A teológia szerelmesei

, 2019-06-29 18:41:09

„Steinbach József előbb volt református teológus, mint egyházkormányzó. A tiszteletbeli doktori cím annak szól, aki egyházkormányzóként is megmaradt teológusnak" – fogalmazott Kocsev Miklós dékán a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának diplomaosztó ünnepségén, melyen kiosztották az arany-, a gyémánt- és a vasokleveleket, valamint tiszteletbeli doktori címet adományoztak Steinbach József dunántúli püspöknek.

A Károli Gáspár Református Egyetem Szenátusa a Hittudományi Kar Kari Tanácsa felterjesztését követően tiszteletbeli doktori címet adományozott Steinbach Józsefnek, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének. „A tiszteletbeli cím a gyakorlati teológia területén végzett kiemelkedő munkásságának elismerése” – fogalmazott Kocsev Miklós dékán laudációjában. Mint mondta, a jelenlevők közül sokan évfolyamtársukként ismerik Steinbach Józsefet, aki teológiai tanulmányai 1990-es befejezése óta a Balatonalmádi-Balatonfűzfői Református Társegyházközség lelkésze. Emellett a ’90-es években vallástanári oklevelet is szerzett, majd 2008-ban az elsők között végezte el az antroplógia-etika-társadalomismeret tanári szakot Veszprémben.

A dunántúli püspök húsz éve oktat homiletikát a Pápai Református Teológiai Akadémiám, valamint a Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiuma  Gyakorlati Teológia szekciójának aktív tagja. Megjelent művei többek között A Gyakorlati Teológiai Szekció harminc éves kutatásának eredményei, A Magyar Református Homiletika eredményei és problémái 1972-2002 között (Budapest, 2003); Dietrich Bonhoeffer, Homiletika (fordítás és két magyarázó tanulmány) és a  „Szólj” – Homiletikai tankönyvek 2. (Pápa, 2016).

A Hittudományi karon csak kivételes esetekben élnek a tiszteletbeli doktori cím adományozásának lehetőségével, de a dékán szerint a dunántúli püspök a gyakorlati teológia tudományterületén kiemelkedő eredményeket elérve ezt kiérdemelte. „Steinbach József előbb volt református teológus, mint egyházkormányzó. A tiszteletbeli doktori cím annak a teológusnak szól, aki egyházkormányzóként is megmaradt teológusnak” – zárta gondolatait Kocsev Miklós.

Megmaradni az úton

„Nagyon váratlanul ért a megtiszteltetés, hálás vagyok egykori tanáraimnak és a mostani szenátusnak, hogy tiszteletbeli doktori címben részesítettek” – válaszolt kérdésünkre Steinbach József püspök. Mint mondta, méltatlannak tartja magát a címre, de nagyon hálás, hogy ezt a szolgálatot végezheti. „Az Úristen és a tanáraim mellett köszönettel tartozom a családomnak, hiszen sokrétű és összetett szolgálatomban olyan szerteágazó feladataim vannak, melyeket nélkülük nem tudnék elvégezni – hangsúlyozta. – Nem menne a feleségem ereje, áldozathozatala és türelme, illetve a gyerekeim támogató szeretete nélkül. Ez a biztos háttér erőt ad, hálás vagyok az Úrnak, hogy a családom tagjai is eszközeivé lehetnek az életemben.”

Steinbach József azt vallja, ez a támogató háttér segíti mindennapjaiban és abban, hogy a mai napig foglalkozhasson a gyakorlati teológiával. „Számomra ez a teológia tudományának csúcsa. Boross Géza professzor, kedves tanárom fogalmazott úgy, hogy az igehirdetés tudománya a gyakorlati teológia szíve, ő indított el engem is utamon” – emlékezett vissza a püspök. Mint mondta, 35 éve szolgál ezen a területen, a legfontosabbnak pedig azt tartja, hogy a felismeréseket lelkészként átvigye a „terepre” is. „Az a nagy kérdés, hogy szólíthatjuk meg a ma emberét és magyarázhatjuk helyesen, hitvallásainknak megfelelően az igét, hogy az kapcsolódjon helyzetéhez – de ne a helyzet uralja, hanem az evangélium” – hangsúlyozta Steinbach József.

Az egyházi vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy „hiába a gyakorlati teológia a korona”, egy korona sem létezhet törzs és gyökerek nélkül: „Ebben a teológia csodálatos egységét látom. Szerelmese vagyok ennek a területnek és a legnagyobb öröm az »ige egyházában« az igét hirdetni, mert ez a legfőbb tevékenységünk.” A dunántúli püspök szerint mindenkor meg kell őriznünk annak elsőbbségét, hogy az „a hithallásból van, a hallás pedig Isten igéje által”. „Magam is rengeteget küzdök a prédikációkkal, az utolsó pillanatig dolgozom velük, hogy aztán megtapasztaljam azt a csodát, amit reformátor őseink is vallottak: »Isten igéjének hirdetése Isten beszéde«” – tette hozzá Steinbach József.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Kalocsai Richárd

Forrás és a teljes beszámoló a KRE-HTK tanévzáró ünnepségéről:  www.református.hu 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2019. October 23., Wednesday,
Gyöngyi napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2202
Összesen 2009. június 2. óta : 17540618

Ige Mellett

(19) „…másodszor is gyűjtöttek össze szüzeket…” (Eszter 2,19–23)

– Elgondolkodtató a feljegyzés: amikor a király számára ismét összegyűjtötték a szüzeket, Eszter ismét közéjük került. A szentíró fontosnak tartotta e... tovább

REPOSZT

Te is lehetsz hős!

A hős az Vígh György volt, a Szinyei Merse Pál Gimnázium testnevelő tanára. A héten hunyt el, gyógyíthatatlan betegségben, hatvanhat évesen. Az egyik bulvárlap azt ...
... Tovább

Dokumentumtár

NL120716

Formátum:.doc
Méret: 49.5 KB

Nagy Lajos hétkezdő meditácója a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában. 2012.07.16

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

eloadas_ja

Formátum:.mp3,
Méret: 26.2 MB

Hit és hivatás a mai Magyarországon - Dr. Jávor András előadása

Hanganyag letöltése