A Pápai Református Gyűjtemények múzeuma várja a látogatókat

Halászné Kapcsándi Szilvia, 2013-04-04 04:00:00

A Pápai Református Gyűjteményekben az év elején egy nagyon gazdag, sokszínű     múzeumpedagógiai programsorozatot indítottunk útjára, ami mára egyértelműen bebizonyította, hogy milyen nagyszerű lehetőségek rejlenek ebben az újfajta módszerben.

Napjainkban a fiatal generációnak a hagyományos múzeumlátogatás már nem kelti fel igazán az érdeklődését. Ugyanakkor az újfajta, színesebb, mozgalmasabb, látványosabb, gyakorlattal ötvözött múzeumi alkalmakra fokozott érdeklődés mutatkozik, olyannyira, hogy a hat alkalmas sorozat befejeződése után örömmel mondhatjuk, hogy mind a gyerekek, mind a kísérő pedagógusok a folyatást, a további lehetőségek kiaknázását szorgalmazzák.

A „Dunántúli Református Kincstár”-ban több témakörben tartunk újfajta múzeumi foglalkozásokat a látogatók korához és érdeklődési köréhez igazodva. Egyik legvonzóbb, a diákok történelmi és művészettörténeti tanulmányaiban többször visszatérő, ugyanakkor kissé távolinak, misztikusnak tűnő témakörünk az egyiptomi kultúra és az ehhez kapcsolódó hieroglif írás, a természetes színek szimbolikája. Gyakorlati foglakozásként antikolt egyiptomi amulettet vagy rézékszert készítünk, tapasztalataim alapján minden korcsoport nagy-nagy örömére. Ennek alapját a gyűjteményekben őrzött felbecsülhetetlen értékű, közel 2500 éves eredeti múmia, és a Magyarországon egyedülálló, sőt a világon is ritkaságszámba menő ikonográfiájú 3000 éves óegyiptomi szarkofág adja. 

Ugyancsak általános iskolás kortól felfelé van lehetőség a Református Kollégiumban tanult két leghíresebb diák, Petőfi Sándor és Jókai Mór pápai diákéveinek átfogó megismerésére, a velük kapcsolatos kultusztárgyak, vetítés megtekintésére. Gyakorlati elemként lúdtollal való írásra vagy játékos versírásra invitáljuk az érdeklődőket.

Gyűjteményünk és egyben a Dunántúli Református örökség legszebb darabjai, liturgikus tárgyak,  úrasztali terítők stb. tekinthetőek meg az egyháztörténeti és egyházművészeti kiállításunkon, ami református templomok mennyezet-, illetve karzatkazettáiról, úrasztali kendőkről és terítőkről vett motívumok festésével vagy református jelképekből készített nyaklánc készítéssel tehető még intenzívebb élménnyé. Az elkészített alkotásokat mindenki hazaviheti emlékül.

Szeretettel várjuk gyülekezeti közösségek, iskolák, kiránduló csoportok látogatását Pápán a dunántúli reformátusság bölcsőjében!


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 18., Saturday,
Erik , Alexandra napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 14137
Összesen 2009. június 2. óta : 40597828