Hori titkai - Megnyílt az új múmiakiállítás Pápán

Horváth Andrea, 2016-03-08 04:00:00

A Pápai Református Gyűjteményekben található festett egyiptomi koporsó és múmia nemcsak hazánkban, de világviszonylatban is jelentős műkincs. Magyarországon mindössze hét egyiptomi múmia van, négy Budapesten, kettő Debrecenben és a pápai az egyetlen a Dunántúlon, de ez az egy nemrégiben a nemzetközi tudományos érdeklődés középpontjába került, dr. Liptay Évának, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye vezetőjének köszönhetően.

– Ez a koporsó és múmia azért rendkívül jelentős, mert pontosan tudjuk, hogy honnan származik és ez segített beazonosítani több ilyen műkincset is. A festett egyiptomi koporsót és a múmiát Markstein Károly kairói nagykereskedő ajándékozta 1884-ben egykori iskolájának, ő ekkor vásárolta ezeket törvényes úton a feltárást végző szakemberektől. Ez a dokumentált tény ma nagy segítséget jelent, hisz így tudhatjuk, hogy Akhmimból származik. A rajta levő díszítések, motívumok aztán segítenek beazonosítani más hasonló hieroglifákkal ellátott múmiák, koporsók lelőhelyét és korát – mondta a szakember.

...ha mesélni tudna...

A világviszonylatban is jelentős műkincsnek ez az első olyan önálló kiállítása, mely a legrészletesebben feltárja eddigi történetét, méltó formában teszi lehetővé, hogy a látogatók megismerkedjenek az egyiptomi koporsó és múmia titkaival, mondta Köntös László. Merthogy titok akad bőven. Ezek közül néhányat már sikerült megfejteni, mondta a gyűjteményi igazgató.

Tudjuk például, hogy Hori, a Pápán látható koporsó első tulajdonosa pap volt Akhmimban, körülbelül 3000 évvel ezelőtt. A koporsóban fekvő múmia viszont biztosan nem azonos Horival. Ez onnan tudható, hogy a vászonba burkolt testet borító díszek 500-600 évvel későbbről származnak. Kérdés viszont például az, hogy vajon mikor került a múmia a koporsóba: az ókorban vagy akhmimi temető 19. századi feltárása után? A múmiáról az elvégzett CT-felvételek alapján annyi tudható, hogy egy középkorú, 40–50 év közötti férfi mumifikált teste van a leplek alatt.

Rendkívül gazdag az információs anyag

De nemcsak az ókor rejt titkokat, hisz az egyiptomi koporsó és múmia szinte egyetlen darabja a régiségtárnak, amely átvészelte a II. világháború és az azt követő nehéz évek viszontagságait – kérdés lehet, hogy kinek vagy minek köszönhetően. De az sem tisztázott, hogy amikor Markstein Károly egykori iskolájának adományozta a műkincset, akkor hol tárolták, hisz a mostani iskolaépület abban az időben még nem épült meg. S ha már itt tartunk, Markstein Károly alakja is titokzatos, hisz neve nem szerepel a Pápai Református Kollégium egyetlen névsorában sem...

Szóval akad titok bőven, de jónéhányat azért már megfejtett a tudomány. Ezekről részletes tájékoztató olvasható a most megnyílt kiállítás információs tábláin. Nem csupán a koporsóra és a múmiára vonatkozó tudnivalókkal gazdagodik a látogató, de a korról, az egyiptomi kultúráról, a hieroglifákról, a szimbólumvilágról is sokat megtudhat.

Közel kétszáz érdeklődő vett részt a megnyitón

A kor és a műtárgyvédelem elvárásainak is megfelelő klimatizált helyiségben kapott helyet a koporsó és a múmia, a falakon az információs anyag mellett látható néhány, az Egyiptomi Gyűjteményből származó amulett és szobor, a másik oldalon pedig a röntgenfelvételek. Ez a belső tér, a külső pedig a foglalkoztatóhelység, itt tartották a kiállítás megnyitóját, amelyen részt vett Steinbach József püspök. Halászné Kapcsándi Szilvia elmondta, hogy múzeumpedagógiai foglalkozás is tartozik a kiállításhoz, ahol többek közt amuletteket, festett képeket is készíthetnek a látogatók – remélhetőleg minél többen. A bejelentkezések biztatóak, már több iskolai csoportot is regisztráltak a következő időszakra.

Az új kiállítás hétköznapokon 8–16 óráig látogatható, május 1. és október 31. között pedig szombaton és vasárnap is 9–17 óra között.

Horváth Andrea (www.papa-ma.hu)

A megnyitó alkalmával videó felvétel is készült, amelyet a cikk alatt tekinthetnek meg.
Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2020. February 28., Friday,
Elemér napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 9704
Összesen 2009. június 2. óta : 18750996

Ige Mellett

(5) „Bízzál az Úrban…” (Példabeszédek 3)

– Minden aranynál és ezüstnél „hasznosabb” (14): bízni az Úrban (5), aki teremtette, megváltó szeretetében megalapozta ezt a világot (19). Minden áldá... tovább

REPOSZT

Korunk égető problémái

Ma jóval nehezebb egy huszonévesnek elkezdenie az önálló életét, mint negyven éve, és csak úgy érhető el változás, ha a döntéshozók mellett saját maguk is ...
... Tovább

Dokumentumtár

NL121126

Formátum:.doc
Méret: 36.0 KB

Nagy Lajos hétkezdő meditácója a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában. 2012.11.26.

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

presbkonf_esp

Formátum:.mp3,
Méret: 6.2 MB

Esperesi köszöntők

Hanganyag letöltése