18. Székesfehérvári Adventi Jótékonysági Est

Márton Gergely, 2023-12-06 07:12:33

Nagykorú lett a székesfehérvári Adventi Jótékonysági Est sorozat. A Pro Pannonia Reformata díjas Prekrit Judit szervezésében létrejött 18. ökumenikus alkalom bevételével idén a Kárpátaljai Református Egyházkerület „Mandulafa” Idősek Otthonát és a Munkácsi Szent Erzsébet Karitászt támogatják. A december elsejei est fővédnökei Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke és Spányi Antal, Székesfehérvári katolikus megyés püspök voltak.

December elsején ismét megtelt a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház nagyterme. A jótékonysági kezdeményezéshez Székesfehérvár és a megye számos szervezete, oktatási intézménye és egyesülete csatlakozott. Az est házigazdái, Bátor Anna Daniela és Takács Bence Ervin elmondták, hogy a jótékonysági estet megelőzve több mint 300 cipősdoboz ajándék gyűlt össze. Az esten befolyt adományt pedig a nehéz helyzetben lévő Kárpátaljai Református Egyházkerület „Mandulafa” Idősek Otthonának és a Munkácsi Szent Erzsébet Karitásznak juttatják el.

Spányi Antal, katolikus megyés püspök köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a karácsonyi készülődés sürgés-forgásában hajlamosak vagyunk elfelejteni advent igazi lényegét: az Úr érkezésére való várakozást. Isten megígérte a Szabadító érkezését, hogy mi újra tudjunk szabadon és bűntelenül, Istennel és egymással szeretetben élni: „Az élet valójában az elejétől kezdve advent, várjuk az Úrral való találkozást”. Ha az Istent várjuk – idézte a püspök – akkor tegyük azt, amit Isten tanít nekünk, amit kinyilatkoztatott az egyházain keresztül. Próbáljuk meg szeretni Istent és egymást. Ezt a szeretetet példázza az, hogy Székesfehérváron évről évre összefognak a szervezetek azért, hogy segítsék a rászoruló nemzetrészeket.
„Amit itt, ma este teszünk, az kedves az Istennek. Áldás lesz rajta és örömöt fog csalni azoknak a szívébe, akikhez eljut majd az adomány” – mondta Spányi Antal.

Steinbach József püspök Pál apostol efezusiakhoz írt levelének ötödik részéből idézett: „Legyetek Isten követői”. Napjaink kaotikus időszakában elevenünkbe vág a kérdés, hogy milyen értékrendszer szerint élünk, milyen irányt határozunk meg? Döntő és nagyon fontos adventi üzenet, hogy a szakadékba vezető hamis példák követése helyett Isten követése az egyetlen, biztos megoldás a megérkezés felé, aki Jézus Krisztusban megmutatta nekünk, hogy Ő az út, az igazság és az élet.

A püspök megköszönte a szervezőknek, a jelenlévőknek, a fellépőknek, hogy Istent követőként, a szeretet konkrét cselekedeteiben is megmutatkozik a hitük.
Steinbach József elmondta, hogy rendszeres a kapcsolattartás a kárpátaljai egyházzal. Felidézte, hogy novemberben két napot töltött ott püspöktársaival, hogy erősítsék az ottani lelkipásztorokat. „Közel nyolcvan lelkipásztorunk és családjuk ebben az emberfeletti helyzetben helyt áll. Én megrendültem, megalázkodott bennem a lélek. Bírnám-e úgy, mint ők? Van-e olyan hitem és hűségem, mint nekik?” – zárta gondolatait Isten áldását kérve a kárpátaljai testvérekre és a rájuk gondoló székesfehérváriakra.

Köszöntötte az estet Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Beszédében a hűségről és a felelősségről szólt. A székelyföldi származású elnök kiemelte, hogy ma az egész világ magyarságának Kárpátaljára kell figyelnie. „Ha felelősséggel és hűséggel fordulunk egymás felé, kinyújtjuk kezeinket egymás felé, akkor keblünkre ölelhetjük a Kárpát-medencét”.

Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület presbiteri főjegyzője hálatelt szívvel köszönte meg azt, hogy nem hagyják magukra a kárpátaljai testvéreket, azokat, „akik magukra maradtak odahaza, akiknek gyermekei elmenekültek, akik nélkülöznek, vagy az öregek otthonában betegágyon fekszenek”. A főjegyző elmondta, hogy tőlük telhető módon mindent megtesznek értük, próbálják enyhíteni a gondjaikat, de ezt a szolgálatot nem tudnák végezni az itteniek támogatása nélkül. Mindannyiunknak Isten felé kell fordulnunk imádságban, hogy mihamarabb vége legyen a háborúnak, hogy a fiak hazatérhessenek, mert igazi karácsony csak akkor lehet, ha a családok együtt ünnepelhetik meg. Köszönetet mondott az est fellépőinek, és külön Prekrit Juditnak, aki hűséggel és szeretettel szervezi évek óta a jótékonysági alkalmakat. Megköszönte Steinbach József püspöknek, hogy töretlenül figyelemmel kíséri és segíti a kárpátaljai testvérek ügyét.
Áldott adventet kívánva kérte Isten áldását mindnyájukra.

A szervezők idén is gazdag és színes programot állítottak össze. A háromórás est kiváló produkcióinak sorát a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda énekkara, illetve a Talentum Református Általános Iskola énekkara nyitott meg. Fellépett többek között Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész operaénekes, valamint Szvorák Katalin Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas énekművész, a Misztrál Együttes, Nyisztor Ilona és énekegyüttese. Felléptek fiatal tehetségek, néptáncosok, népzenészek. Az est végén hagyományosan az „Igére hangolva” református zenekar kíséretében hangzott el az „Ó jöjj, Ó jöjj üdvözítő” kezdetű adventi ének.

A jótékonysági est zárásaként bejelentették, hogy az idei gála is sikerrel zárult, hiszen összesen 1 millió 452 ezer forintnyi támogatás gyűlt össze a kedvezményezett intézmények javára.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 29., Monday,
Péter napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 608
Összesen 2009. június 2. óta : 40328356