Felszentelték Székesfehérváron a Budai úti gyülekezeti házat

, 2019-05-24 10:14:47

Hálaadó istentiszteletet követően Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke szentelte fel a Székesfehérvári Református Egyházközség Budai úti temploma mellett felépült gyülekezeti házat és parókiát vasárnap. Az istentisztelet részeként ünnepi közgyűlést is tartottak, amelyben beszámoló hangzott el az építkezésről.

Másfél esztendeje, 2017. szeptember 24-én tették le a Budai úti református templom gyülekezeti házának és parókiájának alapkövét. A három ütemben, összesen 152 millió forintból megvalósult beruházás keretében felépült a közösség új gyülekezeti háza és a parókia, valamint több mint hetven autó számára alkalmas parkolót alakítottak ki, új kerítést építettek és megújult a templomkert is.

A hálaadó istentisztelet Bódás János, - református lelkész, költő, aki évtizedeken keresztül a gyülekezet egykori lelkipásztora volt - Isten fiai című versének felolvasásával kezdődött, amely a hegyi beszéd alapján íródott.

Hálát adunk azért, hogy a Budai úti református templom mellett felépülhetett a gyülekezeti ház, a parókia és az épületegyüttes környezetie teljesen megújult. 

Akinek bizonyossága van, hogy örök élete van az tud ebben a földi világban is bővelkedni, értelmesebben, tartalmasabban, lassabban élni. Minden istentisztelet erre emlékeztet bennünket. 


Ott, ahol éppen vagy, ahová helyezett az Isten, abban a hivatásban, a hétköznapokban kell bizonyságot tenni a bővelkedésünkről, Jézus Krisztus gazdagságáról. Egy olyan világban, ahol mindenki kapkod, rohan.

Kapkodva nem lehet ékes és szép munkát végezni.Mindent megtenni, szorgalmasan, de nem gürcölve. Amikor kilépünk a templom falai közül a világba, akkor vizsgázunk. Látszik-e rajutunk az Urunktól kapott reményteliség?” - emelte ki igehirdetésében Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke, aki köszönetet mondott Magyarország Kormánya, Székesfehérvár Önkormányzata részére a támogatásokért, amelyek nélkül nem valósulhatott volna meg az építkezés.

Az istentiszteletet követő ünnepi közgyűlést Szabó József, főgondnok nyitotta meg. Fülöp Zoltán, építész, gondnok a gyülekezeti ház és parókia felépültének menetéről adott tájékoztatást. Fülöp Zoltán elmondta, hogy az I. ütemben felhasznált 35 millió forintos kormányzati támogatást a gyülekezet a ház tervezésére és a kivitelezés kezdeti munkáira fordította. A II. ütemhez a Székesfehérvár Önkormányzata által felajánlott 50 millió forintos, valamint az Egyházkerület által biztosított 53 millió forintos támogatásból, továbbá a hívek adományaiból aztán megvalósulhatott az építkezés befejezése, a parókia kialakítása. „Az a közösség, amely építkezik, annak szilárd jövőképe is van. Ez a gyülekezet pedig bizonyította, hogy van jövőképe.” - tette hozzá Dr. Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, a Magyar Református Egyház Zsinatának világi elnöke.

Ünnepelhetjük a város fejlődését. Ünnep ez a nap azért is, mert az összefogás erejét mutatja. Köszönet magának a közösségnek, hogy álmokat fogalmazott meg, majd tett azért, hogy ezek megvalósuljanak. Köszönet a kormánynak, a támogatóknak, a beruházóknak, az építészeknek és mindenkinek, aki tett azért, hogy itt lehessünk ebben az ünnepi órában. Egy város mindig közösségekből áll, a közösségek teszik erőssé és ha az egyes közösségek erősödnek a város egésze is erősebbé válik.

Ezek a közösségi terek arra is szolgálnak, hogy tudatosan felvállaljuk hitünket, értékeinket és ezt megmutatva keressük a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek új kérdésekként merülnek fel. Vagy amelyek talán nem is annyira újak, csak a történelem során másként merültek fel.

Ezek a kérdések az emberről és a szeretetről szólnak vagy éppen arról, hogy tegyünk a gyűlölet ellen. Ezért vagyunk felelősek, minket ide rendeltek és ha ide rendeltek, akkor itt kell szolgálnunk. A legfontosabb mégis az, hogy értékeket üzenünk.

Ez a nap is értékek melletti kiállást jelent egy közösség, egy gyülekezet részéről. Ezek az értékek nem csak a múltunkat és a jelenünket jelentik, hanem mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a jövőnk alapjait is képezzék. Európa ezen értékek miatt az, ami. Rajtunk múlik, hogy megőrizzük-e ezekkel az értékekkel Európát. Európa létezni fog, a kérdés az, hogy milyen értékek fogják összetartani? A mi civilizációnk, a mi keresztény értékeink egyértelműen szólnak a világ kérdéseiről.

Ezek mellé oda lehet állni, ahogyan ezt elődeink is megtették. Akik hitükön keresztül a szeretet parancsát üzenik nekünk. Ha ezt tartjuk a mindennapokban, akkor a közösség csak erősebb lehet.” - hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A hálaadó istentisztelet és az ünnepi közgyűlés után a hívek jelenlétében szentelték fel a gyülekezeti házat, majd vágták át a szalagot. Az ünnepség után a résztvevőket szeretetvendégségre várták az új közösségi térbe.

Az eseményen részt vett Pásztor Edina, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának főosztályvezetője.

Szöveg: Lugosi Balázs; Kép: Simon Erika

Forrás: Székesfehérvár Városportál


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4087
Összesen 2009. június 2. óta : 40190323