Ünnepre készül a reformátusság

, 2018-09-26 12:38:43

Közös ünnepi zsinatról, református gályarabútról és az első világháború végének centenáriumán kiadott GEKE-békenyilatkozatról is szó volt a Kárpát-medencei református egyházak hivatalban lévő püspökeit és főgondnokait tömörítő Generális Konvent (GK) elnöksége szeptember 21. és 23. közötti ülésén Illyenfalván - a Református.hu portál beszámolója.

Kató Béla erdélyi református püspök cikluszáró gyűlésnek nevezte az eseményt, hiszen decemberben egyházkerületi választásokra kerül sor az Erdélyi Egyházkerületben.

A GK elnökségi ülésén a Kárpát-medencei református egység kimondásának közelgő évfordulójáról is egyeztettek. 2019-ben lesz tíz éve annak, hogy május 22-én újraegyesült a Magyar Református Egyház. A GK májusi lillafüredi közgyűlése már döntött közös zsinat összehívásáról és hálaadó ünnepség megszervezéséről Debrecenbe. A május 17–18-i rendezvény – melynek időpontjáról a mostani tanácskozás határozott – előkészítése októberben kezdődik valamennyi Kárpát-medencei református egyházmegye bevonásával. Az eseményen tíz-tizenötezer résztvevőre számítanak.

Ugyancsak a májusi közgyűlés döntése nyomán egyeztettek az ellenreformáció idején gályarabságra elhurcolt protestáns prédikátorok emlékezetének ápolásáról. Az 1676-ban a gályarabságból és várfogságból megszabadított magyarországi református lelkészek és tanítók emlékének 2026-ban esedékes háromszázötvenedik évfordulójára készülve az elnökség támogatta Csorba Dávidnak, a sárospataki református teológia oktatójának kezdeményezését egy református gályarabút megtervezésére és kialakítására, a Kárpát-medencei magyar református egyházak méltó megemlékezését segítendő. Az ülésen szó volt továbbá közös külkapcsolatokkal és a magyar református diaszpórával összefüggő témákról, valamint a Kárpát-medencei református egyházak életének egyéb aktuális kérdéseiről is.

A teljes beszámoló a www.reformatus.hu oldalon olvasható el.

Forrás: www.reformatus.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 15196
Összesen 2009. június 2. óta : 40185501