"Az okoz számomra örömet, ha azt tapasztalom valami mozgásba jön, valami új kezdődik!" - beszélgetés Bellai Zoltánnal

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt


Dusicza Ferenc

2009-12-30 - 19:58

Elmúlt már karácsony ünnepe és majdnem újév van már, amikor a Bellai Zoltánnal készült interjút olvashatjuk a refdunantul.hu honlapunkon. Fontos krónikája bontakozik ki elmúlt évünknek ebből a beszélgetésből, amely itt jegyzem meg nagyon korrekt a kérdésfeltevés egyenletességében, tehát fontosak Bellai főtanácsos úr válaszai a bejáratott kérdésekre, hiszen életünk részei vannak benne. Azoknak a dilemmáknak és nemegyszer harcos, de mindig a jobbítás szándékával megtett és megtusakodott döntéseknek a lenyomata, amik lassan elkerülnek a múlt emlékei közé. Mi az amit magunkkal viszünk kis tarisznyánkban a jövő esztendőre, hogy kedvenc igehirdetőm példáját idézzem fel? Nos, a szép emlékek mellett, a sikeres tárgyalások eredményei mellett, természetesen problémák és megoldandó helyzetek tömkelegét. Mivel a főtanácsos úr sikerlistájának egyik állomásának szerény részese lehettem, munkatársaimmal együtt, el kell mondanom ebben a hozzászólásban, hogy bizony a múlt esztendőben számos esetben ütköztünk bele saját törvényenk adta korlátokba. Egyházunk alkotmánya bizony korszerűsítésre szorul. Valamint tényleg úgy van, hogy a magyaros. kurucos természetünk gyakran már a kudarcba fordulása után az ügyeknek veti oda a gyeplőt, hogy mostmár oldják meg az ügyet, akik kerületünk vezetői, akiknek egyébként sok esetben nincs is joghatóságuk a néha forrongó ügyekbe való beleszólásba. Én abban a meggyőződésemben erősödtem meg az elmúlt esztendőben, hogy a helyi ügyeket helyben kell megoldani, elsősorban egyházmegyei szinten, de néha még közelebb a földszinthez: a testvériség, emlékszik még valaki a szóra: a lelkészi fraternitás köreiben. Van még mit tenni a békés, alkotó légkör megteremtésében, hogy ne szomszéd várak tekintgessenek egymásra valamilyen a slamposság alapján megélt kongregacionalista, törvény nélküli alapon. Sokkal inkább az egyházmegyei tisztségek adta közösségi lehetőségekben, ne egymás ellenében, hanem egymással együtt a cél eléréséért versenyezve oldjunk föl feszültségeket, oldjunk meg olyan problémákat, amelyek válogatás nélkül minden közösségünket egyformán sújtanak. Legyenek e közösségek az elsorvasztott normatívák hatásaival élet-halál harcot vívó keresztyén iskolák, vagy a demográfiai tények ellenében is küszködő kicsiny egyházközségek. Jómagam a Veszprémi egyházmegyében mindkét kihívással szembetalálom magam minden nap, és azzal a reám bízott hivatását és emberi létezését is féltő mintegy száz kenyérkereső pedagógussal az általuk gyámolított gyermekek százaival.
Mindazonáltal hitünkből fakadó optimizmusal tekintünk a jövő esztendőre, hirdetjük az igét, pályázunk, tárgyalunk és legfőképpen imádkozunk, mert az imák meghallgatásában nem csalatkoztam elmúlt esztendőben sem. Boldog Újévet kívánok Kedves Zoltán! Áldás és békesség! Dusicza Ferenc

Refdunántúl Adminisztrátor

2009-12-30 - 09:27

Karácsony előtt kérdeztük a Dunántúli Református Egyházkerület vezetőit az ünnepi készülődésről, az elmúlt esztendőről valamint arról, hogy miként gondolnak az elkövetkezendő évre.A sorozat záró részében Bellai Zoltán főtanácsos válaszol a kérdésekre:
A teljes hír megtekintése

2024. April 24., Wednesday,
György napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5904
Összesen 2009. június 2. óta : 40230083