Szeretetben összefogva egymásért! - Projektnyitó rendezvény a nagykanizsai református templomban

Hella Ferenc, 2013-03-25 04:00:00

A Nagykanizsai Református Egyházközség egy nagyon fontos állomásához érkezett. Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program „A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése” pályázat keretében 40 303 216 forint vissza nem térítendő támogatást nyert, hogy integrált szolgáltatások nyújtásával segítse a nagykanizsai és a gyülekezeti körzethez tartozó családok önsegítő képességének kibontakozását. 

A projekt keretében megvalósuló programok, szolgáltatások több pillérre épülnek: tanácsadások, célorientált és folyamatos, rendszeres foglakozások és egyéb rendezvények segítik a hasznos és sikeres megvalósítást. 

A pályázati támogatással megvalósuló projekt tizenhat hónapon keresztül fut majd, amellyel minél több emberhez, családhoz szeretnénk eljutni. Bízunk abban, hogy sok résztvevője lesz a foglalkozásoknak, a tanácsadásoknak, amelyek között lesz jogi tanácsadás, gyermekgondozásból visszatérő szülők számára munkavállalási tanácsadás, családi életre nevelést segítő rendszeres foglalkozás, kommunikációs és párkapcsolati tréningek, főzőtanfolyam, baba-mama kör, családi nap és fórumok a munkavállalók és munkáltatók részére. A programok, foglakozások megvalósítsa közben azok számára, akik igénylik, gyermekfelügyeletet is biztosítunk.

Mitől lesz más ez, a mi programunk, azokhoz a projektekhez, programokhoz képest, amelyek velünk egyszerre indultak, vagy velünk párhuzamosan futnak? — fogalmazódhat meg a jogos kérdés a kedves olvasóban. Azok számára, akik már megfordultak gyülekezetünkben, akik ismernek bennünket, reformátusokat, azok értik, hiszen minden alkalommal érezhetik, hogy jó itt lenni; mert igazi szeretetközösséget alakított ki közöttünk Isten Szentlelke. 

 

Szolgálatunkat az jellemzi, hogy értékteremtő és értékmegőrző tevékenységünket úgy végezzük, hogy azzal egy szebb és nemesebb jövőt teremtsünk gyermekeink és unokáink számára. Ezt a szemléletet szeretnénk adni mindazoknak, akik eljönnek közénk és, hogy tapasztalják meg azt az erőt, amit Isten jelenléte ad, azt a szabadságot és biztonságot, melyet ő biztosít számunkra. 

 

A projektnyitó rendezvényen a jelenlévőket köszöntötte Cseresnyés Péter városunk polgármestere, országgyűlési képviselő. Örömét fejezte ki, hogy meghívást kapott a rendezvényre, és egyúttal sok sikert kívánt a programok megvalósításához. 

A református gyülekezet Csillagfény Kórusának énekszolgálata ismét szívet-lelket melengető volt. Amióta kórusunk működik, alkalmaink, rendezvényeink ünnepélyesebbek lettek. Köszönjük a kórustagok és a kórusvezetők kitartó munkáját.  

Farkas Eszter, gyülekezetünk hittanosának versmondása mindig csodálatra indít, hogy ilyen fiatalon érti és át tudja a vers üzenetét.

 

Vendégünk volt Szászfalvi László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő. Előadását Krihó Éva Virág gyülekezetünk presbitere foglalta össze: 

 

Szeretetben összefogva egymásért!

 

Egy példával kezdődött Szászfalvi László, országos képviselő előadása egy kosárról, amit már nem lehetett használni, mert kiszakadt a közepe. Így van ez a mi életünkben is; fut velünk a szekér, annyi dolgunk van, hogy időnk sincs, hogy észrevegyük: hiányzik életünk közepe. Úgy látszik, a „Szétdobáló” uralkodik körülöttünk, a „Diabolos”, ahogy a görögök mondják. Ez a mi világunk. 

 

Ez a mi világunk? Aki hisz Istenben és Jézus megváltó kegyelmében, ismer egy másik látásmódot, egy másik igazságot. A hit látásával tudunk egy másik valóságról, az élet közepéről, ami nem más, mint Isten szeretete. Isten szeretete abban nyilvánult meg, hogy elküldte egyszülött Fiát, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem öröké élete legyen (János 3.16).

