Ismét egy csoda Kömlődön

Bogáth István, 2020-09-11 11:27:22

Hálát adtunk  az új orgonáért Kömlődön - A meghívó 2020. augusztus 29-re szólt, a kömlődi templomba. Ezen a napon került sor a kömlődi orgona felavatására hálaadó istentisztelet keretében. Isten Igéjét Máté László esperes hirdette. Ezek után Bogáth István, gondnok ismertette azt az évekig tartó folyamatot míg végre a kömlődi templomban is megszólalhatott egy valódi  orgona.

Az orgona mindez idáig a németországi Bielefeld város evangélikus gyülekezetében szolgált, míg 2019-ben Reinhard Fischbach testvérünk hathatós közreműködésével kömlődre került.

 

Az ismeretség 14 évvel ezelőtt kezdődött  mondta Bogáth István mikor az akkor megépített intézmény első épületébe Reinhard segítségével berendezési tárgyak kerültek. Az évek során Bogáth István vezetésével szervezett kis csapat  kb. kilenc kamionnyi értékes berendezési tárgyat és többek közt komplett faházat  bontott és rakott kamionra  melyek mind Reinhard segítségével kerültek haza Kömlődre. A sok találkozás során érlelődött a gondolat, hogy milyen jó lenne egy orgona a kömlődi templomban is. 2019. nyarán telefonált Reinhard, hogy van egy orgona, csak szét kel szedni és el lehetne hozni, a bielefeldi gyülekezet ingyen oda adná.

 

Sajnos a bielefeldi gyülekezet is azt a keserű időszakot éli, hogy csökken a gyülekezeti létszám, de ott már annyira, hogy kénytelenek templomokat, gyülekezeti helyeket bezárni és lebontani. A gyülekezet úgy döntött, hogy a régi, testvéri kapcsolatra tekintettel a kömlődi gyülekezetnek ajándékozza ezt a nagy értékű orgonát.

 

Még akkor augusztusban kiutaztak és a szokásos kamionpakolás kezdődött. A bielefeldi gyülekezet egy tagja Hubert Ohlendorf segítségével addigra már darabokra szedték az orgonát. A sípokat külön oktávonként csomagolták és előkészítették a szállításra. Bogáth István elmondta, hogy ekkor egy napos munkával kiszerelték a templom padjait is amelyeket kamionra pakoltak, ezeknek úti céljuk  a környei református gyülekezet volt. A szakszerű rakodásnak és szállításnak köszönhetően sérülésmentesen érkezett haza az orgona is. Az orgona vázát és egyéb fő elemeit a kömlődi templom karzatán szerelték össze. Még ősszel Reinhard Fischbach és Hubert Ohlendorf testvérünk eljött és a sípokat két nap alatt helyükre szerelték. Az orgona először akkor szólalt meg Kömlődön.

 

Az orgona finomhangolását Albert Miklós, orgona építő mester végezte el, aki munkája során sokszor megemlítette milyen csodálatos is ez a hangszer. Sajnos az akkorra tervezett avató ünnepséget a Covid 19 keresztül húzta.

 

 

A program következő részében a bielefeldi evangélikus gyülekezet képviseletében Reinhard Fischbach szólt az egybegyűltekhez. Tolmácsolta az egész gyülekezetének köszöntését és kifejezte mennyire örül a gyülekezet hogy egy templomban szolgálja  tovább Isten országát orgonájuk.

Beszédében megemlítette hogyan ismerte meg Bogáth Istvánt és milyen nagyra tartja a kömlődi intézmény létrehozásában elvégzett munkáját. Elmondta, hogy gyülekezetük vezetősége is ismeri ezt a munkát és ezért döntöttek úgy, hogy a Kömlődi Református Gyülekezetnek ajándékozzák ezt a nagy értékű hangszert.

 

 

 

Hubert Ohlendorf  szót kérve  háláját fejezte ki, hogy ennek a nagyszerű hangszernek éppen Kömlődön lett új otthona. Nagy örömmel vett részt a szétszerelésben és kömlődi összeszerelésben. ( szerkesztőségi megjegyzésként, melyet Albert Miklós, orgonaépítő  fogalmazott meg óriási szakértelemmel történt a szét és összeszerelés.)

 

 

 

Ezek után már az orgona volt a főszereplő, először Hubert Ohlendorf  szólaltatta meg ismét kipróbálva, hogy valóban szakértő módon szerelte össze. Nem utolsó sorban nagyszerűen is játszott a hangszeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vadász Attila orgonaművész játéka koronázta meg az estét, ő nagy szakértelemmel és tehetséggel játszott az orgonán. Később elmondta, hogy ez az orgona egy valóban felső kategóriás hangszer a maga kilenc regiszterével, két manuáljával és hatszázötven sípjával.

 

 

 

 

Hála és köszönet a Bielefeldi Evangélikus Gyülekezetnek ezért az adományért. Köszönjük, hogy vele is dicsőíthetjük Istenünket !

SOLI  DEO  GLORIA

 

Bogáth István gondnok, Kömlőd

Forrás: a Tatai Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8431
Összesen 2009. június 2. óta : 39862188