A legnagyobb ajándék Isten szeretete

Márton Gergely, 2023-11-28 13:02:01

Kárpátaljai óvodások karácsonyi kívánságait teljesítik idén is Veszprém megyei társaik. Négy óvoda a Magyar Református Szeretetszolgálat „Kívánságlista” programját kiegészítve 102 kárpátaljai kisgyermeknek teszi szebbé a karácsonyát. A névre szóló ajándékokat Steinbach József püspök jelenlétében a Csillagkert Balatonarácsi Református Óvodában adták át november 22-én a Szeretetszolgálat munkatársainak.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os fennállása óta évente több tízezer rászorulót támogat Kárpát-medence-szerte, mely szolgálathoz évről-évre adományozók ezrei csatlakoznak. Az adventi időszakban több adománygyűjtést is hirdet az Alapítvány. A Kívánságlista program keretében 1358 hazai mélyszegénységben élő gyermek karácsonyi kívánságát válthatták valóra az adományozók november folyamán. A Veszprémi Református Egyházmegye a kezdeményezést kiegészítve 102 kárpátaljai óvodás karácsonyát igyekszik szebbé tenni.
A határon túli Tiszaágtelek, Badaló, Szolyva és Gút települések óvodásai papírlapon juttatták el „karácsonyi angyalaiknak”, hogy milyen játéknak örülnének a legjobban, a Veszprém megyei Balatonalmádi, Balatonarácsi és Balatonfüredi Református Óvodákba, valamint az Alsóörsi Napraforgó Óvodába járó gyermekek és családjaik pedig valóra váltották a kárpátaljai gyermekek álmát.

A kezdeményezés zárásaként november 22-én a Csillagkert Balatonarácsi Református Óvodában adták át az ajándékokat a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársainak, hogy azokat az alapítvány még karácsony előtt eljuttathassa Kárpátaljára.

Az óvoda fenntartójaként a gyülekezet lelkipásztora, Császár Attila elmondta, hogy krisztusi feladat segíteni a rászorulókon, így amikor Dr. Kálmán Csaba, a Szeretetszolgálat kurátora megkereste őket ezzel a kéréssel, akkor ő és az óvoda vezetője, Szabadi Edit rögtön igent mondtak. Örömmel tapasztalta, hogy a szülők is azonnal bekapcsolódtak a kezdeményezésbe, a szolyvai óvodások kívánságlistáját igazából ők teljesítették. „Segíteni mindig akkor kell, amikor kérik, és nem akkor, amikor éppen van rá idő. Mi örömmel vettük a tavalyi felkérést is és az ideit is. Ez egy lehetőség arra is, hogy kapcsolatot építsünk ki az ottani intézménnyel. Szabadi Edit igazgatónkkal azt tervezzük, hogy valamikor jövőre megpróbáljuk személyesen is meglátogatni őket” – mondta. Ezt erősítette meg Bátki Dávid balatonfüredi lelkipásztor is, aki Berki-Szabó Melindával, a Balatonfüredi Református Óvoda vezetőjével vett részt az eseményen. Ők a Tiszaágteleki Égigérő Református Óvodának küldenek csomagokat. A szülők és a gyerekek is örömmel vették a kezdeményezést, hamar összegyűjtötték a listán szereplő ajándékokat. Mellettük még a Balatonalmádi Nádas Református Óvoda valamint az Alsóörsi Napraforgó Óvoda közössége teljesíti a kívánságokat.

 „Messze lévő nagyon szegény gyerekeknek” – hangzott a gyerekek válasza arra a kérdésre, hogy tudják-e, kinek gyűjtötték az ajándékokat. Az óvónők elmondták, hogy a kicsikkel beszélgettek a kárpátaljai társaik helyzetéről, szeretettel gondolnak rájuk.

Az átadóünnepségen Steinbach József püspök a gyerekeknek elmondta, hogy az ajándékokat nagyon messzire viszik. Megköszönte nekik, hogy az Istentől való szeretettel a szívükben gondoltak a szegénységben élő gyerekekre: „Egy híd képződik azzal, hogy a ti szereteteteket elviszik a messze élő gyerekeknek, valójában az ajándékokkal Isten szeretetét adjuk tovább” – mondta az ovisoknak Steinbach József kiemelve, hogy a legnagyobb ajándék Isten szeretete.

Steinbach József, aki egyébként másnap utazott püspöktársaival több napra Kárpátaljára, elmondta, hogy Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökével folyamatosan tartják a kapcsolatot. 83 gyülekezet van Kárpátalján – óvodákkal, iskolákkal, idősotthonokkal – 73 lelkipásztor, akik családjukkal együtt hűségesen kitartanak. Ebben a helyzetben a magyar reformátusságnak, a Kárpát-medencei Református Egyháznak – amely Trianont legyőzve öleli magához a világ magyar reformátusságát – rendkívül fontos szolgálata, hogy őket erősítse. Ezt szolgálja ez a kezdeményezés is. Az ajándékozáson túl fontos az anyaországi gyerekeknek megtanítani, hogy tőlünk messze, Kárpátalján is élnek magyarok, vannak lelkészek, gyülekezetek és ugyanolyan óvodások, mint ők; hogy értsék, mit jelent magyarnak és magyar reformátusnak lenni, és hogy mit jelent másoknak adni. Steinbach József megköszönte a szeretetszolgálat munkáját, amely szerinte minden területen emberfeletti, hiszen egyaránt helytáll az anyaországban és a határon túli magyarok közt, vagy épp a világ bármely pontján, ahol krízishelyzet van.

Dr. Kálmán Csaba alsóörsi lelkipásztor, a Szeretetszolgálat kurátora elmondta, hogy ez az akció a személyessége miatt különleges. Az ottani gyerekek kívánságlistát írtak, így az ovisok konkrét személyeknek készítették a csomagot, és üzenetet is küldtek nekik, hogy érezzék, az anyaországi társaik gondolnak rájuk. Külön megható, hogy az óvodák munkatársai is küldenek ajándékokat kollégáiknak. Azt is elmondta, hogy a csomagok mellett élelmiszersegélyeket is visznek, mert mindegyik kiválasztott intézmény önálló konyhát tart fenn, ahol nem csak a gyerekekre, de a falu lakosságára is főznek.

Az átadóünnepségen műsort adott az óvoda énekkara és a gyerekek is. Az ajándékokat december elején juttatják el a szolgálat munkatársai Kárpátaljára.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 29., Monday,
Péter napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 505
Összesen 2009. június 2. óta : 40328253