 

Isten szeretete a világ középpontja, életünk lényege, mindenek középpontja. A Krisztus szeretetéből táplálkozó emberi szeretet az, ami építeni tud. Ebből a szeretetből táplálkozva tudunk minden szétdobáló erő, és nehézség ellenére összefogni, építeni, felemelni és gyógyítani. Ami szétesett, azt ő össze tudja rakni, újjá akarja építeni. A szeretet erő, amely megőriz, megtart, és újjáépíti, ami szétesett. A szeretet összefogásra indít. Elindít minket is ezen az úton.

Albert Schweitzer teológus, orgonaművész, gyógyító így írta: „Gondolkodj globálisan, és cselekedj lokálisan!” Hihetetlen dolgokat tudott véghezvinni Albert Schweitzer, mert tudta, mi a dolga: Isten szeretetének lefordítása a mindennapi életre. Élete középpontjában Isten szeretete volt. Nekünk is ez a feladatunk e projekt révén a tizenhat hónap alatt. A spirituális lényeg a küldetés felismerése, hogy Isten szeret. A szeretet pedig épít, felmutatja az értékeket, és megéli. A mi küldetésünk a projekt által, hogy tanúbizonyságot tegyünk a hitünkről, és hogy megerősödjünk abban: tanúbizonyság az átélt és megélt hitről. A projekt spirituális értéke, hogy mindez a személyes kommunikáción keresztül történik. Ugye nagyon jó, hogy vannak már okostelefonok, amelyeken keresztül minden fontos információt megtudhatunk, s közben észre sem vesszük, ki ül mellettünk... A személyes kapcsolatot nem lehet felülírni az infókommunikációval. A projekt egy lehetőség, hogy újraindítsuk, újjáépítsük személyes kapcsolatainkat, mert így épül a közösség. Egy gyülekezet azon túl, hogy egy város közössége, egyszersmind a nemzet közössége is. Feladatunk, hogy Krisztus közössége küldetését aprópénzre váltsuk: a személyes életekre vonatkozóan és a családokra nézve is megmutassuk, és megéljük Isten szeretetét. Az új alaptörvény is kiemelten foglalkozik a család fogalmával. A családot ápolni, és megerősíteni kell. Hogyan? „Szeretetben összefogva egymásért!”

 

Ebben a világban egyedül a szeretet tud rendet tenni: megelőzni, és helyes irányba terelni; az élet értelmét megadni. Megadni, amire minden ember vágyik... 

Miként a templom tornya messzire látszik, ahogyan a betlehemi csillag fénye messzire világít, a projekt eredménye majd kisugárzik a nagyobb közösség, a város, a nemzet gyógyulására és épülésére is. Péter apostol levelében így olvassuk: „Egymást tiszta szívből buzgón szeressétek.”(1 Péter 1:22). 

 

Ezt követően Simon Erika a Simeron Consulting Kft. ügyvezetője Hella Ferenc lelkipásztorral bemutatták a programot. A közel nyolcvan jelenlévő nagy érdeklődéssel hallgatta a jövőbe mutató prezentációt. A projektnyitó zárásaként szeretetvendégségre hívtuk a jelenlévőket.

Végezetül álljon itt néhány fontos gondolat az elindulással kapcsolatosan! Április első hetében indulnak az első tanácsadások és foglalkozások. Április 5-én, pénteken délelőtt 10 órától indul a baba-mama kör, ugyancsak április 5-én, pénteken 18 órától várjuk az ifjakat, a középiskolás korosztályhoz tartozókat egy közös beszélgetésre. A jogi tanácsadás iránt érdeklődőket is pénteken 13—17 óra között várjuk. Április 6-án, szombaton reggeltől várjuk a gyermeknevelési és a munkavállalási tanácsadás iránt érdeklődőket. Minden tanácsadás, foglalkozás ingyenes a jelentkezők számára és természetesen felekezeti hovatartozástól függetlenül mindenki látogathatja. Ha valakinek kérdése van, kérem, keressenek bennünket bizalommal az alábbi elérhetőségeken.   

A projekt várhatóan sok munkával jár. Isten igéje bíztat: van és lesz értelme. Kérjük a mindenható Istent, hogy Ő áldja meg igyekezetünket!

A szerző a Nagykanizsai Református Egyházközség lelkipásztora


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 16., Thursday,
Mózes , Botond napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 11248
Összesen 2009. június 2. óta : 40570838