, a város szellemi életében betöltött szerepe, több évtizedes gyülekezetépítő és -gyarapító lelkipásztori szolgálata, a hazai református teológiai oktatás pápai újraindítása, országosan is elismert magas színvonalú hitoktatói, hittudományi tevékenysége elismerésenként Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Pro Urbe Sopron díjat adományozta Dr. Vladár Gábornak.

2011-ben A Doktorok Kollégiuma Aranygyűrűs teológiai doktor címet Dr. Vladár Gábornak ítélte. A díjat 2011. november 18-án a Zsinat ülésén ünnepélyes keretek között adták át.

2017-ben kimagasló tudományos, oktatói és lelkipásztori munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült.

2022-ben a Pápai Református Teológiai Akadémia Szenátusa az Akadémia oktatói-nevelői céljainak megvalósításában nyújtott kiemelkedő és áldozatos munkásságáért emlékplakettel tüntette ki, az intézmény egyúttal professor emeritus címet is adományozott neki.

 

Értékelése

Dr. Vladár Gábor biblikus teológusként az elméleti felkészültséghez való ragaszkodás mellett is mindig a gyülekezet, az igehirdetés, a református keresztyén bizonyságtétel hasznát, Isten országának építését tartotta és tartja szem előtt, és ez jelent meg a gyakorlati teológiának alárendelt teológiai oktatásról megfogalmazott elképzelésében is.

Dr. Vladár Gábor úgy tudós, hogy áldott gyülekezet lelkipásztor és megszólító igehirdető, aki a terepen mutatta meg a tudomány gyakorlati hasznát, nemcsak a soproni és kapuvári gyülekezetekben, hanem szerte a Dunántúlon.

 

A Pápai Református Teológia újraindításának meghatározó személyisége Dr. Vladár Gábor rektor úr.

Hálásak vagyunk az Isten akkori eszközeiért, dr. Márkus Mihály püspök úrért, és dr. Vladár Gábor rektor úrért, akik nélkül nem lenne ma Pápán lelkészképzés, illetve nem lenne Pápai Református Teológiai Akadémia, amely több területen folytat képzéseket és továbbképzéseket.

Köszönjük hűségüket, az idők jeleit felismerő, odaadó küzdelmeiket.

Kiemeleten köszönjük Istennek dr. Vladár Gábor rektor úr évtizedes vezetői szolgálatait, aki Teológiánkat magas szintű tudományos intézménnyé, ugyanakkor egyházkerületünk teológiai és szellemi központjává és lelki közösséggé formálta, a református dunántúliság bázisává építette.

Nem csak professzora, rektora, hanem közvetlen hangú atyai tanácsadója is a Pápán tanuló teológusoknak.

 

Dr. Vladár Gábor személyisége tekintélye vitathatatlan.

Óriási tárgyi tudása, összefüggéseket látó rendszerző képessége, józansága, ugyanakkor Jézus Krisztusba vetett reménysége mindannyiunk számára igazodási pont; szava, tanácsa, határozott, de szeretettel teli iránymutatása megkerülhetetlen. Dr. Vladár Gábor Jézus Krisztus hűséges szolgája, Református Anyaszentegyházunk és dunántúli reformátusságunk tanítója, példaadó őrállója, fáradhatatlan munkása.

Áldjuk az Urat dr. Vladár Gábor rektor úrért, szolgatársunkért, aki bibliai értelemben szentként végezte a rá bízott szolgálatot, a Krisztus testének építését, gyülekezetében, a Pápai Teológián, az egész Dunántúlon és Református Anyaszentegyházunkban. Áldjuk az Urat Feleségért is.

Elhívásában, felkészültségében, tudásában és odaszánásában, ugyanakkor józanságában, ízig-vérig reformátusságában és dunántúliságában kiformálódott Jézus Krisztus, valamint az Ő egyetemes evangéliuma, a nagykorúság, a teljességre vezető úton.

 

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2853
Összesen 2009. június 2. óta : 40382045