„…panaszt tettek a helytartónál Pál ellen.”

Steinbach József, 2019-09-29 04:00:00

PANASZ – 1. A panaszt, a zsidó Nagytanács nevében, Anániás főpap szószólójaként Tertullusz ügyvéd tette meg. Beszéde retorikai remekmű, gyönyörűen felépített, hatásos, és hogy kitűzött célját elérje, a tartalom az emberi cél szolgálatában áll. 

Az ügyvéd, a helytartót köszöntő, dicsérő, jóindulatot megnyerő szavaival és egész beszédével azt akarja elérni, hogy Pál ügyét adják vissza a Nagytanácsnak, mert az csupán vallási ügy, ami a római jog szerint sem tartozik az államra. Pál sorsa ezzel meg lenne pecsételve (3-8). A panaszhoz csatlakoztak mindazok, akik Anániás főpappal együtt eljöttek. Ez volt a mandátumuk. 

– 2. Tele van a világ panasszal. Melyik a jogos panasz? Melyikre figyeljünk? Hová álljunk: a panaszos, vagy a panaszlott oldalára? Kinek van igaza? Éppen melyik ügyben, melyik szereplő vagyunk, panaszos, vagy panaszlott, és miért? Örök kérdések ezek.

– 3. Isten nem ad helyt a panasznak! Az Úrnak igaza van. Mindnyájan előbb-utóbb olyanokká leszünk, akik ellen jogossá lesz a panasz... Az Úr azonban a bepanaszolt oldalára állt. Az Úr, egyszülött Fiát már kiszolgáltatta népéért és a világért. A tökéletes áldozat megtörtént. Több áldozatra nincs szükség! Isten többé nem engedi, hogy értelmetlenül beáldozzuk egymást. Még akkor sem engedi ezt az Úr, ha a külső események menetére tekintve továbbra is tombol a gonosz, és folyamatosan beáldozzuk egymást saját ügyeink oltárán, „nemes ügyekre” hivatkozva: ma én valakit, holnap engem valaki más. Isten azonban övéi kezét soha nem engedi el.

– 4. Az Úr védte az evangélium ügyét, védte szolgáját, Pált; ezért sem engedte őt kiszolgáltatni. Csak járjunk az Ő ügyében! A többit az Úr megteszi, hiszen nem szunnyad a mi őrizőnk (Zsoltárok 121,5), aki Jézus Krisztusban örökre megváltott.

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 23490
Összesen 2009. június 2. óta : 40270807