Közös gondolkodás nehéz témákban

, 2013-04-13 10:09:33

Országos esperes-gondnoki értekezletre gyűltek egybe az egyházmegyei elnökségekből álló tanácskozó testület tagjai a zsinati székházban április 10-énNégy nagyobb lélegzetvételű témáról, az egyház cigánymissziós stratégiájáról, a bíráskodási törvény szellemiségéről, az egyházmegyék lehetséges átalakításáról és az egyházi jövőképről tanácskoztak. - a Reformatus.hu tudósítása

Az értekezlet kezdetén Bölcskei Gusztáv püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke olvasta fel a napi Igét (Apcsel 2,42-47). Ezt követően az egybegyűltek egyperces néma csenddel megemlékeztek a nemrég elhunyt Szemerei László esperesről.

Hittan: jó példák és nehézségek

Bölcskei Gusztáv püspök rövid bevezetőjében elmondta, hogy az alkalom egyik célja a plénum eszmecseréje, vagyis az, hogy képet kapjanak a jelenleg folyó dolgokról, és csoportbeszélgetésekben mélyebben meg tudjanak beszélni konkrét ügyeket, témákat. Ezzel szeretné az esperes-gondnoki értekezlet mindjobban előre vinni a zsinat munkáját is. A tájékoztató további részében a zsinat lelkészi elnöke olyan ügyekről szólt, amelyek a napi gyakorlati munkát érintik. Megemlítette, hogy az általános iskolákban a napokban zajlott a beiratkozás, amivel egy időben a leendő elsősök szüleinek nyilatkoznia kellett a kötelezően választható erkölcstan, illetve hit- és erkölcstanoktatásról, arról, hogy gyermekük számára mit választanak. Az a rendelet, melyben az iskolák vezetőit tájékoztatták ennek menetéről, igencsak későn készült el.

Ugyanakkor az is elmondható a református visszajelzésekből, hogy azon településeken, ahol eddig zökkenőmentes volt a hitoktatás, nem okozott ez gondot, míg ott, ahol eddig is problémák voltak, ott nehézségek jelentkeztek. A püspök azt kérte az egybegyűltektől, hogy ahol problémákat észlelnek a hit- és erkölcstanoktatással kapcsolatban, azt továbbra is jelezzék.

Bizonytalan finanszírozási kérdések

Bölcskei Gusztáv az oktatás finanszírozásával kapcsolatban elmondta, hogy sok még a bizonytalanság. A közoktatási és a hit- és erkölcstanoktatás finanszírozásról szóló kormányrendelet elkészülte várhatóan nyárra tolódik és az egyházi felsőoktatás finanszírozásra sincs még végleges megoldás. Szintén finanszírozási kérdést jelenthet a tranzakciós illeték: az ez alóli mentesség egyelőre nem vonatkozik az egyházra, mint jogi személyre, és ez több tíz millió forintos plusz költséget okoz. „Azzal a kérdéssel fordultunk a minisztériumhoz, kiterjeszthető-e rá a mentesség. Ha megérkezik a válasz, akkortól kezdve lehet gondolkodni a hogyan továbbon" – hangzott el a zsinat lelkészi elnökétől.

Arról a médiából is jól ismert kijelentésről, miszerint a kormány átvállalja az egyházak devizahiteleit, a püspök elmondta, hogy elhamarkodott nyilatkozat volt, mivel nem állt mögötte kormánydöntés, így az egyház várja az erre vonatkozó megoldási javaslatokat. Az is elhangzott, hogy az egyházi törvény módosítása, amelyre az Alkotmánybíróság kötelezte a parlamentet, még várat magára. A református egyházat is felkérték a tervezet véleményezésre.

A beszámoló folytatása a www.reformatus.hu oldalon olvasható


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 18., Saturday,
Erik , Alexandra napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 11396
Összesen 2009. június 2. óta : 40595085