AZÉ a dicsőség - 2018 decemberében megjelenik az "Adj Zengő Éneket!" Keresztyén ifjúsági énekeskönyv 2. kötete

Bellai Veronika/Bellai Zoltán, 2018-11-06 09:32:14

A legutóbbi, márciusban megjelent beszámoló óta „sok víz lefolyt” az AZÉ-csapat életében. Elkészült a 150 új ének kottája, a stúdiómunkálatok is befejeződtek. Az énekek több mint felét az 1948-as református énekeskönyvből választottuk, egy jókora szelet gyermekénekekből, a maradék pedig ifjúsági dalokból és más, népszerű keresztyén énekekből állt össze.

A napokban elkészültek a dalokhoz csatlakozó videók is, hiszen a maradék százötven templom és istentiszteleti hely fotói is rendelkezésre állnak.

A hívó szóvá cseperedő AZÉ megnevezésen nem változtattunk, így immár 300 ének tartozik e gyűjteménybe.

 

Kicsit árnyaltuk a repertoárt: az első kötet ifjúsági jellegű gyűjteménye mellé most elsősorban a hittanosokkal használható gyermekénekekre és az 1948-as református énekeskönyv „slágereire” helyeztük a hangsúlyt.

A gyermekénekek kötetbe rendezésének szükségessége, a zenei kíséretek elérhetővé tétele nem igényel különösebb magyarázatot: minden lelkész, pedagógus érzékeli a gyűjteményes kiadvány hiányát a gyerekekkel való együtt munkálkodás során.

Az énekeskönyvi énekek fiatalos hangszerelése a magyar templomi éneklésben ugyan még kevéssé elterjedt, remek feldolgozásokkal elsősorban az angolszász területeken találkozhatunk. Különösen figyelemre méltó a keresztyén himnuszok modern továbbélése (Pentatonix, Selah, Koiné, Robin Mark, stb.), mely már az első kötet szerkesztésekor felkeltette az érdeklődésünket.

Így szedtük hát listába azokat a magyar református énekeskönyvi énekeket, melyekben éreztünk és hallani véltünk egy olyan újszerű hangzást, amely ezeket a csodálatos dallamokat és szövegeket a mai fiatalság számára is befogadhatóbbá teheti.

Feltett szándékunk volt, hogy a genfi zsoltárok egy részét szintén beemeljük a második kötetbe. Reméljük, hogy a ritmus és a hangzás tekintetében az eredetihez igazodva, de immár modern hangszerelésbe öltve sikerül átvinni a zsoltárok örök értékét és mondanivalóját a fiatalabb generáció felé

 Az AZÉ zenekar több ízben „kipróbálta magát” színpadon is: a kaposvári REND során két sikeres fellépés is volt. A református templomban „A zsoltáros esti sétája” címmel egy Szenci Molnár Albertnek emléket állító összeállítást hallgathatott meg a közönség, majd másnap a nagyszínpadon egy jó hangulatú, főleg az ifjúsági énekkincset felvonultató koncert keretében mutattunk be jó néhány dalt a készülő kötet repertoárjából. Az AZÉ történetében újdonságként a zenekar a jelenlegi országhatárokat is átlépte, a felvidéki Zselízen és Zalabán mutatta be a már megjelent és a készülő énekeskönyvek dalait. Július végén – ahogy már a tavalyi évben is – a Kárpát-medencei Református Ifjúsági Találkozó résztvevőivel énekelhettünk együtt Balatonfenyvesen, majd szeptember 19- én Kaposváron az Ars Sacra rendezvénysorozat programjaként újra felcsendülhetett Kaposváron a Zsoltáros esti sétája.

2018. november 24-én, 17.00 órakor a várpalotai református templom fogadja be a „zsoltárost”: ide hívjuk, várjuk a környékbeli gyülekezetek tagjait!

A mögöttünk álló hónapokban minden szinten megtapasztaltuk, hogy munkánkban, szolgálatunkban végig mellettünk állt a Mindenható, és hisszük, hogy a szerkesztéssel, szervezéssel és általában, a második kötet „tető alá hozásával” járó fáradozás nem volt hiábavaló.

Adj Zengő Éneket! 2. Keresztyén ifjúsági énekeskönyv

Várható megjelenés: 2018. december 1.

Az énekeskönyv mindkét kötete megrendelhető az alábbi elérhetőségeken:

+3630/688- 3114

bellai.veronika@gmail.com

Kötetenkénti árak:

Adj Zengő Éneket! énekeskönyv: 2500 Ft/db

Adj Zengő Éneket! énekeskönyv+ pendrive: 5500 Ft/db

Adj Zengő Éneket „gyülekezeti csomag”: 10 énekeskönyv + 1 ajándék pendrive: 25.000 Ft/csomag

Természetesen gyülekezeti iratterjesztésbe is szívesen küldünk példányokat, valamint egyedi igényekre is nyitottak vagyunk, hiszen célunk, hogy minél több testvérünk használja az énekeskönyveinket, kíséreteket, videókat. Továbbra is éltetjük a kapcsolatot az egyházi könyvesboltokkal is, kiadványunk várhatóan több helyen megvásárolható lesz szerte az országban. Csomagküldésre, számla kiállítására is lehetőség van, előzetesen jelzett kérés alapján.

„Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint: azé a dicsőség az egyházban Krisztus Jézus által, nemzedékről nemzedékre, örökkön-örökké. Ámen.”

(Pál levele az efezusiakhoz 3. rész, 20–21. vers)

 

Bellai Veronika/Bellai Zoltán

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8938
Összesen 2009. június 2. óta : 39873502