Közös zsinatra készül Kárpát-medence reformátussága

, 2013-03-23 04:00:00

A Magyar Református Egyház közös zsinatának előkészületeiről, a Kassa – Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat református programjairól és a 2014-re tervezett kiemelt eseményekről is egyeztetett hétfőn és kedden Mályiban idei első tanácskozásán a Generális Konvent elnöksége.

Április végéig valamennyi részegyház meghozza azokat az előzetes intézkedéseket, amelyek a2009 óta első ízben összeülő közös alkotmányozó és törvényhozó testület június 28-ra tervezett üléséhez szükségesek. Az ünnepi tanácskozás napirendjén, a Generális Konvent tavalyi szombathelyi ülésének határozata nyomán, a Heidelbergi Káté megjelenésének 450. évfordulója alkalmából elkészült új magyar fordítás elfogadása mellett a közös alkotmány néhány ponton szükségessé vált módosítása szerepel. Ekkor válhat a Magyar Református Egyház tagjává a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház is, így négy évvel ezelőtti megalakulása óta második alkalommal bővül és teljesedik ki az együttműködő egyházak közössége.

Az elnökség döntött arról, hogy a közös zsinat júniusi ülésére jelenik meg a Heidelbergi Káté ötnyelvű díszkiadása, a Kálvin Kiadó gondozásában, továbbá egy jubileumi ünnepi kiadvány, egy magyarázatos és egy mindennapos használatra szánt változat készül.

A református egység létrejöttének május 22-én ünnepelt évfordulójához kapcsolódóan a dátumhoz legközelebb eső vasárnap, idén május 19-én, Pünkösdvasárnap ünnepeljük a Magyar Református Egység Napját. Az évfordulóhoz kapcsolódó, hagyományosnak tekinthető kiemelt rendezvények egy héttel később, május 24-26. között kerülnek sorra: a tizedik alkalomhoz érkező Református Zenei Fesztivál, a Szeretethíd elnevezésű Kárpát-medencei református önkéntes napok, valamint a Budapesten, a száz éves születésnapját ünneplő Városligeti fasori református templomban május 26-án 17 órától megtartott ünnepi istentisztelet, amelyet a televízió is közvetít majd.

A közelgő események között a megbeszélésen szóba került, hogy Kassa viseli 2013-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet. A hivatalos programban azonban nem jutott tér az egyházi és azon belül a magyar református kulturális értékek megjelenítésére. A Tiszáninneni Református Egyházkerület és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház közös szervezésében a Generális Konvent támogatásával ezért a hivatalos programtól függetlenül rendezik meg június 14-16. között – a 2011-ben Tokajban megszervezett Északkeleti Református Találkozó mintájára – a KASSA-ÉRT elnevezésű fesztivált, az őszi hónapokban pedig több, egy-egy estét betöltő előadást terveznek.

Az elnökségi ülésen elhangzott, hogy 2014 több szempontból jelentős esztendő lesz:ekkor érnek véget a Kálvin Emlékévek és ebben az esztendőben lesz öt éve a Magyar Református Egyház újbóli létrehozásának. A tanácskozáson döntés született a Magyar Reformátusok Világtalálkozójának megrendezéséről 2014-ben, amely a részegyházak által szervezett programokat öleli majd fel, májusban pedig nagyszabású központi ünnepség ad majd lehetőséget egyházunk sokszínű szolgálatának és közösségeinek bemutatkozására és a találkozásra.

A Generális Konvent elnökségének üléséről szóló teljes beszámolót elolvashatja a www.reformatus.hu oldalon.

Forrás: www.reformatus.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 16., Thursday,
Mózes , Botond napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 9491
Összesen 2009. június 2. óta : 40569081