Ökumenikus Missziói Nap volt Pápán a MEÖT szervezésében

Horváth Andrea, 2019-10-14 12:37:56

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 1943-ban alakult református és evangélikus kezdeményezésre, a legnehezebb időkben. Jelenleg 11 tagegyház és további 20 egyház és egyházakhoz kötődő szervezet testvéri együttműködése adja a közös munkát, összesen 1750 gyülekezet tartozik az ernyőszervezethez. Tagegyházai a hazai református, evangélikus, baptista, pünkösdi, metodista, anglikán egyház, valamint a szerb, a bolgár, a román és orosz ortodox közösségek, és a konstantinápolyi patriarchátus magyarországi exarchátusa. 

A MEÖT évente számos rendezvényt, országos és regionális tanácskozást szervez, a Tanács készíti elő például a   januári hagyományos Ökumenikus Imahetet, de a márciusi női világimanapot és az októberi Országos Protestáns Napokat is. A missziói napot minden évben másutt tartják, most először Pápa adott otthont annek a találkozónak. Ahogy Steinbach József püspök mondta, szívesen invitálták a tagokat a Dunántúli Református Egyházkerület jó értelemben vett kirakatépületébe, az Ótemplomba, a múzeumba. A tagegyházak missziói bizottságának lelkészei vasárnap délelőtt Pápán szolgáltak különböző gyülekezetekben, más-más felekezetek templomában az ökumené szellemében. Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára evangélikus lelkész, ő például egy katolikus kápolnában és a református gyülekezetben is hirdetett igét. Mint mondta, Pápán híresen jó a felekezetek közti együttműködés, ezt bizonyította a missziós nap is. - Fontosnak éreztük, hogy ezt mi is megtapasztalhassuk és erősítsük az itt szolgáló lelkészeket, hogy Jézus Krisztust együtt hirdetni az nagy dolog. Mert bár különböző felekezetekhez tartozunk, de Jézus Krisztus mindannyiunkat összeköt, katolikusokat, ortodoxokat, anglikánokat, protestánsokat egyaránt - mondta a főtitkár.

Az Ótemplomban tartott közös istentiszteleten szolgáltak a missziói bizottság lelkészei, igét hirdetett Steinbach József püspök, a MEÖT elnöke. Mint mondta, a misszió egyetemes keresztény ügy, felekezetektől független. A találkozó jó alkalom volt a tapasztalatcserére, szó esett arról is, hogy miként lehet megszólítani a ma emberét, mely az egyik legaktuálisabb kérdés most. Steinbach József hangsúlyozta, hogy meg kell találni azokat a módszereket, melyekkel az egyház vonzó lehet az emberek számára, ugyanakkor nem szabad, hogy a mai igények olcsó kiszolgálói legyenek Jézus Krisztus követőinek közösségei. Úgy nyitni, hogy mindeközben ne adja fel önmagát és hagyományait az egyház: ez a XXI. század kihívása. - Én azt látom, hogy az a módszer, amit a nyugati egyházak követnek, hogy ismerjük meg a helyzetet és alkalmazkodjunk, az csak egy bizonyos határig működik. Mi azt tapasztaljuk, hogy ez visszaüt és üressé teszi a ránk bízott üzenetet. Ehelyett a jó értelemben vett konzervativizmus viszont gyümölcsöző. Nyilván ismernünk kell a mai életet, közéletet, problémákat, de a több ezer éves Evangélium üzenetét kell hirdetnünk. Szent és nyitott konzervativizmus, ez az, ami működik - mondta az elnök-püspök.

Az istentisztelet után szeretetvendégségre invitálták a résztvevőket.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2020. July 11., Saturday,
Nóra , Lili napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3701
Összesen 2009. június 2. óta : 20537333

Ige Mellett

(26) „…aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen szolgátok…” (Máté 20,17–28)

ZEBEDEUS FIAINAK KÉRÉSE – I. – 1. Ezen a földön, még a mennyei világra nézve is csak úgy tudunk gondolkodni, hogy ki az első. Én és az enyéim legyenek... tovább

REPOSZT

Keresztet mindenhová

Fekete Jézust festettek ''Az utolsó vacsora'' képre
A hétvégétől ez az oltárkép fogadja majd a híveket a St. Albans katedrálisban. Így támogatja az anglikán egyház ...
... Tovább

Dokumentumtár

PRKG_2017_2018

Formátum:.pdf
Méret: 62.7 KB

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnázium és Diákotthonában folyó pedagógiai munka eredményességének értékelése, az intézmény Pedagógiai Programjában meghatározott feladatok alapján a 2017 - 2018. tanévben.

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

ahitat_polgarmester

Formátum:.mp3,
Méret: 16.3 MB

Steinbach József áhítata a Dunántúli Református Polgármesterek I. Találkozóján

Hanganyag letöltése