Öko-kikötő ifjúsági programsorozat a veszprémi Kálvin parkban

Závodi Zsuzsanna, 2023-11-07 07:37:01

Öko-Kikötő címmel rendezett a Veszprém Kálvin János parki református gyülekezet három napos eseménysorozatot a Kálvin parki templomban és a Pannon Egyetem Pannon-közterén közösen a Resonate Global Mission (Visszhang Világmisszió) nevű szervezet képviselőjével, Ivan K. Santoso indonéz református lelkésszel és a Michigan-i Calvin Egyetem ösztöndíjas hallgatójával, Grace Cheong-gal.

Október utolsó hétvégéjére eső programsorozat elsősorban a középiskolásokat és az egyetemistákat szólította meg, de a záró rendezvényen a családok, a különböző generációk együtt ünnepeltek az istentiszteleten és közösségi programokon.

A rendezvény első napja – amely október 27-én a délutánt és esti órákat ölelte magába – a közismert Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! jelmondat szellemében telt. A 40-50 fős ifjúsági találkozón magyar és amerikai előadók interaktívan, játékos módon mutatták be, mennyire fontos, hogy jó sáfárok legyünk ott, ahol élünk: „rajtunk is múlik a természet értékeink megőrzése, a környezettudatosság, figyeljünk Isten útmutatásaira és aszerint bánjunk az ajándékba kapott földdel”- mondta Grace Cheong.

Grace Cheong a három napos rendezvény vendége és előadója volt az Egyesült Államokból, azon belül is Grand Rapids-ból, a Calvin Egyetemről, aki az ősz során egy szemesztert Budapesten tanul. Izgalmas Kahoot vetélkedővel és személyes amerikai tapasztalataival invitált minden jelenlévőt a további vidám beszélgetésre.

Az Ökogyülekezeti Mozgalom egyik alapítója, Szűcs Boglárka tanár gondolatai szerint csak akkor indulunk el a változás útján, ha a komolyan vesszük a Biblia tanítását és a tudományalapú gondolkodást is, és például megtanuljuk azt, hogy egyes anyagok hány száz év alatt bomlanak le környezetünkben.

Az újrahasznosítás szórakoztató, újszerű lehetőségét kínálta a papírmasé készítés, ahol az „Égig-érő kezek” motívumát készítették el nagy élvezettel lányok és fiúk egyaránt. Az újrahasznosítás szinte végtelen számú kézműves lehetőségeiről Kompán Julianna, hitoktató adott ötleteket.

Az ifjúsági találkozó – amely a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg – fő céljának a közösségteremtést, a teremtett világért való közös felelősség erősítését tűzte ki.

A programsorozat második napján a Pannon Egyetem közösségi termében külföldi egyetemistákkal folytatódott az Ökokikötő játékos programja.

A záró napon, október 29-én ünnepi istentisztelet keretében Ivan K. Santoso, indonéz református lelkész hirdette Isten igéjét Izráel népének honfoglalásáról. Majd lelkiségi workshopok keretében az úton levés, a természet-közelség áldásainak tapasztalatait osztották meg a résztvevők. A labirintusban belső és külső utazása is lehetőség nyílt. Ám nemcsak a közös út lehetőségéről volt szólt, hanem arról az örömről is, hogy testvérként az ember otthonlétre is hivatott – több tízezer kilométert áthidalva ezt támasztotta alá a hétvége. Az ünnepi együttlét a vendégek és a gyülekezeti családok batyus ebédjével ért véget.

A közösségi együttműködésre való nyitás, a bibliai „otthonlét” szép dimenziójának képe köszönt vissza a református program szimbolikus címében is, amely a nyári gyermekhét folytatása volt: Kálvin parki kikötő. Megérkezni, otthon lenni, „kikötni” csak ott lehet, ahol minőségi idő és tér köt minket össze, ahol elfogadás van, azok között, akik fontosnak tartják a szolidaritást.

A gyülekezet közössége elmondhatta, hogy a Kálvin parki református templom egy csodás kis „sziget”, egy „oázis”, ahol mindig jó kikötni: nemcsak menedék az élet viharaiban, és tornya akár egy világítótorony mutatja a jó irányt, hanem testvéreket és barátokat kínál. Ebben az önfeledt és tartalmas három napban ezt élték át a részvevők.

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 03., Friday,
Tímea , Irma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5174
Összesen 2009. június 2. óta : 40384369