Mit jelent az igazságra törekedni? - Megkezdődött az ökumenikus imahét

, 2019-01-21 15:28:10

Erdő Péter bíboros és Bogárdi Szabó István református püspök keresett válaszokat erre a kérdésre január 20-án, vasárnap este a budapesti Deák téri evangélikus templomban, az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletén - a Református.hu portál beszámolója.

„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj..." – ezt a mózesi parancsot (5Móz 16,18-20) választották az ökumenikus imahét idei vezérigéjévé az indonéziai keresztyének. Bogárdi Szabó István szerint az adja a felszólítás aktualitását, hogy világunkban „mindent áthat az önáltatás szelleme, a nyerészkedés lelkülete".

A Zsinat lelkészi elnöke ezzel szemben arra biztatott: az igazságra törekvés töltse ki életünk, „eredjünk a nyomába, azzal keljünk és feküdjünk". A hazugság és a jogtalanság – mint mondta – az önimádatban gyökerezik, míg az igazság a tiszta istentiszteletben, Jézus Krisztus követésében.

Erről a követésről beszélt Erdő Péter bíboros is, aki Jézus farizeusoknak szóló tanításának (Lk 11,37-44) tanulságait osztotta meg hallgatóságával: „ne csak a külső cselekedetekre, ne csak a formára figyeljünk", mert nem attól leszünk tiszták, ha étkezés előtt megtisztítjuk magunkat, „hanem ha megosztjuk a rászorulókkal, amink van", ha alázattal, „szeretettel viszonozzuk Isten szeretetét".

A katolikus főpásztor arra buzdított: ne kényelmesítsen el önnön teljesítményünk tudata, hanem minden helyzetben tegyünk tanúságot az evangéliumról – a társadalmi igazságosság előmozdításával és a szegények segítésével is.

A teljes beszámolót a reformatus.hu oldalon olvashatja el

Feke György, fotó: Vargosz


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 984
Összesen 2009. június 2. óta : 40171277

Település kereső

Látnivalók

Galéria

Calix-tus Vendégház („Fogadó a Kehelyhez”, „Kelyhes Ház”),Balatonkiliti

Szálláshelyünk Siófok déli városrészében (Kilitin), a Balatonkiliti Református Egyházközség egykori lelkészlakásából lett kialakítva. A parókiaépület a vízparttól alig 5 kilométernyire található, infrastrukturálisan optimalizált környezetben (közlekedés és hírközlés tekintetében). Vendégházunk 20 fő elszállásolására alkalmas két-, négy-, hat-, valamint nyolcágyas helyiségekben. Komfortos körülmények (akadálymentesítés folyamatban) között a közös kikapcsolódás lehetőségét és élményét kínáljuk azok számára is, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak a siófoki nyaralást.

Galéria megtekintése