Mesemaraton Dadon

Sárköziné Csonka Zita, 2013-03-21 04:00:00

Iskolánk, a Dadi Református Egyházközség Általános Művelődési Központja szereti az újszerű, tartalmas programokat, még ha többletmunkával járnak is. Ezért van nálunk EGÉSZSÉGNAP, MAGVETŐ- ÉS ARATÓTÁBOR, ANYANYELVI HÉT, KORCSOLYÁZÁS, KUTATÓK ÉJSZAKÁJA iskolában alvással és MESEMARATON.

A 2009-ben elindított program folytatásaként Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór és Arany János után az idén, születésének 150. évfordulója emlékére Gárdonyi Géza műveiből szervezett maratoni felolvasást a székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubja. Ez alkalommal is csatlakoztunk a rendezvényhez 2013. február 19-én.

 

A tavalyi sikeren felbuzdulva előre beterveztük éves programunkba ezt a rendhagyó irodalomórát. Az alsó tagozatosok most Gárdonyi meséivel ismerkedhettek meg. A felsősökkel interaktív táblára kivetített részleteket olvastunk A láthatatlan ember című regényből.

 

A közös felolvasásnak összekapcsoló ereje van. Jó volt látni, hogy családias kis közösségként az egész alsó, illetve felső tagozat elfért egy-egy tanteremben, ahol néhány tálka egészséges csemegével (felszeletelt alma, répa, dió, mogyorós gabonapehely) tettük még emlékezetesebbé az órát. Mindenkinek névre szóló szép könyvjelzőt is adhattunk emlékül a szervezők jóvoltából. (Köszönjük!)

 

Arra is jó volt gondolni, hogy nemcsak Dadon, hanem az egész világon olvastak velünk együtt magyarok ezen a napon. Erdélyen kívül Kárpátalján, Felvidéken, sőt Belgiumban, Hollandiában is voltak emberek, akik könyvet vettek a kezükbe Lászlóné Varga Judit kezdeményezésére.

 

2011-ben 4 országban 47 településen 6000 fölötti résztvevő olvasott, tavaly már 7 ország, 115 település 16.183 olvasója vett részt a nagy közös olvasásban.

 

Ez a mozgalom összekapcsolja a világ magyarjait, segít nemzeti kultúránk ápolásában, ráirányítja a figyelmet a helyi kis közösségekre és irodalmunk nagy alakjaira. Arra biztatok minden iskolát, könyvtárat, tanárt, tanítót és magánembert, csatlakozzon ehhez a nagyszerű rendezvényhez.

Jövőre, február 18-án Móricz Zsigmond művei következnek. Olvassunk együtt még többen!

 Forrás: Tatai Református Egyházmegye honlapja

 

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 16., Thursday,
Mózes , Botond napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5999
Összesen 2009. június 2. óta : 40565588