5 millió forint fél nap alatt a rádays diákoknak

, 2019-01-25 17:42:39

Megmozdult az egész ország, hogy segítsen a hajlék nélkül maradt kollégistákon: fél nap alatt 5 millió forintot adakoztak az emberek a tűzkárt szenvedett diákoknak – tájékoztatott a Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata.

A budapesti Ráday Kollégiumban szerdán este csaptak fel a lángok, a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a felső emeletek 1200 Celsius-fokon izzottak. A diákoknak sikerült elhagyniuk az épületet, egy ember – valószínűleg elszállásolt vendég – azonban elhunyt. A háromemeletes épület 2. és 3. szintje szinte teljesen kiégett, felújítására – az előzetes információk szerint – nincs remény.

165 diák személyes dolgai vesztek oda: ruhák, cipők, telefonok, laptopok, könyvek. A diákok csütörtökön délután rendőri kísérettel 2 percre bemehettek, hogy megnézhessék szobájukat, és elhozhassák az esetleg épségben maradt személyes holmijukat. Sok fiatalnak a ruhái mellett odaveszett a telefonja, laptopja, ezért szívesen fogadják a pótlásukra vonatkozó felajánlásokat.

Azonnal megmozdultak

Az éjszakát a kollégium lakói – a többi közt – az önkormányzat és a közterület-felügyelet által megnyitott termekben, közeli egyházi intézményekben, református gyülekezetekben és befogadó magánszemélyeknél töltötték, a hosszú távú elszállásolásukban pedig szintén sokan felajánlották segítségüket, többek között református intézmények, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és magánszemélyek is.

Az ország minden pontjáról és határon túlról is folyamatosan érkeznek az adományok. A Károli Gáspár Református Egyetem számlaszámára fél nap leforgása alatt 5 millió forintot utaltak a segíteni vágyó emberek. A magánszemélyek többsége 10 ezer forintot utalt, de volt olyan is, aki 300 ezer forintot küldött a diákok megsegítésére. Intézmények is segítettek. A számlára utalt összeget a diákok kapják meg.

A támogatásokat az alábbi csatornákon lehet célba juttatni:

• Pénzadományaikat a Károli Gáspár Református Egyetem OTP Banknál vezetett 11705008-20492223-as bankszámlaszámára utalják. Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy „tűzeset".

• Czeglédi Edina, a Károli Egyetem rektori hivatalának munkatársa koordinálja a rövid- és hosszútávú a szállásfelajánlásokat, hiszen összesen 158 hallgató szállásáról kell gondoskodni. Elérhetősége: czegledi.edina@kre.hu

• Kérjük, hogy a tárgyi adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálathoz juttassák el. Laptop- és telefonfelajánlást a Magyar Református Szeretetszolgálat vár. Koordinátor: Simon Annamária, a szeretetszolgálat munkatársa. Telefon: +36307380025. e-mail: simon.annamaria@jobbadni.hu. Több ruhaadományra már nincs szükség.

Számos református közösség is összefogott és azonnali segítséget – pénzt, ruhákat, szállást – kínált a diákoknak. A Magyarországi Református Nőszövetség 500 ezer forintot utalt át gyorssegélyként és további adakozásra buzdítja tahjait. Az egyik református újságíró, aki korábban a kollégiumban lakott, a teljes havi fizetését felajánlotta a diákok megsegítésére. A Decathlon Áruház vásárlási utalványt kínált, hogy a diákok feltölthessék ruhatárukat.

A történtek miatt együttérzését fejezte ki és felajánlotta segítségét – mások mellett – a Dunántúli Református Egyházkerület, a Kárpátaljai Református Egyházkerület, a Magyarországi Baptista Egyház, a Hetednapi Adventista Egyház és a Református Egyházak Világközössége is imádságra, valamint adakozásra buzdít. Pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogatott a leégett Ráday Kollégiumba és támogatásáról biztosította Bogárdi Szabó István dunamelléki püspököt.

A Dunamelléki Református Egyházkerület vezetősége, a Károli Gáspár Református Egyetem vezetősége, valamint a diákok ezúton is hálásan köszönik minden jószándékú ember segítségét.

Mentik a levéltári anyagokat

A Dunamelléki Református Egyházkerület tulajdonában lévő épületkomplexumban nemcsak a Ráday Kollégium található, hanem a püspöki hivatal, a Bibliamúzeum, a Ráday Gyűjtemény és a Ráday Levéltár számos muzeális értékkel. A Ráday 28. szám alatti épületben nincs áram, víz, fűtés, internet, így a tűz által nem érintett helyiségeket még napokig nem lehet használni.

Pénteken alevéltár anyagát próbálták menteni a munkatársak a Magyar ReformátusSzeretetszolgálattal közösen. A levéltári anyagokkal teli pincékből folyamatosan szivattyúzták a vizet. Szombaton déltől 10 fős csoportokban ismét felmehetnek a diákok a szobáikba, immár hosszabb időre. A veszélyes területre a Szeretetszolgálat munkatársai kísérik fel őket.

Forrás: www.reformatus.hu, fotó: Kalocsai Richárd


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2019. November 15., Friday,
Albert , Lipót napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 7687
Összesen 2009. június 2. óta : 17738718

Ige Mellett

(13) „Meddig tart…” (Dániel 8,1–14)

– A szorongatott jelenből tekint vissza Dániel próféta, a jelen (Kr. e. 168–165) több százéves előzményeire, amelyben világbirodalmak falták fel egymá... tovább

REPOSZT

Keresztényüldözés, harc vs. közöny

– Mi állhat a keresztényüldözéssel kapcsolatos – leginkább a Nyugat részéről megmutatkozó – közöny hátterében?
– Ami a keresztényüldözés melletti nyugati közömbösség ügyét illeti, azt már nevezhetjük keresztényellenességnek. Ugyanis ...
... Tovább

Dokumentumtár

Az árvaság kora az Őrségi Egyházmegyében

Formátum:None
Méret: 0 bytes

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

Az Isten-kérdés és a Szentírás

Formátum:.mp3,
Méret: 64.1 MB

Dr. Vladár Gábor előadása a Dunántúli Református Akadémián, a Pápai Református Teológiai Akadémia dísztermében, 2015. szeptember 19-én

Hanganyag letöltése