Újabb egyiptomi kincsek kerültek Pápára - hamarosan nyit a kiállítás

, 2016-01-20 15:13:45

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeibe 18 műtárgy érkezett a Szépművészeti Múzeumból, így az intézmény egyiptomi kiállítása a koporsó és a múmia mellett új elemekkel várja a látogatókat - hamarosan. (A Pápa-ma portál tudósítása)

A festett óegyiptomi koporsót és a múmiát a Pápai Református Kollégium egykori diákja, Markstein Károly adományozta alma materének 1884-ben. A több ezer éves műtárgyak a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek értékes, becsben tartott darabjai voltak eddig is, most azonban a kiállítóteret is átalakították a XXI. század elvárásainak megfelelően. 



A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének gyűjteményvezetője dr. Liptay Éva. A Pápai Református Gyűjtemények 2011-ben vette fel vele a kapcsolatot és az intézmény csatlakozott a Szépművészeti múmia-projektjéhez. Az együttműködésnek köszönhetően a pápai kiállítás gazdagításához a Szépművészeti Múzeum 18 műtárggyal járult hozzá, ezeket tartós letétben helyezik itt el, az állandó kiállítás részei lesznek.


Dr. Liptay Éva elmondta, hogy a tárgyakat természetesen úgy válogatták össze, hogy illeszkedjenek a pápai anyaghoz. Így főként a koporsón is megjelenő műtárgyakat hoztak. A diákok például miután meghallgatták a bevezetőt a kor szimbólumairól, a koporsón kereshetnek jeleket, ábrákat, amiket aztán megnézhetnek a vitrinben három dimenzióban is. Sőt ezek közül néhányat, például a Hórusz-, más néven udzsat-szemet, amulett formájában el is készíthetnek. Igaz, azt már a klimatizált kiállítótér melletti foglalkoztató- illetve előadóteremben.

Szóval, a kiállítás tartalmában és környezetében is megújul. Az iskolaépület nyugati szárnyának földszintjén két termet alakítottak át. A kisebbik térben kapott helyet a klimatizált vitrin, melyben a páratartalom is szabályozható, ebbe került a múmia és a koporsó. A falakon a ledes megvilágítású keretekbe teszik a CT-felvételeket, a másik oldalon látható tárlókba pedig a Szépművészeti Múzeumból érkezett műtárgyakat. A kiállítótérbe a foglalkoztatóból lehet belépni, mesélte Halászné Kapcsándi Szilvia, a gyűjtemények múzeumpedagógusa, akinek szívügye a tárlat.


A pápai egyiptomi kiállítás népszerűsége évről évre nőtt, korábban 1200 látogatója volt, tavaly pedig már közel ötezer érdeklődőt regisztráltak. Köntös László gyűjteményi igazgató elmondta, reméli, hogy az igényes kialakítású régi-új tárlat még több látogatót vonz majd. A felújítás-átalakítás-modernizálás húsz millió forintba került, ezt saját forrásból finanszírozták, mert fontosnak tartották, hogy ez az egyedülálló kincs méltó környezetben fogadhassa a vendégeket - terveik szerint márciustól.

Forrás, további fényképek: www.papa-ma


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4177
Összesen 2009. június 2. óta : 39857934