Püspökkenyér – 150

Márton Gergely, 2023-12-31 06:56:47

Három egyház püspökei beszélgetnek aktuális kérdésekről. Ennyi röviden a 2011-től sugárzott műsor leírása. Nem terveztek vele hosszú távon, de december 31-én már a 150. részhez érkezik a Magyar Televízió vallási szerkesztőségének ökumenikus beszélgető műsora.

2011-ben fogalmazódott meg a Duna Tv-nél, hogy induljon Világnézet címmel egy sorozat. Ennek az egyik darabja lett a Püspökkenyér, ami azóta is műsoron van. A formátum lényege, hogy egy asztal mellé ülnek különböző egyházak vezetői, aktuális témákról beszélgetnek, szabadon reagálnak egymás felvetéseire, akár vitatkozva is a másikkal.

A műsorban az évek alatt jónéhány hazai egyházi vezető is vendégeskedett, többek között 70 adáson át Beer Miklós váci megyéspüspök volt a beszélgetőtárs. Jelenleg három állandó szereplője van: műsorvezetői és beszélgetőtársi minőségben Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolita, és Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, aki a kezdetek óta mind a 150 részben szerepelt.

A beszélgetők a témákat úgy alakítják, hogy közéleti és tisztán vallási kérdéseket is megvitassanak. Tudatosan kerülik a direkt politikai témákat, ugyanakkor véleményt mondanak társadalmunkat leginkább érintő aktuális kérdésekről, így például európai ügyekről, a szegénységről, az oktatás- vagy éppen az egészségügy helyzetéről, háborúkkal terhelt világunkról.

Fabiny Tamás korábban elmondta, hogy az egyházi és a világi téma közti határ nehezen meghúzható. Az egyház benne él a társadalomban, és mindig van valami olyan kihívás, amiről szólni kell, amihez reflexiót kell fűzni, amivel kapcsolatban az egész világ gondjait is meg kell szólaltatni.
A műsor sikerét Kocsis Fülöp abban látja, hogy az ökumenikus összetartás, annak a megjelenése nemcsak vonzó az emberek számára, hanem vágynak is rá. A szereplők között baráti a kapcsolat és hiteles ez az ökumenikus megszólalás.
Steinbach József 2021-ben, a műsor tízéves jubileuma alkalmából annak a fontosságát emelte ki, hogy az egyház közérthetően és az aktuális események között is hitvallóan tudjon megszólalni, és a Püspökkenyér erre ad bizonyosságot. Soha nem aktuálpolitikáról beszélgetnek, hanem évezredes üzenetről, örök üzenetről, amely a mostani helyzetben is meg akar szólalni általuk. A püspök nem csak a református egyházat képviseli a műsorban, hanem a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnökeként olykor a tizenkét tagegyházat is. Kiemelte, hogy most annak van itt az ideje, hogy Jézus Krisztusban megerősödve közösen hirdessék az Evangéliumot – ez a műsor ezt erősíti.

A visszajelzések igazolják, hogy van erre igény. A Püspökkenyérnek az évek alatt állandó törzsközönsége alakult ki, ami most már nemcsak a szűkebb egyházi közegből tevődik össze.

A 150. adás felvétele után az MTVA székházában rövid ünnepséget tartottak a Duna TV munkatársaival.  A három püspök Barlay Tamás felelős szerkesztővel, Hídvégi Igor rendezővel, Nagy Evelin gyártásvezetővel és a felvételt készítő stábbal együtt ünnepelte meg az elmúlt 12 évet. A torta mellett igazi püspökkenyérrel ünnepeltek a felvétel végén, amit Steinbachné Cenkvári Klára és egy almádi gyülekezeti tag, dr. Rákos Gabriella sütöttek, és a stáb nagy dicséretek között fogyasztott el.
A jubileumi Püspökkenyér december 31-én, 09:05 órakor kerül adásba az M5 műsorán.
(Az adások a mediaklikk.hu/musor/puspokkenyer weboldalon és a Bizony, Isten! YouTube-csatornán visszanézhetőek.)


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 29., Monday,
Péter napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3523
Összesen 2009. június 2. óta : 40331272